Alevi dernekleri Kadıköy'de toplandı

Alevi kurumları, 10 Aralık Pazar günü Kadıköy İskele Meydanı’nda "Laik Eğitim, İnsanca Yaşam, Demokratik Türkiye" mitingi düzenledi. Mitingde, Türkiye'nin dört bir yanından katılım oldu

14 Aralık 2023 - 15:05

Aleviler, 10 Aralık Pazar günü Kadıköy İskele Meydanı’nda "Laik Eğitim, İnsanca Yaşam, Demokratik Türkiye" mitinginde biraraya geldi. Mitinge Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Anadolu Alevi Canlar Federasyonu çağrısıyla binler katıldı. Mitinge sendika temsilcilerinin yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, HEDEP Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları, Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı  katıldı.

ODABAŞI: OMUZ OMUZA HAREKET EDECEĞİZ

Şerdil Dara Odabaşı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Bugün Kadıköy İskelesi’nde Alevi sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği “Laik eğitim, İnsanca yaşam, Demokratik Türkiye” mitinginde canlarla bir araya geldik. Laik bir Türkiye’de Alevi yurttaşlarımızın demokratik hak mücadelesinde her zaman omuz omuza hareket edeceğiz.”

Miting öncesinde Kadıköy’ün çeşitli noktalarında bir araya gelen gruplar, polisin sloganları engelleme çabasına rağmen taleplerini içeren sloganlarla miting alanına ulaştı. Mitingde “ÇEDES protokolü iptal edilsin”, “Savaşa değil, eğitime bütçe”, “Laik, bilimsel, anadilde eğitim”, “Eşit yurttaşlık istiyoruz” yazılı dövizler taşındı.

Ortak açıklama öncesi söz alan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan laik bilimsel bir eğitim ve insanca yaşam için toplandıklarını belirterek  “Bu ülkenin toprakları, Cumhuriyet bizim için değerli ve kıymetli. Bizim bu Cumhuriyetle bir derdimiz var. O da bu Cumhuriyetin demokratikleşmesidir” dedi.

“KARANLIĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ”

Çağrıcı kurumlar adına yapılan ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “İnancından, kimliğinden, cinsel yöneliminden ve politik görüşünden dolayı ötekileştirilenler olarak AKP/MHP hükümetinin, tekçi ve inkârcı siyasal iktidarın baskılarına boyun eğmiyor ve karanlığa teslim olmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.”

Ülkeyi karanlığa sürükleyen anlayışa karşı birlikte mücadele etmekten başka çare olmadığı ifade edilen açıklamada, “Emperyalizm destekli İsrail Siyonizmi ile gerici ve şeriatçı Hamas arasında süren savaşın yükünü ve acısını yoksul ve mazlum Filistin halkı çekmektedir. Filistin halkının onurlu özgürlük mücadelesi bu iki gerici güç tarafından gölgelenmiştir. Biz Aleviler dünyanın neresinde olursa olsun, amasız, fakatsız mazlumun yanında zalimin karşısındayız. Suriye’de savaş suçu işleyenler Ortadoğu’da barış çağrısı yapamazlar. Biz Aleviler Suriye’ye alkış çalan, Gazze’ye ağıt yakan iki yüzlü bir tutum içinde olmayız. Savaşa hayır, barış hemen şimdi demeye devam ediyoruz” denildi.

“YA HEP BERABER YA HİÇBİRİMİZ”

Zorunlu din derslerinin kalkması, Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, cemevleri ve inancın anayasal güvence altına alınması taleplerinin yinelendiği açıklama şu ifadelerle son buldu: “Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Zulme boyun eğmeyeceğiz, zalime biat etmeyeceğiz. Hak ve hakikat mücadelemizden, laik demokratik cumhuriyet idealimizden vaz geçmeyeceğiz. Cumhuriyetin birinci yüzyılında ötekileştirilmiş bütün halklar olarak bir araya gelip, omuz omuza mücadele edecek ve bu ülkeyi birlikte özgürleştireceğiz. Bugün bu meydanda bunu bir kez daha ilan ediyoruz. Kurtuluş kendi kollarımızdadır. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz diyoruz”

Basın açıklamasının ardından miting zakirlerin deyişleri eşliğinde son buldu.


ARŞİV