‘Alışveriş yapma TAKAS YAP!'

Yoğurtçu Kadın Forumu, tüketim çılgınlığına “dur” demek için takas usulü pazara ev sahipliği yapıyor. Dayanışma yoluyla oluşturulacak ihtiyaçların bir kısmı savaş mağduru kadınlara gönderilecek.

26 Eylül 2014 - 10:55
Aysel KILIÇ

‘Paranın geçmediği bir pazar mümkün mü?’ diye soranlar ve böyle bir yaşamın hayalini kuranlar için umut kapısı aralandı. Tüketime karşı yeni çözüm arayışlarına giren kadınlar, “takas” usulüne geri döndü. Yoğurtçu Kadın Forumu, “Dolaplarımızı açıyoruz, birbirimizle armağanlaşıyoruz” sloganıyla takas pazarı kuruyor.  Paranın geçmediği pazarda,  isteyen eşyasını bir başka eşyayla değiştirebilecek,  isteyen de beğendiğini alabilecek. Ancak öncelik, ihtiyacı olanda.
Peki , “Alışveriş yapma takas yap“ fikri nasıl oluştu? Bu sorunun yanıtını, Yoğurtçu Kadın Platformu’ndan Ayfer Saki şu cümlelerle ifade ediyor: “Takasın hayatımızdaki öneminin farkındaydık. Gezi sürecinde yaşanan dayanışma ve paylaşma hali bunun ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha hatırlattı.”  
Paranın hüküm sürdüğü bir dünyada istediğine ulaşmanın zor olduğunu ifade eden Saki, şöyle devam ediyor:  “Patronların hükümet ve devlet desteğiyle, daha çok kar hırsıyla insan hayatını hiçe saymasına karşı, bir gün de olsa, paranın geçmediği başka bir dünyanın mümkün olabileceğini göstermek istedik. Takas pazarı, bize unutturulan, dayanışma ve paylaşma gibi içimizi ısıtan ve güçlü hissettiren duyguları yaşama fırsatı sunuyor. Bireyci tüketime yönelik dolaplarımızı açarak, çekmecelerimizi boşaltarak, paranın sözünün geçmediği ama ihtiyaçlarımızın giderileceği bir dayanışma ağı örüyoruz.”

SAKİ: "ŞENGALLİ KADINLAR UNUTULMADI"
Yoğurtçu Kadın Forumu,  savaştan kurtulabilmiş kadınları da unutmadı. Pazara getirilecek kıyafetlerin bir kısmı ve diğer ihtiyaçlar, Şengalli kadın ve çocuklara gönderilecek. Ayfer Saki,  Şengalli kadınlar ve çocuklarla dayanışmanın önemine de şu cümlelerle dikkat çekiyor:  “Savaş ortamında kadınlar ve çocukların durumu ile empati kurduğumuzda nasıl bir dayanışma ve paylaşım ihtiyacı olduğunu da tahmin etmek mümkün. Biz uzakta da olsak ufacık bir dayanışma gösterebilir,  yalnız olmadıklarını hissettirebiliriz.”  Forum’dan  Emel Coşkun ise, “Kıyafetlerimizin bir kısmını burada takas ederken, bir kısmını da savaştan kurtulabilmiş kız kardeşlerimizle paylaşıyoruz. Savaşın bedenlerinde ve ruhlarında perçinlendiği kadın dostlarımız için Kadıköy’den dayanışma köprüsünü güçlendirelim” diyor.  

BU PAZAR TAKAS VAR
Takas pazarı, 28 Eylül Pazar günü, 12.00-17.00 saatleri arasında, Kadıköy’de bulunan Sosyal Dayanışma ve İletişim Derneği’nde kurulacak. Kadınlar burada değiş tokuş yapacak ya da istediğini alacak.Yoğurtçu Kadın Forumu, “takas”ın dışında bir de, Şengalli kadınlara gönderilmek üzere ihtiyaç listesi belirledi.
Bebek maması, çocuk bezi, kadın pedi, temizlik malzemeleri, bebek ve çocuk kıyafetleri, battaniye gibi ihtiyaçlar listesinin başında yer alıyor. Dayanışmada bulunmak isteyenler,  Osmanağa Mahallesi Kırtasiyeci Sokak’ta 15 numaralı apartmanın ikinci katında bulunan SODİD’e eşyaları bırakabilecek. 

ARŞİV