Alternatif tatil rotaları

Bir otelde bir gecelik konaklamanın 50 bin, bir dilim tiramisunun 1250 TL olduğu tatil yerleri dışında denizin ve doğanın tadını çıkarabileceğiniz alternatif tatil rotaları hazırladık

22 Haziran 2023 - 18:41

DATÇA

Sakin, huzurlu ve gerçekten dinlenmek isteyenler için Datça listemizdeki tatil rotalarının başında geliyor. Ege ve Akdeniz'in buluştuğu yer olan Datça son yıllarda hızla artan yapılaşmaya rağmen, pırıl pırıl denizi ve doğasıyla kafa dinlemek ve bol bol yüzmek isteyenlerin gideceği yerlerden biri. Denize girmek için çok fazla olanağın olduğu Datça’da sayısız mavi bayraklı plaj bulunuyor. Fakat lüks beach clup arıyorsanız Datça’da bu yok sayılır. Mütevazı cafe-restoran işletmelerinin önündeki şezlong ve şemsiyelerin çoğundan yiyip içme karşılığında faydalanabiliyorsunuz. Ya da şemsiyenizi götürüp havlunuzu kuma serebilirsiniz. Datça merkezden de denize girmek mümkün ama aracınız varsa bakir koyları mutlaka görmelisiniz. Mandalya Plajı, Hayıtbükü, Palamutbükü, Ovabükü bunlardan bir kaçı. Hem denize gireyim hem de tarihi yerler göreyim diyenler Knidos’u mutlaka görmeli. Son yıllarda fazlaca ticarileşmesine rağmen Eski Datça’ya uğrayıp, taş evler arasında kaybolabilir Can Yücel’e selam çakabilirsiniz. Datça’da köylerde ve merkezde olmak üzere otel, pansiyon veya kiralık ev gibi farklı konaklama olanakları var.

SİNOP

Bir Sinoplu olarak tatil yerleri listesinde memleketimi es geçersem Diyojen beni çarpar. Eğer lüks bir tatil beklentiniz yoksa doğası, denizi, tarihi ile Sinop sizi asla hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Öncelikle Türkiye’nin en mutlu insanlarının yaşadığı bir şehir. Bunca insanın bir bildiği vardır herhalde. Trafik ışığı bile yok. Gezilecek çok fazla yerin olduğu ama kısa sürede her yerini gezebileceğiniz kadar küçük bir şehir olmasıyla da sizi mutlu edecek yerlerden biri Sinop. Eğer aracınızla gidiyorsanız aynı günde hem Erfelek Şelalesi’ni hem de Bektaşağa Göleti’ni görebilirsiniz. Kalan günlerinizi Sinop’un üç tarafını çeviren koylarda geçirebilirsiniz. Merkezi bir uçtan bir ucuna gezmeniz ise birkaç saat alır. Tarihi bir şehir olduğu için şehirde de gezilecek fazlasıyla yer var. Sabahattin Ali’ye Aldırma Gönül’ü yazdıran Sinop Kalesi’nin bir kısmını kaplayan ve şimdilerde müze olan cezaevi bunlardan biri. Sinop’ta denize girmek için de çok fazla alternatif var. Şehir merkezinde de denize girebilirsiniz yakın koylarda da. Üç tarafı denizlerle çevrili olduğu için bir tarafta dalga varsa diğer tarafta dalgasız denizde kulaç atmanız mümkün. Sinop’ta kesinlikle görmeniz gereken yerlerin başında Hamsilos Koyu var. Girişi ücretli olan ve Tabiat Parkı adını alan koyda güvenlik nedeniyle denize girmeye izin verilmiyor ama birkaç yüz metre ötede havlunuzu serip denize girebileceğiniz Akliman koyları var. Sinop’ta lüks otel yok ama konaklama ne yazık ki çok da ucuz değil. Kalabalık gruplar ve aileler için kiralık evler en iyi çözümler arasında. Yeme-içme konusunda Sinop’taki restoran ve kafeler başka tatil beldelerine göre daha hesaplı ama siz yine de fiyat listesine bakın.

AMASRA

Denizi ve doğası güzel olsun, İstanbul’a Sinop kadar uzak olmasın diyenler için bir başka Karadeniz sahili Amasra. Doğası, denizi ile Sinop’a oldukça çok benzeyen bu küçük sahil ilçesi yaz aylarında nüfusunun birkaç katına ev sahipliği yapıyor. Genellikle Ankaralıların yakın olması nedeniyle tercih ettiği Amasra plajları ve balık restoranları ile Bartın’ın en güzel ilçelerinden biri. Bayram tatillerinde şehrin çok kalabalık olabileceği uyarısını da yapalım.

ÇANAKKALE

Bozcaada mı Gökçeada mı Asos mu, Sokakağzı mı diye düşünürken Çanakkale deyip hepsini bir başladıkta topladık. Anlaşıldığı üzere Çanakkale birden fazla tatil rotasının ve seçeneğinin olduğu nadide illerimizden biri. Geyikli sahilinde de denize girebilirsiniz, Bozcaada’nın Akvaryum Koyu’nda da. Güneyli sahilinde de kamp da kurabilirsiniz, Asos’ta taş evlerden birinde de kalabilirsiniz. Çanakkale’de tatil için en çok tercih edilen yerlerin başında Gökçeada ve Bozcaada geliyor. Eğer bayramda feribot kuyruğunda beklemeyi göze alıyorsanız (Feribot biletinizi önceden internetten almanız mümkün) iki ada da denizin ve deniz ürünlerinin tadını çıkarmak isteyenler için kesinlikle tavsiye edilecek yerler arasında. Feribot ile uğraşmak istemiyorum diyenler için Asos ya da Sokakağzı denizin öte yanında sakin ve huzurlu tatil arayanlar için ideal. Çanakkale için Geyikli, Saros da tercih edilebilecek yerler arasında.

KIYIKÖY

Tatile ayıracak bütçesi kısıtlı, ama iki –üç gün şehirden uzaklaşmak isteyenler için rotamız Kıyıköy. İstanbul’a maksimum iki saat uzaklıktaki bu güzel kasaba hem denize girmek hem de biraz kafa dinlemek isteyenler için şahane bir kaçamak yeri. Gündüz denize girip akşam da denize nazır restoranlarından birinde keyifle yemeğinizi yiyip içkinizi içer, mehtaba şarkılar da söyleyebilirsiniz, beldenin tam merkezine oturan çay bahçesinde çekirdek de çitleyebilirsiniz. Kıyıköy’de konaklama için çok fazla otel yok ama ev ya da pansiyon seçenekleri var. İsterseniz çadır kurabileceğiniz kamp alanları da var.

KERPE- KEFKEN

İstanbul’a yakın rotalardan biri de Kerpe- Kefken ikilisi. Karadeniz kıyısında olan bu iki yer de İstanbul, İzmit ve Sakarya’ya çok yakın olması sebebiyle yazın günübirlik tatilcilerin tercih ettiği yerler arasında. Deniz için birçok alternatifin olduğu iki yer de tatillerde biraz kalabalık oluyor deyip uyarımızı yapalım. Fakat her iki yerde de halk plajı gibi herkesin ücretsiz yararlanabileceği plajların yanında beachler de var. Pansiyon, küçük otel gibi konaklama seçeneklerinin olduğu Kerpe ve Kefken’de çadır kurmak için çok sayıda yer var. Ömerağzı Koyu, Bağırganlı Koyu, Sarısu Plajı kamp yapılabilecek yerler arasında.

 


ARŞİV