"Altınların ardında katliam var"

Kadınlar erkek şiddetine ve erkek egemenliğine karşı 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Kadıköy’de eylemdeydi

15 Şubat 2024 - 11:10

Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu’nun çağrısıyla Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda toplanan kadınlar, sevgi ve aşk adı altında kadınlara karşı yapılan şiddeti protesto etti. “Altınların ardında katliam var” pankartının açıldığı eylemde, “Hediye değil eşitlik, altın değil özgürlük”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, “Kadınlar birlikte güçlü” sloganları atıldı.

“SORUN ŞUBAT AYINDA DEĞİL İKTİDARDA”

“Biz, her gün öldürülüyoruz. Bu ülkede gözyaşlarımız kurudu. Her gün yeni bir felakete öfkeleniyor, yas tutuyoruz” denilen basın açıklaması şöyle devam etti: “Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu olarak her yıl 14 Şubat’ta, aşk adı altında gizlenen erkek şiddetini, sömürüyü ifşa etmek için bir araya geliyoruz. Geçtiğimiz yıl eylememizi yapamadık. Çünkü 6 Şubat depremlerini, yani yine göz göre göre gelen bir katliamı yaşadık. Ve bu yıl yine bir işçi katliamına, doğa katliamına tanıklık ediyoruz. Sorun Şubat ayında değil, sorun bu iktidardır.”

“AŞK HER ŞEYİ AFFEDER Mİ?”

Basın açıklamasının devamında, “Biz bugün 14 Şubat’ın hetero patriarkal teşhirini paylaşmak için buluştuk. Aşk her şeyi affeder mi? Sevgi adı altında baskıyı, kıskançlık adı altında hayatlarımızı kontrol etmeye çalışmalarını, duygusal, ekonomik ve fiziksel şiddeti, sevgiyle yapılıyor diyerek görünmezleştirilen bakım emeğini, ev işlerini… Sevgililer Günü’nde mutfak aletlerinde indirim olması nereye düşer? Kadına yönelik erkek şiddeti ve cinayetler en çok hane içinden çıkarken, 14 Şubat’ta yoğun bir tüketim ve ispatlanmaya çalışılan sevgi hangi yaraların üstünü kapatmak için? Yılın bir günü hediyeyle her türlü şiddetin, baskının, yılın her günü değersizleştirmenin üzeri örtülür mü? Bizim istediğimiz şey yılın her günü özgürlük, yılın her günü eşitlik” ifadeleri kullanıldı.


ARŞİV