Antika pazarı Kadıköy’de açıldı

Türkiye’nin en büyük antika pazarı, Hasanpaşa’daki Tarihi Salı Pazarı’nda açıldı. Her pazar günü yüzlerce tezgahın kurulduğu pazarda, esnaf ile antika tutkunları biraraya geliyor

15 Ekim 2020 - 09:53

Kadıköy ve Kadıköylüler uzun yıllardır antika kültürü ile haşır neşir. Satın almayacak bile olsa Kadıköy’e uğrayanlar bu dükkanların önünden şöyle bir geçerken antika eşyalara göz gezdiriyor. Ancak tutkunları için bu ziyaret daha zahmetli olabiliyor çünkü Kadıköy’de çok fazla esnaf hizmet veriyor.

Aradığınız şeyi bulmak için epey bir mesai harcamanız gerekiyor. “Ben tek tek sokakları gezmek istemiyorum” diyenler için ise sevindirici bir haberimiz var. Kadıköy son iki aydır her pazar günü antika tutkunlarının uğrak yeri oluyor. Çünkü İBB’ye ait Hasanpaşa’daki Tarihi Salı Pazarı, Türkiye’nin en büyük antika pazarına ev sahipliği yapıyor. Yüzlerce tezgahın açıldığı bu pazarda her türlü antika eşyayı bulmak mümkün. Avizelerden porselen tabaklara, fotoğraf makinelerinden vazolara, gümüşlüklerden haritalara, madeni paralardan kartpostallara, daktilolardan takılara...

“BİT PAZARI İLE KARIŞTIRILMASIN”

Kadıköy Tarihi Salı Pazarı’nda kurulan antika pazarı İstanbul Antikacılar Derneği tarafından düzenleniyor. Dernek başkanı Abdulbaki Şimşek, antika pazarının cuma günü aynı yerde kurulan bit pazarı ile karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Pazarda şu an 800 tezgahın açıldığını belirten Şimşek, burada satış yapmak isteyen esnafın belirli kriterleri yerine getirmek zorunda olduğunu da belirtiyor. Şimşek, Kadıköy’ün ilerleyen günlerde daha da tanınır olacağını ifade ederek şöyle devam ediyor: “Burada tezgah açmak isteyen esnafın belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Öncelikle antika eşya satması lazım. Bizim buradaki amacımız koleksiyon tutkunları ile esnafı biraraya getirmek. Şu an Türkiye’nin en büyük antika pazarı burası. Ulaşım açısından kolay olduğu için herkes çok rahat bir şekilde buraya ulaşabiliyor. Otopark sorunumuz da yok, hem bizim hem de buraya gelen müşteri için bu bir avantaj. Daha iki ay oldu düzenli bir şekilde burayı açalı. İnanıyorum ki ilerleyen aylarda daha çok insan burayı tanıyıp gelecek.”

“KADIKÖY ANTİKAYA MERAKLI”

Antika pazarında İstanbul’un dört bir yanından esnaf görmek mümkün. Paşa Antik’in sahibi Ahmet Atmaca da bunlardan biri. Esenler’den Kadıköy’e gelen Atmaca, daha çok eski radyo, gramofon ve saat satıyor. Uzun yıllardır antika eşyaların izini sürdüğünü söyleyen Atmaca, Kadıköy’deki pazarın kurulmasından memnun. Feriköy’de kurulan pazarın eskisi kadar iyi olmadığını dile getiren Atmaca, “Feriköy’de bit pazarı ile antika pazarı birbirine karıştı. Burada ise ayrı günlerde yapılıyor. Şunu anlamak lazım; antika ile eski eşya aynı şeyler değil. Biz değerli eşya satıyoruz. Yani tarihi anlamda bir öneminin olması gerekiyor. Ben Esenler’den geliyorum. Burada böyle bir yerin bize tahsis edilmesi sevindirici. Ama biraz daha tanınmaya ihtiyacımız var. Salgının da etkisiyle şu ana kadar istediğimiz ilgiyi göremedik. Ama Kadıköy’de koleksiyon ve antika anlamında bir merakın olduğunu biliyorum. Bu durum ilerleyen zamanlarda buraya yansıyacaktır.” diyor.

“ÖRNEK OLMASINI İSTİYORUZ”

Eliş Antik’in sahibi Bekir Ülker de Kadıköylü bir esnaf. Uzun yıllardır antika avize tamir eden ve satan Ülker, pazar günleri tezgahında bir dizi antika avize sergiliyor. Kadıköy’ün ve Kadıköylülerin antika kültürüne yabancı olmadığını söyleyen Ülker, şunları ifade ediyor:  “İBB’nin açtığı bu pazar şimdiye kadar gördüğüm en düzgün pazar. Bizim için geniş olması özellikle salgın döneminde büyük bir avantaj. Otoparkı da keza öyle çünkü bazen çok fazla eşya taşımak zorunda kalıyoruz. Antika pazarının İstanbul Antikacılar Derneği’nin organizasyonuyla düzenlenmesi de benim için sevindirici çünkü ben de bu derneğin bir üyesiyim. Dernek tarafından düzenleniyor olması bir yandan da pazarın daha kaliteli ve güvenli olmasını sağlıyor. Biz de Kadıköy esnafı olarak bu pazarın parmakla gösterilen bir pazar olmasını istiyoruz. Fransa’da bunun örnekleri var. Bu hayal değil çünkü Kadıköy antikanın ve antikacıların merkezi.”

Çok sayıda kişinin ziyaret ettiği antika pazarı, her pazar günü Tarihi Salı Pazarı’nda kuruluyor. Saat 09.00 itibariyle ziyaret edebileceğiniz bu alanda aynı gün köylülerin ürünlerini sattığı sebze ve meyve pazarı da kuruluyor. Bir yandan sebze alışverişi yapıp bir yandan da eviniz için birkaç eşya bakabilirsiniz.

EN AZ 100 YILLIK OLMASI GEREK

Antika, belli bir dönemde üretilmiş, o dönemin karakteristik özelliklerini taşıyan, sanatsal niteliklere sahip, ender bulunan her çeşit değerli mal ve obje olarak tanımlanıyor. Antika bir eşyanın değerli olmasını sağlayan şeyin ise üretildiği dönemde yüksek bir değere sahip olması. “Antika” en az 100 yıllık yapıtları ya da eşyaları kapsıyor. Antikalar ünlü bir kişiye ait olabileceği gibi yalnızca iyi korunmuş eşyalar da olabiliyor. Antikalar yapıldıkları yer ve zamana göre sınıflandırılıyor.

Uzmanlara göre; çoğu mobilya, gümüş eşya ya da porselen parçanın üzerinde, genellikle görülmeyecek bir yerinde hangi fabrikada yapıldığını ya da hangi ustanın elinden çıktığını belirten bir işaret oluyor. İşaret olmasa bile, uzmanlar kullanılan malzemeye, modele, renklere ve yapımındaki ustalığa bakarak bir parçanın nerede yapıldığını anlayabiliyorlar.

Adres: Hasanpaşa, Mandıra Cd. No:1, 34722 Kadıköy


ARŞİV