Arılar da Kadıköy'ü sevdi

Bal arıları, bal özü ve çiçek tozu buldukları yerleri bulduktan sonra oğul verme dönemine giriyorlar. Şartları uygun bulan arılar da bu yüzden son dönemde Kadıköy’de görülmeye başlandı.

31 Mayıs 2012 - 14:09

Çeşitli semtlerinde ortaya çıkan arı kolonileriyle bülten ve gazetelere haber olan Kadıköy, arıların bu ilgisinden dolayı halk arasında; “Hem en yaşanılır ilçe hem de ulaşım-erişilebilirlik endeksinde birinci olan Kadıköy’ü arılar da çok sevdi” esprileriyle gündemdeki yerini koruyor.

Bal arılarının mekân tuttuğu ve sağlıklı bir çevrenin habercisi olan bal arılarının tam da içinde bulunduğumuz mevsimde oğul verdiğini ve kentimizde görüldüğünü söyleyen Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekim Ali İhsan Mete, koloni halinde yaşayan arıların 10 ile 100 bin arıdan oluşan koloniler halinde bal özü ve çiçek tozu olan yerleri tercih ettiklerini belirttti. Bir arı kolonisinde kraliçe arı (ana arı), işçi arı ve erkek arı olmak üzere üç çeşit arı mevcut olduğunu ifade eden Ali İhsan Mete, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiçeklerin açtığı ve besin kaynaklarının bol olduğu ilkbahar aylarında kovan içerisinde bulunan arı larvaları hızla gelişmekte ve kraliçe arı daha fazla yumurtlamaktadır. Bu durum arıların çoğalmasını ve kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Bundan sonraki süreçte “oğul verme” olarak adlandırılan durum ortaya çıkmakta ve kovanda bulunan kraliçe arı ile işçi arılardan bir kısmı kovandan ayrılmaktadır. Yeni topluluğu kokusuyla yöneten kraliçe arı geçici bir süre herhangi bir ağaç dalına veya buna benzer bir yere konmaktadır. Gözcü arılar oğul vermeden birkaç gün önce çevreyi dolaşarak, bazen daha uzaklara uçarak kendilerine yeni bir yuva aramakta ve böyle bir yer bulunduğunda yeni oluşan koloniyi buraya doğru harekete geçirmektedir. Kadıköy İlçemizde de her ilkbaharda, özellikle Mayıs ayında tam olarak nereden geldiklerini tespit edemediğimiz buna benzer birkaç oğul verme vakasına rastlamaktayız. Belediyemize iletilen bu tür durumlarda İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği ve diğer ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak bu arıların kovan içine aldırılıp Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerince izin verilen uygun bölgelere sevki sağlanıyor.”

 

Mustafa SÜRMELİ


ARŞİV