AŞİNA MUTFAK: Teşvikiye'den Moda'ya

Bu hafta sizlerle Moda’da küçük bir lokantaya gidiyoruz. Anne – oğul elele vererek işlettikleri tertemiz, pırıl pırıl bir mekân Aşina Mutfak…

27 Mart 2015 - 11:01
 
Esma BAYRAKTAR
Aşina Mutfak, iki katlı küçük iki salondan oluşuyor. Alt salonu 20 kişilik, üst salonu 40 kişilik küçücük bir lokanta. Fakat çok önemli bir misyonu var. Yok dememek adına günde sadece bir et çeşidi yapıyor. Diğer bütün yemekler zeytinyağlı sebzeler… Vejetaryen ve diyet yapanların ya da ev tadında yemek özleyenlerin adresi olmuş durumda şimdiden…
Daha önce Teşvikiye’de 6 yıldır aynı işi yapan anne-oğul, kentsel dönüşümün kurbanlarından. Dükkânlarının bulunduğu bina yıkılınca onlar da Kadıköy’ü tercih edip Moda’ya taşınmışlar. Mehmet Can Arıkan çok ihtiyaç duyulan bir boyut katmış yiyecek içecek sektörüne. Çok az bulunan vejetaryen odaklı mutfak sunuyor. Annesi Nur Hanım da elinin değdiği her yemeğe apayrı bir lezzet kazandırıyor.
Sağlıklı beslenme konusunda çok titiz anne Nur Yılmazyurt. Her şeyi kendi elleriyle yapıyor. Kahvenin yanında ikram ettikleri likörden tutun, fırınlanmış kabak tatlısına, narlı roka salatasından çeşit çeşit reçeller ve turşulara kadar her şey Nur Hanımın ellerinden çıkıyor. Halis zeytinyağıyla yapılan yemeklerin lezzeti de artıyor.

YEMEKTE ANNE TİTİZLİĞİ
Her gün iki çeşit çorba, 10 çeşit birbirinden leziz zeytinyağlı sebze yemekleri, nar, incir, kuru kayısı ile süslenmiş salatalar, ayva, kabak, irmik tatlıları, kekler, börekler, meyveli pastalar ve onlarca çeşit lezzet bir annenin titizliğiyle hazırlanıyor. Deneme şansı bulduğum “bakliyat çorbası” mutlaka tadılmalı. Yumurtalı pırasa kavurması ve zeytinyağlı nohut ise tadı damakta bırakan cinsten.  
Daha çok yeni olmalarına rağmen, müdavimleri oluşmuş bile. Çevreden sipariş verenler azımsanmayacak kadar yoğun. Fiyatlar makul. Kaliteyi ucuza yemek İstanbul’da bir şans.

KIZARTMA YOK!
Anne Nur Hanım’la konuşuyoruz: “Ben alışverişimi evime yapar gibi yapıyorum. Her şeyin en sağlıklısını alıyorum. Sağlıklı beslenme konusunda bir uzman kadar bilgiliyim ve Aşina Mutfak’ta bunu uyguluyorum. Anadolu yemeklerini sağlıklı pişirme yöntemleriyle yapıyorum. Sadece fırın, buhar ve ızgara kullanıyorum. Aşina’da asla kızartma olamaz. Karnıyarık yaparken patlıcanı fırında közleyerek yapıyorum. Kahvaltımız çok iddialı. Kendi yaptığım reçellerimi sunuyorum. Köy yumurtası, ev ekmeği kullanıyorum; krepleri kendi yaptığım reçellerle ikram ediyorum. Her şeyi halis zeytinyağıyla hazırlıyorum.”
Kilo vermek isteyenlere, anne tadı özleyenlere, mis gibi ev yemekleri isteyenlere güzel bir seçenek Aşina. Hem de çok ekonomik. Küçük bir uyarı: Aşina, Moda’nın çok işlek bir sokağında.  Otoparkı olmadığı için araçla gitmemenizi tavsiye ediyoruz.  
Adres: Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak, No 25 Kadıköy / 0216 336 75 33
 

ARŞİV