Aslı'nın okurları Kadıköy'de buluşuyor

Okurları, hapisteki yazar Aslı Erdoğan’la dayanışmak için her hafta Kadıköy’de, yazarın kitaplarının konuşulduğu bir atölye düzenliyor

27 Ekim 2016 - 14:04

Gökçe UYGUN
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yayın danışma kurulunda yer aldığı gerekçesiyle tutuklanarak Bakırköy Kadın Cezaevine gönderilen yazar Aslı Erdoğan’la dayanışma kampanyaları sürüyor. Bu kampanyalardan biri de Kadıköy’de gerçekleştiriliyor.
Aslı Erdoğan’ın edebiyatını bilen, kitaplarını okuyan yazar ve eleştirmenler, Erdoğan’ın okurlarıyla buluşarak onun kitapları hakkında atölye çalışmaları yürütüyor. “Aslı Erdoğan okuyorsan, sen de gel” çağrısını taşıyan atölye, her cumartesi 18.00-20.00 arasında, 1971 Akademi Kitabevi/Cafe’de ücretsiz olarak yapılıyor. Her hafta başka bir yazarın katılımıyla süren atölyede şimdiye dek Fuat Sevimay ve Türker Ayyıldız ile “Kırmızı Pelerinli Kent” kitabı; Belma Fırat ile “Taş Bina ve Diğerleri” üzerine atölye çalışması yapıldı. Ekip, yakın zamanda yine cezaevinde tutulan dilbilimci ve yazar Necmiye Alpay için de atölye çalışmaları düzenlemeyi planlıyor.

NÖBETTEN ATÖLYEYE
Atölyeyi düzenleyen kişi ise ‘Aslı’nın Okurları’ grubunun kurucusu Nilay Soysaldı. Özel bir şirkette finans müdürü olarak çalışan edebiyat tutkunu Soysaldı, Aslı Erdoğan’ı şahsen tanımıyor ancak onun bir okuru olarak onun için yapılan dayanışma eylemlerine destek olmak amacıyla bir şeyler yapmak istemiş. Soysaldı, “İlk başlarda okur nöbetleri düzenleniyordu. Daha sonra Alev İlbay ile okur nöbetlerini daha duyulur hale getirmek için edebiyat atölyeleri yapma fikri ortaya çıktı. Cezaevi önünde tutulan Özgürlük Nöbetleri’nde tanıştığımız Aslı Erdoğan’ın arkadaşlarının yardımıyla da bu fikri gerçekleştirebildik” diyor. Bu etkinliği, konuyu kamuoyunda güncel tutmak ve Erdoğan’la dayanışmak için düzenlediklerini vurgulayan Soysaldı, “Katılımcılar da memnun. Bu memnuniyet hem bu bir dayanışma eylemi olduğu için hissediliyor; hem de atölyeler etkileşimli bir okuma imkânı sağlayıp oldukça keyifli ve faydalı geçtiği için” yorumunu yapıyor.

“MUKTEDİRİN SİNDİRME NİYETİ”
Edebiyatsever Nilay Soysaldı, “Bir yazarın bu devirde ‘düşünce suçlusu’ olarak yargılanıyor olması konusundaki duygularınız neler?” sorumuza da şu yanıtı veriyor; “Devrin iki yönü var. Bir yandan insan aklının belki hiç olmadığı hızla geliştiği; bilimde, sanatta, teknolojide üretimlerini ve paylaşımlarını artırıp ciddi mesafeler katettiği bir devri yaşıyoruz. Bir yandan da savaşların, açlıkların ve zorbalığın sürdüğü bir devri. Zorbalığın ve başkalarının yaşam hakkına tahammül etmeyenlerin olduğu her dönemde bunları kabul etmeyip de hakikati yazan, barışı ve adaleti savunanlar olacaktır. Muktedir olanlar da hiçbir zaman başarılı olamasalar da sindirme ve gözdağı verme niyetiyle bu kişilerin üzerine gitmiştir hep. Fakat eppur si muove*…”

*İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi Galileo, dünyanın döndüğünü iddia ettiğinde mahkemeye çıkarılır. Hâkim ona, dünyanın dönmediğini, bunu söylerse ölümden kurtulabileceğini söyler. Galileo yanıt verir; eppur si muove (“ama dönüyor”).

ASLI’YA KADIKÖY’DEN SELAM
Geçen haftaki atölyede konuşan yazar Türker Ayyıldız, “İnsana değil insanlığın ölümünün altını çizmiş Aslı Erdoğan için kelam ettik. Bir an önce aramıza dönmesi için arkadaşları olarak ona Kadıköy’den selam ettik” dedi. Atölyenin 29 Ekim’deki konuğu Nihan Eren olacak. Sonraki haftaların programlarını Facebook’taki “Aslı Erdoğan” grubundan takip etmek, [email protected] adresine e-posta göndererek bilgi almak mümkün. 1971 Akademi Kitabevi/Cafe Adres: Caferağa Mh. Sakız Sk. No:12 Kadıköy Telefon: 0 216 700 1971

ARŞİV