Atıklardan üretilen koleksiyonun sergisi

“Başka bir moda mümkündür” sloganıyla yola çıkan Döngüsel Moda Kolektifi, tekstil atıklarından üretilen koleksiyonları Kadıköy’de bulunan Devridaim Enstitüsü’nde sergiledi

13 Ekim 2023 - 12:55

Tasarımda ve üretimde ileri dönüşüm bakış açısı kazandırmak ve moda sektörünün ekolojik dönüşümü için el ele veren, bu alanda moda eğitim programı tasarlayan Döngüsel Moda Kolektifi, Devridaim Enstitüsü çatısı altında, Brother Türkiye desteğiyle başladı.

Doğa ve yeni dünyanın yapı taşlarını sağlam oluşturmak için 360 derece teorik ve pratik süreçlerden geçen proje ile katılımcılar, döngüsel moda kapsamında çıkardıkları koleksiyonları 6 Ekim Cuma günü Kadıköy’de bulunan Devridaim Enstitüsü’nde sergilediler.

SEKTÖRDEKİ ATIKLAR DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Dünyanın en büyük ilk 10 tekstil üretimi ülkesinden biri olan Türkiye’de, üretilen elyafın %70’i çöpe atılıyor, her yıl yaklaşık 1 milyon ton tekstil atığı ortaya çıkıyor. Moda sektöründe çıkan atığı azaltmak ve döngüselliği bir çözüm olarak sunmak için harekete geçen Döngüsel Moda Kolektifi, Devridaim Enstitüsü çatısı altında döngüsel modanın varlığını ve sürdürülebilirliğini tartışıyor; tasarım, üretim, satış ve pazarlama gibi aşamalarını inceliyor, deneyimliyor, sorguluyor ve dönüştürüyor.

“Başka bir moda mümkündür,” sloganıyla yola çıkan Döngüsel Moda Kolektifi, ilk programını 18-50 yaş arası 13 katılımcı ile tamamladı. Katılımcılar, alanında uzman eğitmenlerden Tasarımda Döngüsel Moda Bakış Açısı, Döngüsel Moda Odaklı Marka Yaratmak, Etik Üretim, Kurumsal Markalarda Döngüsel Modayı Var Edebilmek, Temiz Tedarik Zinciri Kurmak, Pazarlama Stratejisi, Sosyal Medya, Avrupa Birliği Proje Yazma gibi farklı eğitimler aldılar.

Döngüsel moda bakış açısının kazandırılmasında deneyim ve gözlemin önemine vurgu yapan Döngüsel Moda Kolektifi’nin bu programında katılımcılar Kapadokya’da keten tohumu ekimi, kök boya yapımı, yün kırpma ve eğirme süreçlerini deneyimleyerek yerelde kültürel sürdürülebilirliği gözlemlediler. Ayrıca afet bölgesi saha gezisi yaparak barış ipeği yetiştiriciliği eğitimi aldılar. Dokuma, atık kumaşlardan ileri dönüşüm, kalıp çıkarma ve geliştirme, koleksiyon yaratma gibi farklı alanlarda deneyim sahibi olacakları atölyelere de katıldılar.

"BAŞKA BİR MODA MÜMKÜN”

Devridaim Enstitüsü’nün kurucusu Yasemin Uluçınar, Döngüsel Moda Kolektifi’nin neden önemli olduğunu şöyle açıkladı: “Geleceğin döngüsel odaklı girişimcileri ve tasarımcıları geliyor. Sadece tüketim odaklı bakış açısıyla tasarım ve girişim yaratmak değil, adil, temiz, erişilebilir markalar ve tasarımlar yaratıp, başka bir modanın mümkün olduğunu gösteren çalışmalar deneyimleyecekleri alanlar yarattık.

“KAYNAK KITLIĞININ FARKINDAYIZ”

Programın destekçisi Brother Türkiye'nin Genel Müdürü Batuhan Demirkök ise şunları söyledi: “Şu an tüm dünyanın gündeminde olan kaynak kıtlığı ve iklim krizinin çok farkındayız. Şirket olarak da kendi üzerimize düşen görevleri tanımlamaya çalışıyoruz. Döngüsel Moda Kolektifi hem fiziksel hem de uygulama anlamında çok başarılı bulduğumuz ve paydası olmak istediğimiz bir proje olarak ortaya çıktı. Dünyayı ve ekolojiyi gözeten temiz markaların ortaya çıkarılması için atılan adımların bir parçası olmaktan çok mutluyuz.”

 
 

ARŞİV