"Ayıplı konuları eğlenceli bir dille anlatıyorum"

Kurduğu Youtube kanalında cinsellik ve ilişkiler üzerine konuşan, gördüğü ilgi üzerine sahne performansına da başlayan Özgür Uysal, “Aslında sözde ayıp olan, konuşulurken utanılan konuları eğlenceli bir dille anlatmaya çalıştım.” dedi

20 Ekim 2022 - 17:40

İnce İşler Youtube kanalının sahibi Özgür Uysal, ürettiği içerikler ile geniş bir kitleye ulaştı. Youtube platformunun popüler içerik üreticilerinden olan Uysal, ürettiği içerikleri zaman içinde sahne performansına dönüştürdü. Saint Joseph mezunu olan Kadıköylü Uysal ile dijital platformlardan başlayarak sahnelere taşınan kariyeri hakkında konuştuk.

Kendini hikaye anlatıcısı olarak tanımlayan Uysal, “Şaşırtmaya, eğlendirmeye ve biraz olsun farklı bakış açılarıyla dünyayı göstermeye çalışıyorum. Yazmak, araştırmak, topluluğa konuşmak hep sevdiğim şeylerdi. Önce CNN Turk’te Men’s Health, Cosmopolitan gibi büyük dergilerde ilişkiler ve cinsellik üzerine yazdım. Hatta Kadıköy Life dergisinde de uzun yıllar konuk yazarlık yaptım. Ardından reklam sektöründe uzun bir dönem kreatif direktörlük, metin yazarlığı, yapımcılık yaptım. Bi Zamanlar isminde bir TV programım vardı. Belgesel ve program konseptleri yazdım. Ardından hayatıma YouTube girdi ve artık yazdığım şeyleri rahatça anlatabileceğim bir platform olduğunu fark edip bu alana yöneldim” dedi.

YouTube kanalında ürettiği içeriklerin zamanla sahne şovuna dönüşmesi hakkında konuşan Uysal, “İnce İşler YouTube kanalını kurup anlatmaya başladığımda olayın buralara geleceğini düşünmemiştim açıkçası. Biraz eğlenirim, biraz da faydalı olurum demiştim. Aslında sözde ayıp olan, konuşulurken utanılan konuları eğlenceli bir dille anlatmaya çalıştım. Anlattıkça daha çok bilmediğimi fark edip daha çok öğrendim, aktardım. İzleyenler sevdikçe daha çok çektim. Ben çektikçe takipçiler daha çok sevdi. Sonra kitle iyice büyüdü. Önce üniversitelere konuşmalara gittim. Ardından bu eğlenceli sohbetleri biletli performanslara çevirmeye karar verdim. Kitaplar yazdım, programlara katıldım filan derken hayatımın ana ekseni bu oldu” ifadelerini kullandı.

BİN YILLARDIR AYNI SORULAR”

İnsanlardan aldığı tepkiler üzerine de konuşan Uysal, “İnsanlar beni yolda gördüklerinde hem çok seviyorlar hem de uzaktan seviyorlar. Çünkü kanal ilişkiler ve cinsellik üzerine olduğu için aslında kimse takip etmiyor ama pek çok kişi izliyor. Ne de olsa hiçbirimize bu bilgiler lazım değil. Herkes bir arkadaşı için merak ediyor. Dolayısıyla çok güzel yorumlar alıyorum. ‘Arkadaşım çok faydalandı sizden teşekkür ederim’ gibi. Şaka bir yana içinde kaliteli bilgiler ve mitoloji, sosyoloji alanından keyifli araştırma ve hikayeler anlattığım için kaliteli, merak eden insanlardan oluşuyor genelde takipçi kitlem. Cesur insanlar. İyi ki varlar” dedi ve şöyle devam etti: “Takipçilerimin bana yönelttikleri sorular bin yıllardır aynı. ‘Nasıl flört edilir?’ konusundan başlıyor. ‘Kaçan neden kovalanır, eski sevgili nasıl unutulur, konuşulacak konu nasıl bulunur, ilk buluşmada ne yapılır, her aşk biter mi, giden döner mi?...’ Uzayıp gidiyor liste. Herkesin bir derdi var sonuçta. Nesil değiştikçe sorular değil, sadece onların sorulma biçimleri ve kullanılan kelimeler değişiyor.”

“HAYATIM BOYUNCA BUNU YAPABİLİRİM”

10 Ekim’de Kadıköy Dorock XL mekanında sahne alan Uysal, geceyi şöyle değerlendirdi: “Akşamları konserler için sıklıkla gittiğim, keyifli vakit geçirdiğim bir yerdi. Bu sefer o izlediğim sahneye çıkıp seyircilere bakmak başka bir histi benim için. Keyifli bir kalabalık vardı. Sorular soran, gülen, eğlenen bir kitle geliyor genelde benim programlarıma. Biraz hikayeler, biraz taktikler, biraz da bel altı tadında sohbetlerle geçen, dolu dolu bir geceydi benim için. İnsanların sokakta ayıp denebilecek şeylerle bu kadar eğlenmeleri ve eğlenirken bir anda derinlemesine bir hikayeye geçebilmeleri beni çok motive ediyor. Hayatım boyunca bunu yapabilirim.”

Bu süreçte iki tane kitap çıkaran Uysal, “İlk kitabım Bu İşler İnce İşler, aslında geçmiş yıllardan bugüne benim hayatımda geçen ilişki süreçlerini, yaptığım hataları, o dönemdeki bakış açımı esprili bir dille eleştiren ve bir yandan da araştırma ve hikayelerle ‘bunlar hepimizin hataları’ diyen bir kitap. İçinde bolca cinsellik eksenli bilgi var. Cinselliğin tabu olmasına da eleştirel bir bakışı var. İkinci kitabım, O Dediğin Masallarda Olur Canım!’ Tamamen mitoloji ve sosyoloji eksenli bir kitap. Zaten mottosu Zeus’tan günümüze aşk taktikleri. Masallarla dalga geçiyor. Taktikler veriyor. Bugünün ‘DM’den nasıl yürünür? Kaçan hep kovalanır mı?’ gibi sorularına hem bugünün sosyolojik yaklaşımlarıyla cevap veriyor hem de mitolojik hikayelerle fantastik bir yolculuğa çıkarıyor” diye konuştu.

“CİNSEL EĞİTİM HAK”

Uysal, bundan sonraki hedefleri için de şunları söyledi: “Biraz klişe gelebilir ama çocuğuma güzel bir dünya bırakmak istiyorum. Bunun yolunun da toplumsal cinsiyet eşitliği ve özgürlükten geçtiğini düşünüyorum. Cinsel eğitimin bir hak olduğuna inanıyorum. Bu konularda Türkiye’yi daha ileri taşımak için projeler yapmaya, araştırmaya, insanların ilgisini çekecek şekilde anlatmaya devam edeceğim.”


ARŞİV