Aylık enflasyon yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre enflasyon ocakta aylık bazda yüzde 5,03 yükseldi

03 Şubat 2025 - 14:54

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk enflasyon verilerini açıkladı. Ocak ayında, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 5,03 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 42,12 seviyesine geriledi. TÜFE'deki değişim 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 5,03, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 5,03, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,12 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 56,35 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 23,14 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 99,93 ile eğitim oldu.
Ana harcama grupları itibariyle 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde -5,17 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 23,57 ile sağlık oldu.

TÜİK'in öncü göstergesi olarak kabul edilen İstanbul Ticaret Odası (İTO) enflasyon verileri de açıklandı. Buna göre, İstanbul'da ocakta aylık enflasyon yüzde 5,16, yıllık bazda yüzde 48,40 arttı.

KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU 
Kira artışında yüzde 25'lik zam sınırı 2 Temmuz'da sona ermişti. Ev ve işyeri kira artışı 12 aylık güncel TÜFE oranına göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ocak ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte şubat ayı kira artış oranı belli oldu. Buna göre şubat ayı kira artış oranı yüzde 56,35 olarak uygulanacak.

DAR GELİRLİNİN ENFLASYONU DAHA YÜKSEK 
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), TÜİK’in enflasyon oranlarını açıklamasının ardından bir rapor yayınladı. Rapora göre Türkiye dünyanın en kötü enflasyonuna sahip 6. ülkesi. Raporda, gelir düzeyi düşük olan kesimlerin pahalılığı daha fazla hissettiği kaydedildi ve şu bilgiler paylaşıldı: “TÜİK verilerine göre en düşük yüzde 20'lik gelir grubu toplam gelirin yüzde 6,3'ünü alırken, bu grubun harcamaları içinde gıdanın payı yüzde 36,6'dır. En yüksek yüzde 20'lik gelir grubu toplam gelirin yüzde 48,1'ini elde ederken harcamaları içindeki gıdanın payı yüzde 14,5'te kalmaktadır. Böylece dar gelirli grupların gıda dışı harcamalar için geliri daha sınırlı kalırken yüksek gelir gruplarında bu miktar oldukça fazladır. Bu durum pahalılığın farklı toplumsal kesimlerde farklı hissedilmesine yol açmaktadır. Dar gelirlilerin harcanabilir gelirlerinin sınırlı olması nedeniyle daha yoğun bir geçim sıkıntısı çekmektedir.”

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Ocak 2024'e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken aylık harcama tutarı (açlık sınırı) 22 bin 131 TL’ye yükseldi. Bir önceki ay bu rakam 21 bin 83 TL olarak belirlenmişti. Bu verilerle birlikte açlık sınırı, 2024 yılı için belirlenen 22 bin 104 TL’lik asgari ücreti geride bırakmış oldu. TÜRK-İŞ’in hesaplamalarına göre, gıda harcamalarının yanı sıra giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi zorunlu ihtiyaçları da kapsayan yoksulluk sınırı 72 bin TL’ye çıktı. 

 


ARŞİV