Babalar Kadıköy’den Avrupa’ya yürüyor!

Kadıköy’den yola çıkan iki baba, çocukları için Avrupa’ya yürüyor! Aktivist babalar Serkan Raşa ve Adem Özelma, ebeveynlere ‘’çocuklarınız için bir şey yapın’’ çağrısında bulunuyor

13 Haziran 2018 - 10:14

17 Haziran Babalar Günü vesilesiyle sizi ilginç iki baba ile tanıştıracağız. Hikayenin başlangıcı Kadıköylü baba Serkan Raşa’ya dayanıyor. Moda sakini olan Raşa, İsviçre’nin Lozan kentinden yaşayan 6 yaşında  kızı Mae İdil için kalıcı bir şey yapmak istiyordu. Ve ona yürümeye karar verdi bir gün! 14 Nisan Cumartesi günü Moda Parkı’ndan yola çıktı Avrupa’ya doğru, o gün bu gündür yürüyor.

Peki neden? Neden yürüyor? Neden uçakla gitmiyor mesela? Sorular çok. Biz de sorularımızı internet aracılığıyla Raşa’ya yönelttik. Sürekli yolda ve yorgun olduğu için kısa ve öz yanıtlar verebildi.

"Kızınız için yürümek nasıl bir his?’’ diye soruyoruz; "Yürümeye aslında kızıma bir mesaj verebilmek için başladım. Amacım, kızıma kendi hayallerinin peşinden koşmasını, bundan hiçbir zaman korkmamasını ve bir karar alıp hedefine odaklandığı zaman her şeyi başarabileceğini anlatmaktı. Kızım için yürümek tabii ki harika bir duygu. Bunu neden yaptığımı idrak ettiği zaman ise asıl hedefime ulaşmış olacağım.’’ diye yanıtlıyor.

Peki ya yolun uzunluğu karşısında gözü hiç korkmamış mı? Dile kolay toplamda Türkiye’den Avrupa’ya, yani Kadıköy’den Lozan’a uzanan yaklaşık 3500 kilometrelik bir yoldan bahsediyoruz. Kendi anlatışına göre kesinlikle yol onu hiç korkutmamış. Zira ona göre önemli olan ilk adımı atmaktı. Sonrasında sadece ana odaklanıp adım adım hedefe ilerliyor… Hedef dediği de 19 Ağustos’ta Lozan’a yani Mae İdil’ine varmış olmak.

BABA ADEM’DEN DESTEK…

Çocuğu için yürüme fikri kendisine ait olsa da aslında Serkan Raşa bu yolda yalnız değil. İzmir’de yaşayan arkadaşı Adem Özelma da onunla birlikte yürüyor. Özelma da Fransa’daki oğlu Teo’ya gidiyor. Fakat kendisi özel işleri nedeniyle yürüyüşün 90 günü Raşa'ya katılabilecek. Tahminlerine göre Özelma Temmuz ortası gibi İtalya'da bir yerde yürüyüşü bırakacak, Raşa da geri kalan yaklaşık 1 aylık sürede yoluna tek devam edecek.

KALBİNİN SESİ NE DİYOR?

Özelma, Raşa ile eski arkadaş olduklarını belirterek, "Ortak yönlerimiz var, çocuklarımız yurtdışında yaşıyor. Onlara unutulmaz bir hediye vermek ve büyük düşünebilmelerini sağlamak istedik. Bu proje ortaya çıktığında deli işi gibi gözükse de Serkan’la beraber iki ayda 1600 km yol kat ettik. Çevremizdeki çoğu insana da hayallerini gerçekleştirebilmek adına moral ve motivasyon sağlayabildiysek  ne mutlu bizlere!’’ diyor. "Sürekli mantıkla hareket etmek uzun vadede mutsuzluk sebebi. Bazen kalbimizin de sesini dinlemek lazım." diyen Özelma’ya göre bu yürüyüş de o anlardan biri…

İKİ BABA RUTİNİ

İki babanın yürüyüşteki sıradan bir günü sabah meditasyonuyla başlıyor. Kahvaltıdan sonra biraz dinlenip, o günkü yürüyüşe hazırlanmak adına esneme hareketleri yapıyorlar. Ortalama 2 saat yürüyüp, yarım saat mola veriyorlar. Sonra bir 2 saat daha yürüyüp öğle yemeği molası veriyorlar. Ardından da akşama dek mola vere vere yürüyorlar. Sonra da o akşamı geçirecekleri yer arayışı başlıyor. Kimiz aman çadırda, kimi zaman otelde, kimi zaman da kendilerine kapılarını açan bir misafirperverin evinde kalıyorlar. Akşam rutini de esneme hareketleri ve çamaşır yıkama ile başlayıp, akşam yemeği, ertesi güne dair notlar alınması, meditasyon ile sonlanıyor. Ve günün yorgunluğu üstlerinde uykuya dalıyorlar.

HAYALLERİN PEŞİNDE...

Serkan Raşa, bu eylem-yürüyüş ile aslında genel bir farkındalık yaratmak amacında. Anne ve babaların çocuklarıyla gerçek anlamda kaliteli vakit geçiriyor mu sorusu üzerinden ilerleyen Raşa, başlattığı bu girişimin adını da “Do something for your children’’ (Çocuklarınız için bir şey yapın) olarak belirlemiş. Bakın neler anlatıyor; ‘’Ben kızımdan ayrıyım ve bu nedenle bu açığı kapatmak için bir şeyler yapmaya çabalıyorum. Diğer tarafta fiziksel olarak her gün beraber olan anne babalar çocuklarıyla yeterince vakit geçiriyor mu? Kimseye benim gibi deliye bağlayıp yürüsün demiyorum. Ancak sonuç olarak tüm anne babalar -ister ayrı, ister beraber yaşasınlar- çocukları için özel bir şeyler yapmalı. İstedikten sonra herkesin çocuğu için yapabileceği, anı biriktirebileceği bir çok yol var.”

‘’ÇOCUKLARINIZA CESARET VERİN’’

Kendi kızı dahil tüm çocuklara ‘’Hayallerinizin peşinden gitmekten korkmayın’’ mesajı vermeyi amaçlayan Raşa,  ‘’Ben bu yürüyüşü yapabilmeyi hayal ettim ve yüzlerce kilometre yolu geride bıraktım bile. İşte tam da bu yüzden bu yürüyüşü kızıma armağan ediyorum. ‘Babam benim için bunu yaptı’ demesi benim için çok önemli. Bununla beraber, babam bunu yapabildiyse deyip, kendi ile ilgili bir hedef koyup bayrağı daha da ileriye taşıyabilirse ne mutlu bana..’’ Raşa’nın ebeveynlere mesajı da şöyle; ‘’Çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmeye özen göstersinler. Çocuklarına cesaret versinler, destek olsunlar. Kendi korkularını onlara yansıtmasınlar ve böylelikle onları özgürleştirsinler.’’

Raşa Babalar Günü vesilesiyle de ‘’Bir ailede baba figürü, anne figürü kadar önemli. Çocuk yetiştirirken bu iki figürün de tüm süreci eşit şekilde paylaşması gerektiğine inanıyorum. Tüm babalara saygı ve sevgilerimi sunarım, Babalar Günü’nü kutlarım…’’ diye sözlerini noktalıyor.

Babaları adreslerinden takip edebilirsiniz; https://www.instagram.com/serkanrasa/ ve https://www.instagram.com/ademozelma1/


ARŞİV