Bağışıklığı güçlendiren besinler

Mevsim geçişlerinde çoğumuz kendimizi halsiz ve yorgun hissediyoruz. Bağışıklık sistemimizin güçsüz olması da grip, nezle veya başka ciddi hastalıklara kapı aralıyor. Bağışıklığımızı güçlendirmeye destek olan besinleri derledik

08 Aralık 2022 - 08:51

Turunçgiller, balık, et gibi besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz. Peki başka hangi besinler bağışıklık sistemine destek olup özellikle kış aylarında bizi hastalıklara karşı koruyor? İşte bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan besinlerden bazıları…

ZENCEFİL

Zencefil bağışıklık güçlenmesine önemli desteği olan ve evimizden eksik etmemiz gereken besinlerden biri. İltihap önleyici bir yapıya sahip olan zencefilin aynı zamanda ağrı kesici özelliği de var. Elbette yüksek dozda kullanmamak şartıyla. Özellikle toz halinde baharat olarak ya da küçük parçalar halinde doğranarak tüketilebilen zencefil, C vitamini yüksek bir bitki olması nedeniyle sizi gripten ve soğuk algınlığından koruyacaktır. Zencefil ve bal karışımı kuru öksürükleri kesmeye, boğazı yumuşatmaya yardımcı olur.

KİVİ

Kivi K ve C vitaminleri ile  potasyum içermesinden dolayı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine destek verir. Kivi aynı zamanda kalp sağlığı ve sindirimi de destekler. Şişkinliğe neden olan yemeklerden sonra kivi tüketmek sert proteinlerin parçalanmasına yardımcı olabilmektedir. Kivi aynı zamanda sindirim sistemini hızlı çalıştırmasıyla müshil etkisine de sahip.

BROKOLİ

Pişerken kokusu bizi pek mutlu etmeyen brokoli bolca vitamin, mineral, lif ve antioksidan içeriyor. Örneğin C vitamini denince akla gelen portakaldan daha çok vitamin brokolide bulunuyor. Yaklaşık 80 gram brokoli ile günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 84’ünü sağlanmış oluyorsunuz. A ve E vitaminlerini de içeren en sağlıklı yeşil sebzelerden biri olan brokoliyi olabildiğince az haşlamak bu vitaminlerin kaybını aza indiriyor.

SOĞAN – SARIMSAK

Kokusu pek hoşumuza gitmese de soğan ve sarımsak bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kuru soğan B, A ve C vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca potasyum, magnezyum, kalsiyum, kükürt, iyot ve fosfor mineralleri açısından da zengin doğal bir antibiyotik ve doğal ağrı kesici özelliklere sahip. Aynı şekilde sarımsak da A, B1 ve C vitaminlerini, selenyum ve çinko minerallerini içeriyor. Yutularak tüketilebilen sarımsak halsizlik ve kronik yorgunluğa karşı iyi gelirken vücutta oluşan iltihaplı hastalıklara karşı antibiyotik etkisi yapar.

YOĞURT

Bağışıklığı güçlendiren besinlerden biri de yoğurt. Özellikle ev ortamında mayalanan yoğurt, kalsiyum, protein yanında B grubu vitaminleri, A vitamini ve E vitamini içeriyor. Yoğurt içerdiği kalsiyumdan dolayı sadece kemik ve dişler için değil, sindirim sistemi ve bağırsak florası için de çok faydalı.

NAR

Antioksidan deposu bir başka meyve nar. C vitamini, A vitamini ve folat içeriğinin yüksek olmasıyla bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek veriyor. Uzmanlar suyundan daha çok narın taneli olarak mevsim salatalarının üzerine ya da yoğurdun içine ilave ederek yenilmesini öneriyor. Bunun yanı sıra nar mide rahatsızlığı olan kişilerde ağrıya neden olabiliyor.

AY ÇEKİRDEĞİ

Hepimizin bildiği gibi fındık, ceviz ve badem bağışıklık sistemini güçlendiren kuruyemişler arasında. Fakat ekonomik koşullar nedeniyle bu besinlere eskisi kadar kolay ulaşmak mümkün değil. Biz de kuruyemişler arasında fiyatları hem diğerlerine göre daha makul hem de faydalı olanı seçtik; ay çekirdeği. Selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko gibi mineraller ile B ve E vitaminleri zengin olan ay çekirdeği, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Elbette fazla tüketmemek koşuluyla. Çünkü ay çekirdeği kalorisi oranı bakımından yüksek besinlerden. Fazla tüketilmesi durumunda kilo alımına ve karaciğer yağlanmasına neden olabiliyor.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bağışıklık sistemini sadece besin tüketimi ile güçlendirmek ne yazık ki mümkün değil. Vitamin değeri yüksek gıdaları yüklü miktarda tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmez. Aynı zamanda başka sağlık sorunlarınız varsa tükettiğiniz bu besinler o hastalığınıza olumsuz etki edebilir. Bu nedenle öncelikle hekiminizin tavsiyelerine uymanız gereklidir. Ve elbette güçlü bir bağışıklık sistemi için sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip olmak gerekiyor.

Bunun için;

  • Uyku düzenine dikkat etmeli.
  • Düzenli egzersiz yapmalısınız.
  • Bol sıvı tüketmeli
  • Aşırı stresten uzak durmalı
  • İdeal kilonuzu korumalı ya da ideal kilonuza erişmelisiniz.

ARŞİV