Kadıköy Belediyesi 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, Bahariye Caddesi’nde “Çocuğun Gördüğü Düştür Barış” adıyla etkinlikler düzenliyor
Kadıköy’ün mağazalarıyla, kafeleriyle, sokak sanatçılarıyla en hareketli yerlerinden biri olan Bahariye Caddesi, 1 Eylül’de barış şarkılarıyla çınlayacak, interaktif tiyatro gösterilerine ev sahipliği yapacak. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün başrol oyuncuları ise çocuklar olacak.
Kadıköy Belediyesi, şair Yannis Ritsos’un “Barış” adlı şiirinden hareketle “Çocuğun Gördüğü Düştür Barış” adlı bir etkinlik düzenliyor. 1 Eylül Pazartesi günü saat 17.00 ile 19.00 arasında yapılacak etkinlikler Bahariye Caddesi’ne yayılacak.
ÜÇ NOKTADA ETKİNLİK
Üç farklı noktada üç farklı etkinlik olacak. Süleymanpaşa Sokak girişinde, Kadıköy’ün doğaçlama tiyatro grubu İstanbulimpro, interaktif oyunlarla barışı anlatacak. 7 yıldır “Ne Ala Temaşa” adlı doğaçlama kabarelerini izleyiciyle buluşturan grup, bu sefer cadde üzerinde doğaçlama yapacak. Müzikli kabareye çevrede bulunan herkes katılabilecek.
ÇOCUKLAR BARIŞI RESMEDECEK
Süreyya Operası önü Çocuk Sanat Merkezi’nin sanatçı çocuklarına ayrıldı. Çocuklar burada büyük bir beze hep birlikte resimler çizecek. Yaklaşık 200 çocuk 10 metre uzunluğundaki boş bir resmi “barış” resimleriyle donatacak.
Doğaya karşı Barış Yogası’nın yapılacağı etkinlikler kapsamında ÇSM Keman Orkestrası ve Çocuk Korosu barış şarkıları çalacak ve söyleyecek. Ayrıca çocuklar dans ederek Barış Günü’nü kutlayacak.
SOKAKTA KONSER
Bahariye Caddesi’nin üst kısmında yer alan Ayia Triada Rum Ortodoks Kilisesi önünde ise Karagüneş müzik grubu konser verecek. Beyoğlu ve Kadıköy sokaklarında yıllardır şarkılar söyleyen Karagüneş, Anadolu deyişleri, santur yorumları, beste çalışmaları ve doğaçlamalarını geniş bir coğrafyadan topladıkları santur, kemençe, ney, on iki telli gitar ve perküsyon (tef, bendir, darbuka, cajon) gibi akustik enstrümanlarla icra ediyor.
Kadıköy Belediyesi’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliklerine barışa inanan herkes davetli!
1 EYLÜL SADECE TÜRKİYE’DE!
Dünya Barış Günü sadece Türkiye’de 1 Eylül’de kutlanıyor. Eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Hitler faşizminin 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek ikinci dünya savaşını başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan etmişti. Ancak SSCB’nin ve Varşova Paktı’nın dağılmasından sonra hiçbir ülke 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak kutlamadı, Türkiye hariç…
DÜNYA 21 EYLÜL’DE KUTLUYOR
Tüm dünyada Barış Günü, 21 Eylül tarihinde kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her Eylül’ün üçüncü salı gününü “Uluslararası Barış Günü” ilan etti. Yıllar sonra Genel Kurul'un 7 Eylül 2001 tarihli kararıyla 21 Eylül'ü Barış Günü olarak kabul edildi.
Birleşmiş Milletler, Barış Günü'nde, dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor. Her 21 Eylül’de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine, “Çok Yaşa Mutlak Barış” yazısı kazındı.