Bahçelerde çiçek zamanı

Rengârenk güzellikleriyle baharın geldiğini müjdeleyen çiçeklerle siz de bahçenizi donatabilirsiniz

10 Nisan 2015 - 10:35
 
Mustafa SÜRMELİ
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte park, bahçe ve yeşil alanlarda rengârenk çiçekler görülmeye başladı. Siz de bahçenizde huzur veren bir görüntüye sahip olmak istiyorsanız sizin için derlediğimiz önerileri okumadan geçmeyin!


MEVSİMLİK ÇİÇEK DİKİM ZAMANI
İklime uygun gösterişli ağaç, çalı veya çiçek seçiminin önemli olduğunu söyleyen Kadıköy Belediyesi Peyzaj Mimarı Seralp Bayraktar, mevsimlik çiçek dikim zamanının geldiğini belirtti. “Menekşeler, çuhalar, bellisler de kendilerine gelmeye başladı. Sonbaharda bahçeye dikilen, tüm kışı toprak altında geçiren, baharın habercisi çiğdem, muscari, lale, sümbül, zambak gibi soğanlı bitkiler artık yüzlerini göstermeye ve bahçeleri renklendirmeye başladılar. Nisan ayında tüm yaz kalacak ateş çiçeği, begonya, kadife, petunya, camgüzelleri gibi mevsimlik çiçekler dikilmeye başlanacak ve bahçeler renklenecek” diyen Bayraktar, manolya, erguvan, oya, mimoza, sığla, süs kirazı,  süs eriği, süs elması, leylak, altın çanağı, Japon ayvası, fırça çalısı,  alev ağacı, bodur mavi ladin, porsuk ağacı, çobanpüskülü gibi bitkilerin de dekoratif görüntüleri ve renkleri için dikilebileceğini söyledi.
Bodrum papatyası, sarı çalı papatyası, beyaz papatya türleri soğuktan çabuk etkilenseler de tüm yaz çiçeklenmeleri sebebiyle bahçe için tavsiye edilen çiçeklerden.


GÜLLERİ UNUTMAYIN
Güllerin eski ve odunlaşmış kısımlarını keserek, bitkinin ortasından ışık almasını sağlayacak şekilde 3- 4 dal bırakılmalı. Gül dipleri çapalanarak altına magnezyum kaynağı olan muz kabukları döşemek ve elenmiş odun külü eklemek de güllere çok yaralı oluyor.


BAHÇE VE BİTKİ SEÇİMİ
Bahçe düzenlemesinde bitki seçerken ana prensibin, bahçe sınırına doğru büyük bitkiler, eve yaklaştıkça daha alçak bitkilerin seçilmesi olduğunu söyleyen Seralp Bayraktar, “Bitkilendirme yaparken bahçede dört mevsim etkisi oluşturacak türler seçilmeli. Bulunduğunuz şehrin iklimine uygun ağaç türleri seçilmeli. Öncelikle ağaç, ağaççık, çalı, çok yıllık ve mevsimlik sırası takip edilmeli, alanın büyüklüğüne göre türler azaltılmalı ya da arttırılmalı” dedi.
BAHÇENİZLE İLGİLENME ZAMANI
Mart ayıyla beraber bahçemizde yapılması gereken öncelikli işleri hatırlamakta ise fayda var. Bahçedeki ağaçların kuru dalları temizlenmeli. Toprak bellenmeli. Çimler havalandırılmalı.
Ayrıca beklemiş ve iyice yanmış koyun gübresi bitkilerin kök kısımlarına yayılmalı, küçük bir çapa yardımıyla iyice toprağa yedirilip üzeri toprakla örtülmeli.

DOMATES, BİBER, PATLICAN
Şubat-Mart ayında ekilen domates biber patlıcan tohumları mayıs sonu, haziran gibi fide olarak toprağa dikilebilir. Fideler dışarıdan satın alınacaksa tüplü olması, 3-4 yapraktan az olmamasına dikkat edilmeli. Fideler toprağa dikilmeden evvel toprak bellenip yanmış hayvan gübresi ile takviye yapılmalı ve fideler güneş gören bir yere dikilmeli.

BÖCEKLERLE ORGANİK MÜCADELE
Zararlı böcek ve hastalıkların, mart ayında görülmeye başladığını, öncesinde bitkilerin ilaçlamalarının yapılması gerektiğini anlatan Bayraktar, “Kış boyu birikmiş atıklar, dökülen yapraklar, budama artıkları bahçeden uzaklaştırılmalı.
Mart ayında bahçemizin küçük misafirleri ve çiçeklerin baş düşmanı salyangozlar görülmeye başlar. Bunlarla basit organik mücadeleler yapılabilir.
Küçük kaplara su, elma sirkesi koyup bahçenin çeşitli yerlerine koyabilirsiniz. Ayrıca birkaç greyfurdu ortadan kesip içini çıkardıktan sonra ters koyarsanız salyangozların buralarda toplandıklarını göreceksiniz” diye konuştu.

İSTANBUL’DA ERGUVAN ZAMANI

İstanbul bahar gelince erguvan çiçekleriyle bir başka güzelliğe bürünüyor. Nisan ve Mayıs aylarında sadece birkaç haftalığına yapraklanmadan açan pembe çiçekleriyle baharın geldiğini müjdeleyen erguvan, ışığı çok seven bir bitki.
Çiçekleri, İstanbul Boğazı’nın her iki yakasını süslediğinde, fotoğrafçılar için de vazgeçilmez görüntüler oluşturuyor. Boğaz’ın her iki yanındaki erguvan pembesi görüntüler Mayıs ayı ortalarına kadar devam ediyor.
Ilıman iklimi seven, sıcak ve soğuğa dayanıklı olan erguvan ağacı 5 metre kadar büyüyebilirken, denize bakan yamaçlar ise en sevdiği yerlerden.
 

ARŞİV