BAK Kadıköy Türkiye'ye örnek oldu

AFAD Kentsel Arama Kurtarma eğitimlerini tamamlayarak girdiği sınav sonucunda ‘ağır seviye arama kurtarma’ akreditasyonu almaya hak kazanan BAK Kadıköy ekibinden Seyfullah Deniz, orta ve ağır arama kurtarma akreditasyonu almanın 2005 yılından beri gelen bilgi birikiminin ve tecrübenin sonucu olduğunu söyledi

19 Temmuz 2024 - 09:17

Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK Kadıköy), kurulduğu 2005 yılından bugüne kadar arama kurtarmada, temel afet bilinci ile afet gönüllüsü eğitiminde hep ileriye gitmeyi hedefledi. Olası afetlere hazırlığı bir bütün olarak gören BAK Kadıköy, bir yandan arama kurtarmada kendini geliştirirken, bir yandan da Türkiye’nin ilk ve tek afet parkı olan Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’nda ‘Temel Afet Eğitimi’ni sürdürdü. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı, temel afet eğitiminde öğrencilere, ailelere, sivil toplum kuruluşlarına, mahalle sakinlerine kısacası toplumun her kesimine deprem öncesinde, anında ve sonrasında neler yapılması gerektiği hakkında hayati değer taşıyan önemli bilgiler verdi, vermeye de devam ediyor.  

BAK KADIKÖY’DEN İLKLER 

Kadıköy Belediyesi çalışanlarından ve gönüllülerden oluşan BAK-Kadıköy, 2022 yılında Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Kentsel Arama Kurtarma eğitimlerinin ardından girdiği sınavdan ‘orta seviye arama kurtarma’ sertifikası almıştı. Bu sertifika ile AFAD ile birlikte afetlere müdahale etme yetkisi alan ilk kamu kurumu olmuştu. Geçen iki yılın ardından BAK Kadıköy ekibi, bu yıl da Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Kentsel Arama Kurtarma eğitimlerini tamamlayarak girdiği sınav sonucunda ‘ağır seviye arama kurtarma’ akreditasyonu almaya hak kazandı. Bir ilki yine başaran BAK Kadıköy, olası bir afete AFAD ile birlikte müdahale etme yetkisi alan ilk ve tek kamu kurumu oldu.

“BİLGİ BİRİKİMİNİN VE TECRÜBENİN SONUCU ”

Yangında, selde, depremde kısacası her afette hayat kurtarmak için canla başla çalışan BAK Kadıköy ekibinden Seyfullah Deniz, orta ve ağır arama kurtarma akreditasyonu almanın 2005 yılından bu zamana kadar gelen bilgi birikiminin ve tecrübenin sonucu olduğunu söyledi. Mayıs ayında girdikleri ağır akreditasyon sınavı öncesinde başarılı bir eğitim süreci geçirdiklerini dile getiren Seyfullah Deniz, anlatmayı şöyle sürdürdü: “ Mayıs ayında gerçekleşen sınav öncesi üç ay boyunca haftanın her günü ekipler sürekli eğitim aldı. Bir ekip enkazda, diğer ekip kazazedenin enkazdan çıkarılmasında, öbür ekip iple kuleden kazazedenin indirilmesi ile kuyudan kazazedenin çıkarılmasında çalıştı. Ama her ekip diğer ekibin işini de çok iyi biliyordu. AFAD’ın Yeşilköy eğitim biriminde sınava giren 97 kişi, ağır akreditasyon sınavını başarıyla geçti.  Öz kaynaklarıyla (malzeme ve teçhizat) sınava giren tek kurum olduğumuz da belirtmek istiyorum.”

“ÖRNEK VE ÖNCÜ OLDUK”

Çeşitli kurumlara ve okullara temel afet bilinci eğitimi verdiklerini,  resmi eğitmenlik akreditasyonu olduğu için AFAD adına AFAD’ın yönlendirdiği kurumlara da eğitim verdiklerini belirten Deniz, “2005 yılından gelen bilgimiz ve deneyimimiz var. Tecrübemiz olduğu için bizimle çalışmak isteyen kurumlar oluyor. Sadece akreditasyonda gösterdiğimiz başarıdan değil, verdiğimiz afet eğitimlerini de takip ediyorlar. Biz de elimizden geldiğince her yere koşmaya çalışıyoruz. Kartal Belediyesi de ağır akreditasyon için hazırlanıyor. Biz örnek ve öncü olduk, yol açtık. Diğer kurumlar da arkadan geliyor. “ diye konuştu. 

“İstanbul’a,  Türkiye’ye örnek olduk” diyen Seyfullah Deniz, “ Bursa, Eskişehir, Ankara, İzmir’deki belediyelerden geldiler,  parkı ziyaret ettiler.  En son Bursa Osmangazi Belediyesi Afet İşleri Müdürü ve ekibi geldi. Parkımızı gezdiler, onlar da parkımız gibi bir yer yapmak istiyor. İşleyişi anlattık. Bilgi alışverişinde bulunduk. Türkiye’nin her noktasında afet konusunda çalışmalar yapılmalı. Çünkü deprem olduğunda hepimizin desteğe ve yardıma ihtiyacı olacak.” ifadelerini kullandı. 

EV ALIRKEN VE KİRALARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

BAK Kadıköy’den Seyfullah Deniz, konut alırken ve kiralarken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında yol gösterici bilgiler paylaştı.

Seyfullah Deniz, 1999 depreminden önce evin manzarasına ve hangi mahallede yer aldığına daha çok edildiğini ama depremden sonra bu kriterlerin değiştiğini söyledi ve şöyle devam etti: “Depremden sonra evin yapısal güvenliği ön plana çıktı. İşyerimizin, çocuğumuzun okulunun, evimizin kanunlara ve kurallara göre yapılması daha çok önem kazandı. Binada yapısal müdahale olup olmadığına dikkat edilmeli. O yüzden belediyeye giderek projesine bakılmalı. Çünkü proje dışı tadilat görmüş olabilir. Örneğin kolon kesilmiş olabilir.

 Evin düzenli bakım gördüğüne, farklı amaç için kullanılmadığına, mühendislik hizmeti aldığına, iskana sahip olduğuna,  yapı türüne göre uygun ve doğru yapıldığına dikkat edilmeli. İşyeri için yapılan bir binanın sonra eve dönüştürülmesine farklı bir amaç için kullanıma  örnek olarak verebiliriz. “


ARŞİV