Balık avı yasağı başladı

Denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağının ardından balık fiyatları yükselişe geçti. Balık av yasağı 1 Eylül’e kadar devam edecek

05 Mayıs 2016 - 14:18
Mustafa SÜRMELİ
Denizlerde 15 Nisan’da başlayan yasak nedeniyle büyük teknelerle avcılık yapılmıyor. Ancak kıyı balıkçıları küçük teknelerle dip balığı avcılığı yapmaya devam ediyor. Tezgâhlarda şu an mezgit, barbunya, istavrit ve levrek gibi dip balıkları bulunuyor. Ayrıca ithal balıklar tezgâhlarda yer alıyor.
Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağı dolayısıyla büyük balıkçı tekneleriyle avlanma yapılması yasak. Sadece kıyı balıkçıları denilen amatör balıkçılar avcılık yapabiliyor. Avlanan balık miktarında normal sezona oranla büyük düşüş yaşanıyor. Yasağın başlamasıyla avcılığı yapılan balıklar da mezgit, istavrit, barbunya ve levrek gibi dip balıkları. Bunların içinden levreğin av miktarının önümüzdeki günlerde daha da düşeceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla av yasağı sebebiyle balığın az olması, balık fiyatlarının yükselişe geçmesine sebep oluyor. Yasağın biteceği tarih ise 1 Eylül 2016. Bu tarihe kadar da fiyatların böyle devam edeceği tahmin ediliyor. Olta balıkçılığı ve küçük teknelerle balık avlanabildiğini, büyük teknelerin balık avı yasağı kapsamında avlanmasının yasak olduğunu söyleyen balıkçı esnafı Kemal Çakır, tezgâhlarda ithal uskumru, somonun yanı sıra çiftlik üretimi çupra ve somon gibi balıkların yer aldığını, işlerin düştüğünü söyledi. Balıkçı esnafı İrfan Şahin ise küçük teknelerle ve olta balıkçılığıyla avlanan balıkların tezgâhlarda yer aldığını, fiyatlarda balıkların azalmasıyla birlikte çıkışların olabileceğini ifade etti.

BALIKLAR YUMURTLAMA DÖNEMİNDE
Balıkçılar, balıkların yavrulama dönemi içinde bulunduklarını bu yüzden bu dönemde avlanma yapılmadığını belirtiyorlar. Balıkların yumurtlama döneminde “trol” denilen denizin dibine çok büyük ağ atarak bekleme yöntemi ve “gırgır” denilen hareket halindeki teknenin suya ağ atarak deniz tabanındaki balıkları süpürme yöntemi, henüz büyümeyen balıkların avlamasına dolayısıyla balık miktarında azalmaya neden oluyor. Bundan dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ülkemiz kara sularında 18 metre derinliğe kadar olan avlanma yasağını 18 Ağustos 2012 tarihli tebliğ ile 24 metreye çıkardı, böylece balıkların üreme ve gelişme dönemleri koruma altına alındı.
5 ay sürecek olan balık avı yasağı dolayısıyla barınak ve limanlara çekilen büyük balıkçı teknelerinin bakım ve onarımı yapılırken, yıpranan ağlar da onarımdan geçiyor.

 
Tarihi Çarşı’da balık fiyatları şöyle:
Levrek: 35 TL
Mezgit: 40 TL
İstavrit:
Barbunya: 35 TL
Palamut: 3 TL
İthal Somon: 50 TL
Çiftlik Çupra: 25-30 TL

ARŞİV