Barış Manço'nun anısı Belçika'da yaşatılacak

Belçika'nın Liege kentine, Ressam Giuseppe Barillaro tarafından Barış Manço'nun anısına duvar resmi yapıldı

05 Haziran 2024 - 14:13

Belçika'nın Liege kentinin bağlı olduğu Valonya-Brüksel Federasyonu (Fransız Toplumu Hükümeti) ile Liege Belediyesi'nin girişimleriyle, kentteki bir binanın cephesine ressam Giuseppe Barillaro'nun elinde gitarıyla çizdiği Barış Manço resmi yapıldı. Resim, Türk işçi ailelerinin Belçika'ya gelişinin 60. yılı vesilesiyle yapıldı. Manço Ailesi de 1964'te Belçika'ya yerleşen ilk Türk aileleri arasındaydı. Barış Manço'ya, örnek kültürler arası elçiliği nedeniyle Belçika Şövalye Nişanı ve Liege Onursal Hemşehriliği verilmişti.

Resmin açılış törenine Fransız Toplumu Hükümeti Başkan Yardımcısı Frederic Daerden, Liege Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Aydoğmuş, Türkiye'nin Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz'in yanı sıra, Manço'nun aile üyeleri ve çok sayıda seveni katıldı.

MANÇO AİLESİ GURURLU

Açılışta konuşan Barış Manço’nun eşi Lale Manço: “Barış Manço’nun ismi Türkiye'de de birçok yere verildi. Ölümünden bu yana onun adının geçmediği hiçbir il yoktur. Ama böyle anıtsal şeylerin olmasının da çok güzel olacağını düşünüyorum” dedi.

Manço’nun oğullarından Batıkan Manço, babasının adının Türkiye'de pek çok farklı şehirde yaşatıldığını ancak Belçika'da böyle bir girişim olmasının ayrıca heyecan verici olduğunu belirterek, “İlk duyduğumuzda çok farklı bir duygu yaşadık. Aradan 25 yıl geçti. Tarif etmesi zor. Burada geçmişimiz de var. Birçok parçanın birleştiği bir girişim oldu” ifadelerini kullandı.

Doğukan Manço ise şunları dile getirdi: “İnsanlığı temsil eden, barışı temsil bir kimse olduğu için bunun yapılması gerekiyordu. Daha nicelerinin yapılması gerekiyor bana sorarsanız. Ama bu bile hele ki; Belçika gibi küçük bir ülkede muazzam bir girişim.”


ARŞİV