Barış Manço, Moda'daki evinde anılıyor…

Sesi Moda’dan dünyaya yayılan Türkiye’nin evrensel sanatçısı Barış Manço, 13. ölüm yıldönümünde Kadıköy Belediyesi Barış Manço Müze Evi’nde anılıyor.

25 Ocak 2012 - 15:46

Hayatı Moda’da başlayıp Moda’da sona eren dünyaca ünlü sanatçımız Barış Manço, Kadıköy’le bütünleşmiş yaşamıyla buradaki sokaklara, caddelere, evlere; şarkılarıyla, programlarıyla konuk olduğu odalarımıza adını kazımış bir usta. 81300 Moda deyince ilk aklımıza gelen isim… 7’den 77’ye her dinden, her cinsiyetten, her dilden insanla yaptığı doyumsuz sohbetlerle zihnimizden çıkmayacak bir ağabey… Anadolu topraklarından çıkan türküleri, rock müziğin o baş eğmez tavrıyla konser salonlarına taşıyan bir şarkıcı… Kıyafeti ve görüntüsüyle bir ikon…

1 Şubat 1999’da veda ettiğinden beri bu dünyaya, hasretle anıyor sevenleri onu. Kadıköy Belediyesi ise, iki yıldır müze olarak hizmete açtığı 81300 Moda adresindeki evini 31 Ocak Salı günü gece saat 24.00’e kadar açık tutacak. Gün boyu ücretsiz olarak gezilebilecek müze evi hala görmediyseniz, bu Barış Manço’yu anmak için iyi bir fırsat olabilir!
Manço'ya dair her şeyin sergilendiği bu müze-ev, onu çok daha yakından tanımak, bilinmeyen yönlerini öğrenmek isteyenleri, nostaljik bir yolculuğa davet ediyor.
 
‘BARIŞ DOLU' BİR GEZİ
Barış Manço sizleri evinin bahçesinde “Adam Olacak Çocuk”ları ile karşılıyor. Bahçede Manço'nun arabası ve meşhur şarkısından esinlenilerek hazırlanmış olan domates, biber ve patlıcan maketleri bulunuyor. Evin girişinde, Manço'nun bestelerini yaptığı, bizzat Avusturya'dan aldığı ve “O benim rüyam” dediği meşhur Steinway B210 kuyruklu piyanosu bulunuyor. Müzede, ailenin içinde yaşadığı dönemde yemek odasına servis amacıyla kullanılan bir oda şimdi kıyafet odası olarak tasarlandı. Burada Manço'nun giysileri ile birlikte askerlik döneminde kesmek zorunda kaldığı saçlarından da bir tutam bulunuyor. Barış Abi'ye ait notaların izinde sürdürülen bu gezide, birinci kata gelindiğinde ise ziyaretçileri Manço ailesinin heykelleri karşılıyor. 20. yy. Fransız ekolünün tipik bir örneği olan yatak odasında da yatak, gardrop gibi eşyaların yanı sıra Manço'nun alamet-i farikası olan yüzükleri sergileniyor. Misafir yatak odasının en dikkat çekici parçası ise, iyi bir koleksiyoner olan Barış Manço'nun, eşi Lale hanım ile evlendikten sonra beraber aldıkları ilk antika eşyalar. Lale ve Barış Manço çiftinin oğulları Doğukan ve Batıkan'a ait olan ikinci katta da Belçika Kraliyet Akademisi’nde resim ve grafik eğitimi alarak birincilikle mezun olan usta sanatçının çalışmaları duvarları süslüyor. Müze-evin en eğlenceli bölümlerinden biri ise hiç kuşkusuz ''Adam Olacak Çocuk'' odası. Manço, 1998'de TRT'de yayınlanan “7'den 77'ye” programındaki Adam Olacak Çocuk bölümüyle çocukların da sevgilisi olmuştu. Ziyaretçileri zamanda bir yolculuğa davet eden bu odada kurulan ekranda, program izlenebiliyor. Müze-evin diğer bölümlerinde de “Modern Evliya Çelebi” Manço'nun seyahat ettiği ülkelere ait fotoğrafları, pasaportları, esprili kravatları görülebiliyor. Müze-evin kışlık bahçe kısmında da Kurtalan Ekspres üyelerinin heykelleri gelenleri selamlıyor. Plak şeklinde tasarlanmış masa ve nota şeklindeki sandalyelerin bulunduğu yazlık bahçede, Süper Babaanne ve Arkadaşım Eşek heykelleri nostalji havası estiriyor.

Barış Manço 81300 Moda Müzesi
Yusuf Kamil Paşa Sok. No. 5 Moda
Tel: 0216 337 94 13
 
MANÇO’NUN EVİNDE KUKLA GÖSTERİSİ!
 
1 Şubat 1999 da yitirdiğimiz sevilen sanatçı Barış Manço’nun, Kadıköy Belediyesi tarafından müze konsepti ile yeniden düzenlenen Moda’daki evinde çocuklar için çeşitli etkinlikler yapılıyor. Açık Göz Kukla Tiyatrosu’nun “İbiş ve Arkadaşlarının Maceraları” adlı kukla gösterisi geçtiğimiz Pazar günü çocukların yoğun ilgisi ile beğeni topladı.
Barış Manço’nun Evi’nde gerçekleşen gösteride çocuklarla beraber izlemeye gelen anne babaları da coşkulu anlar yaşadılar. Kukla gösterisinin sonunda ortaya çıkan Barış Manço’nun kuklası ise dikkat çekti. Çocuklar Barış Manço’nun sevilen şarkılarıyla beraber dans ettiler, şarkılar söylediler, fotoğraf çektirdiler. Gösteri bitiminde ise duygusal anlar yaşandı. Kukla gösterisinin devam etmesini isteyen minikler gitmek istemedikler.
Açık Göz Kukla Tiyatrosunun “İbiş ve Arkadaşlarının Maceraları” adlı kukla gösterisi Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayının her Pazar günü 14.00’de Barış Manço’nun Evi 81300 Moda’da kukla severlerle buluşuyor.
 
Sinem TEZER

ARŞİV