İÇİ DOLGULU İRMİK TATLISI
Malzemeler;
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker, 3 su bardağı su ,2-3 damla limon suyu
Hamuru için;
200g tereyağı, 1 adet yumurta, 3 yemek kaşığı irmik, 1 paket vanilya , 1 paket kabartma tozu
Yarım çay bardağı sıvı yağ, Yarım çay bardağı şeker, 4 su bardağı un
İç Harcı İçin;
1 su bardağı ceviz içi, 1 yemek kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı tarçın
Üzeri için;
İrmik, Toz Antep fıstığı
Yapılışı;
İlk olarak tatlımızın şerbetini hazırlamak için tencereye şeker ve suyu ekleyelim. Şekerin kolay erimesi için kaşıkla karıştıralım ve kaynamaya bırakalım. 15 dakika kaynayan şerbetimize limon suyunu ekleyelim ve ocağı kapatalım, bir kenarda soğuması için bekletelim. Hamuru için uygun bir yoğurma kabına tereyağı, yumurta, irmik, vanilya, kabartma tozu, sıvı yağ, toz şeker ve unu yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde etmemiz gerekiyor bunun için unu kontrollü eklemekte fayda var. Hamurumuz hazır olduktan sonra tezgaha bir parça streç film serelim. Hamurumuzdan da bir parça alarak strecin üzerine yerleştirelim. Ardından hamurumuzun üzerini tekrar streç parçası ile kapatalım. Merdane yardımı ile hamurumuzu yavaş yavaş açalım. Hamurumuzu istediğimiz boyutta açtıktan sonra üzerinden streci alalım ve hamur kesici veya bıçak yardımı ile kenarlarını düzeltelim. İç harcı için uygun bir kaseye ceviz içini, şekeri ve tarçını karıştıralım. Hazırladığımız iç harcından 2-3 kaşık kadarını hamurumuzun ortasına yerleştirelim. Alttaki streçten tutalım ve yuvarlayarak hamurumuzu rulo şeklinde kapatalım. Rulonun üzerine ve strece bolca irmik serptikten sonra streç ile rulomuzu tekrar yuvarlayalım ve irmiğin hamurun her yerine gelmesini sağlayalım. Son olarak strecimizi açalım ve hamurumuzu verev şeklinde keserek pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsimize alalım. Tüm malzemelerimiz bitene kadar bu işlemleri sırası ile tekrarlayalım. Bu ölçülerle yaklaşık 30 adet tatlı elde edebilirsiniz. Hazırladığımız tatlılarımızı önceden ısıttığımız 175°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım. Fırından aldığımız tatlılarımızı daha sıkı olacak şekilde küçük bir kaba aktaralım. Soğumuş şerbeti tatlılarımızın üzerine gezdirerek birkaç saat kadar dinlenmeye bırakalım. Dinlenen ve şerbetini de güzelce çeken tatlılarımız servise hazır
MUHALLEBİLİ PERDE TATLISI
Malzemeler;
18-20 adet baklava yufkası ,1 su bardağı irmik, 100 gr tereyağı
Sosu için;
1 paket kabartma tozu , 1 su bardağı süt (200 ml) , Yarım su bardağı toz şeker, 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml), 2 adet yumurta
Üzeri için;
File Badem (isteğe bağlı)
Şerbeti için;
2 su bardağı su (400 ml), 2 su bardağı toz şeker,1 dilim limon
Muhallebi için;
1 paket sakızlı muhallebi, 3 su bardağı süt , 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı;
Öncelikle uygun bir tencereye şerbeti için şeker ve su ve limonu alarak karıştırarak kaynatalım. Şerbetimizi 10 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alalım, soğumaya bırakalım. Tezgaha baklava yufkamızdan bir tanesini serelim ve üzerine her yerine gelecek şekilde erittiğimiz tereyağından sürelim. Ardından irmik serpelim ve yufkamızı iki kenarından tutarak öne doğru pile şeklinde katlayalım. Katladığımız yufkayı fırın tepsisine yerleştirelim. Tüm yufkalarımıza sırası ile aynı işlemleri uygulayalım. Yufkalarımızın hepsini tepsiye sıraladıktan sonra önceden ısıttığımız 180°C fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirelim. Sosu için uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak çırpalım. Üzerine süt, sıvı yağ ve kabartma tozunu ekleyerek çırpmaya devam edelim ve üzeri pembeleşen yufkalarımızı fırından alalım ve hazırladığımız sosu yufkalarımızın üzerine gezdirelim. Daha sonra tekrar yufkalarımızı 180°C fırında 30 dakika daha pişmeye bırakalım. Sürenin sonunda pişen tatlımızı fırından alalım, üzerine soğuyan şerbetimizi her yerine gelecek şekilde gezdirelim ve şerbetini çekmesi için 1 saat kadar dinlenmeye bırakalım. Tatlımızın arasında kullanacağımız muhallebi için tenceremize toz muhallebimizi alalım, üzerine sütü ekleyerek karıştıralım ve koyulaşıp kıvam alana kadar pişirelim, koyu kıvamlı olması için paketin arkasında yazan süt miktarından daha az süt kullanabilirsiniz. Muhallebimiz kaynayıp göz göz olmaya başlayınca tereyağını ekleyelim ve 3-4 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım. Hazır olan muhallebimizi uygun bir kaba aktaralım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra mikserle 5 dakika kadar çırpalım. Daha sonra muhallebinin iyice soğuması için 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirelim. Şerbetini çeken tatlımızı birbirine eşit olacak şekilde dilimleyelim. Ben 12 parça olacak şekilde dilimledim. Böylelikle 6 adet muhallebili perde tatlısı elde etmiş olacağım. Soğuyan muhallebimizi sıkma torbasına alalım. Servis tabağına aldığımız tatlılarımızın üzerine sıkma torbası ile muhallebimizden sıkalım. Muhallebimizin üzerine kestiğimiz dilimlerden bir dilim daha yerleştirelim. Son olarak tatlımızın üzerleri toz antep fıstığı ile süsleyerek servis edelim.
KALBURABASTI
Malzemeler;
125 gram margarin veya tereyağı ,1 çay bardağı sıvı yağ , 1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı irmik,1 tane yumurta,1 çay kaşığından az tuz ,Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya,3,5 su bardağı un
İçi için;
1 su bardağı ceviz
Şerbeti için;
3 su bardağı toz şeker ,3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı;
Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak karıştıralım. Ardından ara ara karıştırarak kaynamaya bırakalım. Yaklaşık 15 dakika kadar kaynayan şerbete limon suyunu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım. Soğumaya bırakalım. Hamuru için yoğurma kabına tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta, irmik, kabartma tozu, vanilya ve tuzu alalım. Unu da yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan yumuşak bir kıvamda olan hamurumuzdan parçalar kopartarak elimizde yuvarlayalım. Yuvarladığımız hamurlardan bir tanesini alalım. Kalburun ya da bir süzgeçin arka tarafını da kullanabilirsiniz üzerine koyup elimizle bastırarak açalım. Hamurun ortasına irice kıydığımız cevizden koyalım ve uçlarını ortada birleştirerek kapatalım. Hamurun şeklini bozmadan dikkatlice kalburdan çıkartalım. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayarak tatlılarımızı hazırlayalım ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim. Bu aşamada eğer kalburunuz yoksa aynı işlemi silikon bir aparat kullanarak ya da rende ile de yapabilirsiniz. Kalburabastı tatlılarımızı önceden ısıttığımız 180 °C fırında, alt üst fansız ayarda 30 dakika pişirelim. Fırından çıkan sıcak tatlıları borcama aktaralım. Sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Ardından 2 saat kadar şerbetini çekmesi için dinlenmeye bırakalım ve servise hazır.