Biri Kadıköy’ün yerel markası, diğer Adana’nın… İkisi de Kadıköylülerin damaklarını tatlandırmak için hizmet veriyorlar. Erenköy Şerbetcisi ve Kazancılar Helvacısı’na davetlisiniz…
Bundan tam 2 yıl evvel yine bir bayram zamanı yer verdiğimiz Erenköy Şerbet ve Meşrubat’ı yine sayfalarımıza konuk ediyoruz. Zira Kadıköy’ün yerel içecek markası artık ‘şerbet barı’ oldu. Markanın yaratıcısı Mustafa Pektaş, hayalindeki yeri açtı bu yılın başında. Merdivenköy’deki dükkânda üretimlerini sürdüren Pektaş, çeşit çeşit şerbet ve gazozlarını artık Göztepe’de açtığı bu yeni mekânda beğeniye sunuyor. Şehrin ilk ve tek şerbet barında 45 civarı şerbet ve gazoz bulunuyor. Hepsi de mevsimine göre meyve ve çiçeklerden bizzat Pektaş tarafından üretiliyor. Burada akla gelebilecek her türden şerbet var; mesela kaktüs (Frenk inciri) şerbeti ya da şeker kullanılmadan yapılan süt şerbeti gibi…
Mustafa Pektaş, “Burada tam hayalimdeki gibi 7 yaşındaki bir çocuk ile 70 yaşındaki dedesi aynı barda oturup şerbet içebiliyorlar. Özellikle çocukların ilgisi var. Yakınımızdaki Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi’nden çocuklar geliyor mesela. Bir nevi ‘şerbet misyoneri’yim. Buraya sıfır bilgi ya da önyargıyla gelenlere şerbeti anlatıyorum. Her şerbetten ücretsiz tadım yaptırıyorum. İllaki herkesin damak tadına uyan bir şerbet çıkıyor.” diyor. Pektaş’ın bundan sonrasına dair hedefinde ise İspanya’daki tapas barlar gibi şerbet ve Türk lezzetlerini tadımlık olarak sunmak var. Bir de Boğa, Bahariye gibi Kadıköylü yerel isimler koyacağı şerbet kokteylleri üretmeyi planlıyor.
Adres: Fahrettin Kerim Gökay Cad. Camtepe Sk. No:4 Göztepe www.erenkoyserbet.com
134 yıldır helva üreten, ‘helvanın mucidi’ olarak bilinen Adanalı Hacı Ahmet Şahin markasının ilk şubesi geçtiğimiz günlerde Kadıköy’de açıldı. Dükkânın sahibi Fahri Paşaoğlu, daha önce görev yaptığı enerji sektöründeki işi nedeniyle sık sık Adana’ya gider, her seferinde de Kazancılar’dan kilo kilo helva getirirmiş İstanbul’daki tanıdıklarına. Paşaoğlu, “Adana’daki dükkânın önünde her zaman kuyruk vardır, çoğu da İstanbulludur. Bir gün kuzenimin ‘İstanbul’da çok talep var, sen bir şube açsana’ diye önermesiyle girdik bu işe.” diyor. Paşaoğlu, “Firmamız Adana’nın meşhur Kazancılar çarşısında doğmuş. Biz Malatyalıyız ama dedelerimiz Adana kökenli. Zamanında helva, tahin ve pekmezle yapılırmış. Pekmez pahalı olduğu için de helva ‘saray yiyeceği’ olarak bilinirmiş. 1884 yılında Hacı Ahmet Şahin, herkes yiyebilsin diye ilk kez pekmez yerine şekerle yapıp maliyeti düşürmüş ve halka sunmuş. Hatta zamanın pekmez üreticileri, satışları azaldığı için kadıya şikâyet etmişler. Kadı da tadına bakıp beğenmiş ve Şahin’e izin vermiş. İşte biz de dedelerimizin izinden giderek, bu geleneği bugün Kadıköy’de sürdürüyoruz.” diye konuşuyor.
Paşaoğlu’nun verdiği bilgilere göre Adana’dan taze olarak gelen helva burada uygun fiyatlarla satışa sunuluyor. Buradaki ürünlerde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Dükkânda sade, kakaolu ve fıstıklı helva başta olmak üzere, susamlı fıstık, tahinli dondurma, 6 çeşit cezerye, irmik helvası, 20 çeşit lokum, drajeler, sıcak tahin gibi ürünler bulunuyor.
Adres: Osmanağa Mah. Pavlonya Sk. No:6