Bilimin en tatlı hali

Yenebilir Fen Projeleri Sergisi görselliği kadar lezzetiyle de hafızalarda kaldı

19 Mayıs 2016 - 15:11
Mustafa SÜRMELİ
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencileriyle Melahat Akkutlu Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı Yenebilir Fen Projeleri Sergisi 13 Mayıs Cuma günü gerçekleşti. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Çömek, Melahat Akkutlu Ortaokulu Müdürü İlter Aygün, öğretmen, öğrenci ve velilerin de katıldığı etkinlik kapsamında öğrencilerin, derste öğrendikleri bazı konuları pasta, kek ve kurabiye şeklinde hazırlamaları ise oldukça ilginçti. Uygulanan proje ile ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri dersini akılda kalıcı şekilde öğrenmelerinin amaçlandığı ifade edildi.

PROJE TABANLI ÖĞRENME
Öğrenmede uyguladıkları yöntemi anlatan Yrd. Doç. Dr. Çömek, “Proje tabanlı öğrenme, öğrencilerin hayatında öğrenme süreçlerine çok önemli katkıları olan bir çalışma. Öğrencilerin burada şekillendirdikleri her bir çikolata, kek, kurabiye parçası her şey kendilerinin yaptığı yenebilir malzemelerden oluşuyor. Ortaya koydukları ürünü yapabilmeleri için analoji yöntemlerini kullanmaları gerekiyor. Bunun için araştırması ve öğrenmesi gerekiyor. Dolayısıyla öğrenme gerçekleşirken, aynı zamanda birlikte çalışmanın verdiği motivasyonla ortaya çok güzel ürünler çıkarıyorlar” dedi.

EĞLENİRKEN ÖĞRENDİLER
Yenebilir Fen Projeleri Sergisi pasta, kek, kurabiye şeklinde hazırlanan çalışmalarla dikkat çekti. Sergide kimyasal elementlerin bulunduğu periyodik tabloyu ve atom molekülünü küçük kurabiye ve şekerlemelerle sunan da ekolojik sistemi pasta, kek ile anlatan da vardı. Öğrencilerden Arda Algaç, “Yaptığım atom molekülü, maddenin tanecik yapısı, ilk dönem öğrendiğim konuydu. Biraz unutmuştum konuları. Mesela bunu yapınca konuları tekrar hatırladım. Hem eğlendim hem öğrendim” dedi.
118 tane elementi üzerindeki simgeleriyle kurabiyeden yapılmış tamamen yenilebilir periyodik tabloda bulmak mümkün. Elementlerin ezberlenmesinde kolaylık sağladığını belirten öğrenciler kurabiyelerin üzerine şeker hamurunu koyduktan sonra her birine krema kalemiyle elementlerin isimlerini yazdılar.
Dünyamızın uydusu Ay da öğrencilerin bilimsel çalışmasına konu oldu. Zeynep, Ay’ın evrelerini kurabiye ile anlattı. Ezgi, tüm canlıların yaşadığı ekosistemi tanıtırken ekosistemi çikolata, kek, şekerlerden yaptığını anlattı.
Melahat Akkutlu Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Şermin Artalan, üniversite öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdikleri proje ile öğrencilerin derslerde öğrendiklerini modelleme çalışmasıyla pekiştirme imkânı bulduğunu ifade etti. Marmara Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencilerinden Yasemin Çağlar da çalışmanın öğrencilerin derse ilgisini arttırırken, bilgilerinde eksikleri varsa onları tamamlamasını sağladığını söyledi. Çağlar, “Önce dersi anlattık. Sonra birlikte yaptık. Eğlenceli olduğu için ve kendileri yaptıkları için ilgisini çekiyor. Şekerden sinir hücresi, mozaik pastadan molekül modelleri yaptık. Öğrencilerin öğrenmeleri için güzel oldu” diye konuştu.

ÖĞRENCİLERE TÜBİTAK DESTEĞİ
Kadıköy Gazi Mustafa Kemal Paşa Ortaokulunun her sene kendi imkânlarıyla yaptıkları teknoloji ve tasarım sergileri bu sene TÜBİTAK destekli olarak gerçekleştirilecek. Bu yıl TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı, 25 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00’de Gazi Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu bahçesinde yapılacak. Teknoloji ve Tasarım dersinden 30 proje, Matematik dersinden 4 projenin sergileneceği fuar, bilim insanı kılığına girmiş öğrenciler ve müzik korosunun da katılımıyla şenlik havasında geçecek.

ARŞİV