Bir bisiklet düşünün ki…

Kendi yaptığı ve Bikomobil adını verdiği 20 kişilik iki katlı bisikletin kapasitesini 120 kişiye çıkarıp, İngilizlerin 104 kişilik 3 vagonlu bisikletini geride bırakmayı ve rekoru Türkiye’ye getirmeyi hedefleyen Meriç Kabaalioğlu, rekoru da Bağdat Caddesi’nde kırmayı çok istediğini söyledi.

08 Ocak 2014 - 13:03


Mustafa SÜRMELİ
 
Bu hafta sayfalarımıza taşıdığımız ve sizin şu anda göz ucuyla da olsa baktığınız bu haber bizi aldı, çocukluktan tanıdığımız bir yere, Âlice Harikalar Diyarı’na götürdü. 1-2 saatliğine de olsa, yıllar sonra adeta çocukluğumuzu bir kez daha yaşadık sanki…
Gördüklerimize gözlerimiz inanamasa da bir çimdik attık, kendimize geliverdik bir bisiklet koltuğunun üzerinde. Hem de ne bisiklet… Renkleri, tasarımlarıyla tarif edemediğimiz bir dünyanın içindeymiş gibi olduk.
Bizimkisi bastırılmış bir duygu muydu ya da çocukluğumuzun en güzel hayali olan bisikletle yıllar sonra tekrarlanan anlamlı bir karşılaşmanın üzerimizdeki etkisi miydi?..
Dilerseniz yazının sonunda buna siz karar verin. Zira bizi bizden aldı yaşadıklarımız; pembesi, mavisi, kırmızısı, bal sarısı renkleri, çıngıraklı zilleriyle daldık bisikletlerin büyülü dünyasına.

KABAALİOĞLU BİSİKLET KONUSUNDA EZBER BOZMUŞ
Bisiklet denilince aklıma iki teker, bilemediniz üç tekerli, beden gücüyle çalışan bir araç gelirdi bu haberi yapana kadar. Oysaki bisiklet konusunda kafa yormuş, hem kendi rüyalarını hem de başkalarının rüyalarını gerçekleştirmiş bir mucit vardı karşımızda ve bu isim ezberleri bozmuştu ilginç bisiklet tasarımlarıyla.
Atölyesinde ziyaret ettiğimiz Meriç Kabaalioğlu müthiş hayal dünyası ve yeteneği sayesinde hayal edemediklerimizi yaşattı. Bisikletle ilgili bildiklerimize engin bir şekilde yenilerini ekledi Meriç Kabaalioğlu. Dört tekerlisinden, banklı ve tentelisine, ikiz koltuklu olanından engelli bireylere yönelik birbirinden farklı ve hoş türlerde tasarlayıp imal ettiği bisikletlerine herkes gibi bakmaya doyamadık. İlk önce biz de aynen öyle yaptık, sonra dayanamayıp oyuncak görmüş bir çocuk gibi bindik ve çocukluğumuza doğru pedal çevirdik.

HAYALLERİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYOR
Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi kafasına koyan ve bunun için yeni bir tasarım üzerinde çalışan Meriç Kabaalioğlu, çocuk ya da yaşlı, engelli ya da engelsiz herkes için bisiklet tasarlıyor. Mehmet Meriç Kabaalioğlu kendisine ait Bikomobil firmasının kurucusu ve yöneticisi. Bisiklet adını verdiğimiz muhteşem görselliğe sahip araçların hayalleri zorlayan mucidi…
Meriç Kabaalioğlu doğma büyüme İstanbullu. Anne tarafından Kadıköy Suadiyeli. Baba tarafından İnebolulu. Çok küçük yaşlarda babasını kaybetmesi onun için dönüm noktası olmuş ve hayatın zorluklarına karşı kendini geliştirerek ayakta kalabileceğini düşünmüş. Üniversitede işletme okurken bir yandan da çalışmış. 1980 yılında başarılı bir kariyer çizerken Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmiş. Derken evlilik ve çocuklar… Girişimci ruhuyla bir başka ülkede de başarı yakalamış. Kabaalioğlu 7 yıldan bu yana Türkiye’de.
5 yıldır bisikletle ilgili tasarım ve uygulama çalışmaları üzerinde çalıştığını söylese de
Çocuklumda bisikletimle fren yaptım mı stop lambaları yanardı. Sağa ve sola dönerken sinyaller yanardı. Öyle yapmıştım bisikletimi. Annemin kızmasına rağmen bizim evde radyo koltuğun altındaydı, hoparlör ne varsa içini açar bakardım meraktan” diyor Kabaalioğlu.

REKORU TÜRKİYE’YE GETİRMEYE KARARLI
Meriç Kabaalioğlu bisikletle ilgili çalışmalarını dünya çapında duyurmaya kararlı. Bunun için de rekorlar kitabına girmeyi hedefliyor. Bikomobil bisiklet atölyesinde kendisi gibi bisiklete aşık bir ekiple çalışıyor. Kendi yaptığı ve Bikomobil adını verdiği 20 kişilik iki katlı bisikletin kapasitesini 120 kişiye çıkarıp, İngilizlerin 104 kişilik 3 vagonlu bisikletini geride bırakmayı ve rekoru Türkiye’ye getirmeyi planlıyor. Rekoru da Bağdat Caddesi’nde kırmayı çok istiyor.
Dünyada engelliler için deniz bisikletini ilk defa kendisinin tasarladığını da belirten Kabaalioğlu özellikle engelli olduğu için bisiklete binemeyen çocuklarımız için çırpınıyor dersek yeridir. Onlar için, onların kullanabileceği tasarımlarda bisikletler tasarlaması ise kendi deyimiyle 15 dakika… Uçarcasına sevinen bir çocuk görmek ise tarifsiz bir mutluluk ve ömre bedel…
Meriç Kabaalioğlu’nun bir başka merakı da var ki dilerseniz onu da bir başka sayımıza bırakalım.

ARŞİV