Bir kare, bir mama

Evlilik mevsiminin tam gaz sürdüğü şu günlerde, düğün fotoğraflarının sosyal faydaya dönüşmesini isteyenler “Doyuran Kareler”de buluşuyor

19 Haziran 2015 - 14:09

Fotoğraf çekimleri: Savaş ÇIKRAK

Gökçe UYGUN

Evlilik mevsiminin tam gaz sürdüğü şu günlerde, düğün fotoğraflarının sosyal faydaya dönüşmesini isteyenler için bir sosyal sorumluluk projesini tanıtacağız; Doyuran Kareler… Olay özetle şöyle; siz sokak hayvanlarına mama alıyorsunuz, Doyuran Kareler düğün fotoğraflarınızı çekiyor. Projeyi, fikir babası Savaş Çıkrak’a sorduk.

-      Doyuran Kareler ekibini tanıyalım lütfen.
Ben yönetmen Savaş Çıkrak, oyuncu İdil Fırat ve proje koordinatörü Cahan Azer’den oluşan 3 kişilik bir çekirdek kadronun yanı sıra ihtiyaç halinde projeye destek veren gönüllü fotoğrafçılardan oluşuyoruz. Üçümüz de Moda sakiniyiz.

-      Bu sosyal sorumluluk projesinin çıkış noktası neydi? Ne zaman başladınız?
Ben uzun yıllardır sokak hayvanları için çalışan biri olarak zaman zaman bazı projeler yapmaya çabaladım. Bir medya çalışanı ve bir yönetmen olarak öncelikle yapmaya çalıştığım şey sokak hayvanlarını konu alan bir TV projesini hayata geçirmekti. Ancak mümkün olmadı. Ve sonrasında onların yararına fotoğrafla ilgili bir çalışma yapma düşüncesi belirdi. Proje üzerine düşündükçe ve geliştikçe bu noktaya geldi. Doyuran Kareler 3 Nisan’da başladı, henüz 2 aylık bir çalışma.

-      İşleyiş nasıl? Misal ben evlenmeye karar verdim, size başvuruyorum ve…
Evlenecek çiftler bize başvurduklarında onlardan çekim için istedikleri tarihi öğreniyoruz. Ve kesin olarak Doyuran Kareler ile çalışmaya karar vermeleri durumunda süreci başlatıyoruz. İlk olarak küçük bir miktar mama gönderimi yapmalarını rica ediyoruz. Ve günü gelince de çekimlerimizi yapıyoruz. Daha sonra da mamaların diğer kısımlarının gönderimleri oluyor.

-      Mamaları barınaklara mı teslim ediyorsunuz?
Biz herhangi bir besleme ve dağıtım çalışmasına katılmıyoruz. Bizi duyan ve yoğun mama ihtiyacı olan kişi veya kurumlar bizden mama talebinde bulunuyor, acil olanları öne alıyoruz. Bu bilgileri fotoğrafını çekeceğimiz kişilere gönderiyoruz. Ve onlar mamaları bize değil, teslimat bilgilerini verdiğimiz kişi veya kurumlara gönderiyorlar.

- Projeyi yürüttüğünüz alan İstanbul’la sınırlı mı?
Hayır. Şu ana dek Bursa ve Zonguldak olmak üzere 2 şehirdışı çekim de yaptık. Şehir dışı düğünler için tek ricamız; ulaşım/ konaklama masraflarımızın karşılanması.

-      Bugüne dek kaç düğünde görev aldınız ve bunun mama karşılığı kaç kilo oldu?
Dört düğün, bir doğum günü ve bir şirket fotoğraf çalışması gerçekleştirdik. Ve 3 tondan fazla mama gönderimi gerçekleşti. Mamaları, daha fazla yere ulaşmak adına küçük miktarlara bölerek gönderimi sağlıyoruz. 

- Moda, sokak hayvanlarının nispeten iyi şartlarda yaşadığı semtlerden biri. Modalı evlenecek çiftlerin projeye ilgisi nasıl?
Oldukça yeni bir proje olduğundan belki de henüz Modalı bir çifte denk gelmedik. Sizin haberiniz sonrası bakarsınız Moda’da bir düğün yaparız (gülümsüyor)

- Düğün yapacak çiftlere nasıl çağrı yaparsınız?
Onlar evlensin, biz çekelim, sokak hayvanları doysun! Sokak hayvanlarının yaşam alanları sokaklardır, sahip çıkalım...

ARŞİV