Bıraktık acının alkışlarına…

Dünya şairi Nâzım Hikmet Ran, ölümünün 52’inci yıldönümünde Kadıköy’de çeşitli etkinliklerle anılıyor…

29 Mayıs 2015 - 10:36

Ne diyordu Hasan Hüseyin Korkmazgil, ustanın ardından: “Bıraktık acının alkışlarına / 3 Haziran 63’ü…” Şiirle içli dışlı olmayanların bile kolay kolay unutamayacağı bir tarih, 3 Haziran. Üstelik 2 Haziran’da edebiyat dünyasının kaybettiği iki büyük isimle, Ahmed Arif ve Orhan Kemal ile birleşince yazın ilk haftasını hüzünle denkleyen bir dönem…
Bunca yıldır Nâzım’ın Kadıköy’de anılması da boşuna değil; bebekliğini, çocukluğunu, ilk gençliğini semtinde geçiren, Süreya Sineması’nda film seyredip, İskele’ye yürüyen ve sonra yandan çarklı vapurla karşıya geçen şairi unutmuyor Kadıköylü.

NAZIM GECESİ
Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi, 3 Haziran Çarşamba günü Nazım Hikmet’i Anma Gecesi düzenliyor. Etkinliğin sunumunu da yapacak olan tiyatro sanatçısı Zafer Diper,
Nâzım şiirlerini seslendirecek ve sinevizyon eşliğinde Memleketimden İnsan Manzaraları’ından alıntılanan bir bölüm sergileyecek.
Açılışta, İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’ndan Deniz Esen ve Arkadaşları, Nâzım Hikmet üzerine yapılan besteleri seslendirecek.
Gecenin konuşmacısı, gazeteci yazar Orhan Karaveli, Nâzım’la ilgili anılarını ve onun sanatı üzerine düşüncelerini aktaracak. Daha sonra Muzaffer Özdemir, türküler seslendirecek.
Gecenin sonunda İ.Ü.Devlet  Konservatuarı Pantomim Sanat Dalı öğrencileri, Vecihi Ofluoğlu yönetiminde “Ceviz Ağacı”nı yorumlayacak.
3 Haziran Çarşamba saat 20.00’de başlayacak ve tamamen ücretsiz olan etkinliğin ardından, Orhan Karaveli “Tanıdığım Nâzım Hikmet” adlı kitabını imzalayacak.


YOĞURTÇU’DA ANMA
20 yıldır Kadıköy’de faaliyet gösteren Bilim Eğitim Estetik Kültür ve Sanat Araştırmaları Vakfı BEKSAV da,  Yoğurtçu Parkı’nda Nazım’ı anma etkinliği düzenliyor. 3 Haziran Çarşamba saat 19.00’da başlayacak etkinlikte, BEKSAV Müzik Topluluğu, Grup Vardiya ve Tiyatro İmge sahnede olacak. Bu etkinliğin de ücretsiz olduğunu belirtelim!

ARŞİV