Bisiklet kenti Kadıköy…

Yoğun metropol trafiğinden en çok etkilenen ilçelerin başında gelen Kadıköy’de bisiklet kullanımı ve bisiklet bilinci gün geçtikçe artıyor.

12 Eylül 2013 - 09:25
MUSTAFA SÜRMELİ

Kimine göre sadece bir ulaşım aracı kimine göre bir kuş gibi rüzgârı kanatlarının altında hissetmek bisiklet sevgisi. Özgürce pedal çevirmek sokaklarda, caddelerde, mümkün olan her yerde… Araç trafiğinin gün geçtikçe arttığı İstanbul’da pedal çevirerek öyle her yerde dolaşmak mümkün değil bu arada. Öncelikle bisiklet yolları bulmak güç. Olsa bile sürücülerin duyarlılığı da önemli. Zira ufak bir hata kazaya yol açabilmekte. Bisikletseverlerin tek isteği trafikte saygı görmek, bisikletin de bir araç olduğunun bilinmesini sağlamak... Diğer taraftan Kadıköy Belediyesi yerel yönetim olarak üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Yapılan çalışmalarla 6 bin 760 metre bisiklet yolu kazandırıldı kente. Bu konuda çalışmaların sürdüğünü, Kadıköy’ün bisikletseverler için ideal bir kent olması için çalıştıklarını söylüyor yetkililer.

BİSİKLET YOLU BAKIMINDAN ŞANSLI BİR KENTİZ
Kadıköy Belediyesi kentte bisiklet yollarının artması için ciddi çalışmalar yürütüyor. Kadıköy Belediyesi olarak, 6 bin 760 metre uzunluğunda bisiklet yolu yaparak bisikletseverlere kazandırdıklarını söyleyen Fen İşleri Müdürü Murat D. Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadıköy sahil boyuna yapılan 7860 metrelik bisiklet yoluyla Kadıköy’de toplam 14 bin 620 metrelik bisiklet yolunun bisikletseverlere hizmet verdiğini, bu anlamda Kadıköylülerin çok şanslı olduğunu belirtti. Kadıköy’deki bisiklet yollarının gezinti ve spor amaçlı olduğunu, insanların günlük yaşamlarında, işe gidip gelmelerinde de bisiklet kullanmalarını amaçladıklarını aktaran Arslan, “ Ama İstanbul’un şartları belli. Zamanında altyapı bisiklet yolları da düşünülerek hazırlanmadığı için sıkıntılar yaşanıyor. Bağdat Caddesi’nde önce bisiklet yolunun yapılıp sonra kaldırılmasının nedeni de alt yapının hazır olmaması aslında. Bunun kültürel ve eğitim boyutu da sözkonusu. Bisiklet parklarımız da mevcut olup yapmaya devam ettiklerimiz de var. Trafik sorununun giderek arttığı İstanbul’da bisiklet önemli diye düşünüyorum. Trafik kuralları sürücüler, bisikletseverler ve yayalar tarafından özümsenmeli, ilkokuldan itibaren bu konu öğretilmeli” dedi.
 
HERŞEY BİSİKLET SEVGİSİYLE BAŞLADI
Ali İhsan Özen… Yaşı 61. Bisiklet tamirciliğinden çok bisiklete olan aşkıyla tanınıyor Kadıköy’de dersek abartmış olmayız. Bisiklet diyoruz ve Ali Bey başlıyor anlatmaya bisiklet ile ilgili düşüncelerini. İki yıldır binmediği için biraz kilo aldığını itiraf etse de sağlığını bisiklete borçlu olduğunu söylüyor. Beş yaşından beri bisiklete biniyormuş. İlk aldığı bisikleti ise hiç unutmuyor. “Babam bana harap bir bisiklet almıştı. İki tekerliydi. İki teker ve bir gövdeden başka bir şey yoktu. Ama onu tamir edecek param da yoktu. Mecburen bisikletçinin yanına sokularak, bisiklet tamirciliğini ve bisikletimi tamir etmeyi öğrendim. Onun sayesinde para kazanmayı da öğrendim. Bisiklet tamirciliğini öğrendiğim yerde de işe başladım.” diyen Ali İhsan Bey, 60 yıldan bu yana Kadıköy’de. Çıraklığından bu yana da 53 yılı geride bırakmış. Yıllardır Kuşdili’nde bisiklet tamir ediyor.  Kendi deyimiyle çekirdekten yetişme. “Sanırım benim kadar eskisi de yok. 8 yıllık çıraklığın ardından ustamdan dükkânı aldım. Bisiklet benim dünyam. Herşey… Yaşantım…. Rüyamda bile bisiklet tamir ederim, bisiklete binerim. Başka bir şey düşünmüyorum. Üç çocuğum da bisikletle ilgileniyor.” diyor Ali İhsan Bey.
Kadıköylülerin bisiklet konusunda en şanslı insanlar olduğunu, Kadıköy’de bisiklet bilincinin yüksek olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: “Tek şikayetimiz araçlar. Bisikletlere hiç saygı duymuyorlar. Haftada birkaç kazayla karşılaşıyoruz. En çok üzüldüğümüz durum bu. Kadıköy bisiklet yolları bakımından diğerlerine göre daha şanslı. Bisiklet sayısı gün geçtikçe artıyor. Bisiklet yolları daha yeterli olmalı. Biz bisiklet tamircileri lastik tamir etmeyi sevmeyiz. Lastik patladığına sevinen meslektaş bilmiyorum. Aksine üzülürüz” diye konuşuyor.

BİSİKLET SEVGİSİ VE BAŞINA GELENLER…
‘’Bir bayram günü takım elbisemle eşimle birlikte gezerken bir bisikletin yolda kaldığını gördüm. Yeni evliyim, üzerimde takım elbisem olmasına bakmadan bisikleti tamir ettim. Bisiklet sevgisi bu. Bisiklet sahibi borcum nedir dedi ben ise para istemedim. Bayram günü takım elbisemle bayram gezisinde beni bisiklet tamir ederken gören eşim bir süre bana küsmüştü bu yüzden.” diye bir anısını paylaşan Ali Bey. Çıraklık döneminden, 1960’lı yıllardan kalma bisikletini de hala saklıyor. Bir zamanlar sahip olma hayalini yaşadığı bisikleti para biriktirerek almış. Yıllar önce bir akşam yazlık sinemadayken bisikletini çaldırmış. Onun bisikletine olan tutkusunu anlayan kişi tekrar getirip aldığı yere bırakmış bisikleti. O mutlu anı hiçbir zaman unutmadığını söylüyor.

BİSİKLET BİR ANDA ANILARI CANLANDIRDI
Ali Altındağ 60 yıllık doğma büyüme Kadıköylü ve bir başka bisiklet tutkunu. Ali İhsan Bey ile röportajımız sırasında dâhil oluyor sohbetimize ve yarım asırdan eski bisikleti görünce anılarının tekrar canlandığını, çocukluğunun aklına geldiğini vurguluyor. “Kadıköy’de akşamları mağaza vitrinlerindeki bisikletleri hayranlıkla izler ah çekerdik” diyor Altındağ. Kadıköy’de bisiklet için yapılanların ve bisiklet bilincinin üst seviyede olduğunu da belirtiyor. Ali Altındağ’ın eşi Serpil Hanım ise bisikleti çok sevmesine rağmen yoğun trafikte yaşayacağı korku endişesiyle rahat ve özgürce bisiklete binmekten çekindiğini vurguluyor.
Nezih Ten ise ilk aldığı balon lastik bisikleti hiç unutmadığını anlatıyor. “Bisikletime olan sevgimden üçüncü kata yatak odama çıkarttım. Yani bisiklet bizim için o derece önemli. Gençlik yıllarımızda çok uzun mesafelere, Kadıköy’den Tuzla’ya, Beykoz’a hatta Şile’ye üşenmez giderdik. Arkadaş grubumuz vardı. Bisiklet özgürlük yani. Şimdi oğlumun bisikleti var” diye duygularını paylaşıyor.

BİSİKLET VE BİSİKLETLİYE LÜTFEN DİKKAT EDİN
Bisiklet Yoluna Sahip Çık! Bağımsız Bisiklet Hareketi Temsilcisi Engin Ertekin ise İstanbul gibi karmaşık bir şehirde nispeten rahat biçimde bisiklete binebilecek belki de tek ilçenin Kadıköy olduğunu belirtiyor. “Hem uygun coğrafi özelliği hem de bisiklet kültürüne yatkın ilçe sakinleri sayesinde çok fazla sorun yaşamadan bisikletinizi sürebilirsiniz. Kadıköy’deki tek büyük şanssızlığımız Bağdat Caddesi, Şemsettin Günaltay ve  Fahrettin Kerim Gökay caddelerinde bisiklet yollarının olmaması. Ulaşım amaçlı bisiklet yollarına son derece uygun olan bu caddeler eğer Kadıköy Belediyesi kontrolünde olmuş olsaydı, eminiz tüm Türkiye’ye örnek teşkil edecek ulaşım amaçlı harika bisiklet yollarımız olurdu ve Bağdat Caddesi’nde yapılan bisiklet yolu da ertesi gün apar topar kaldırılmazdı” dedi.
Kasım 2012’den bu yana toplumda bisiklet farkındalığı oluşturmayı amaçladıklarını, Kadıköy Belediyesi’nin bisiklet yollarına ve bisiklet park yerlerine her zamankinden daha fazla önem vermesinin bisikletlileri sevindirdiğini ifade eden Ertekin, Kadıköy Belediyesi’nden kendi yetkisinde olan ara caddelere bisiklet yolu yapmasını ve mevcut bisiklet yollarını iyileştirmesini beklediklerini belirtti. Daha fazla bisiklet park alanı istediklerini vurgulayan Ertekin, bisiklet yollarına park eden araçlara da trafik zabıtasının müdahale etmesini beklediklerini vurguladı. Ertekin bisiklet kazalarının yaşanmaması için de çalışma yürüttüklerini anlattı.

ARŞİV