“Bisikletime Çarparsan Ölürüm”

Bisikletli Yaşam Platformu, Zeynep Aslan'ın ters yönden gelen kamyonun altında kalarak yaşamını yitirmesi nedeniyle “bisikletli ölümleri dursun” çağrsıyla eylem düzenledi

25 Ekim 2020 - 20:13

Bisikletli Yaşam Platformu, Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcusu Zeynep Aslan'ın ters yönden gelen kamyonun altında kalarak yaşamını yitirmesi nedeniyle “Bisikletime Çarparsan Ölürüm” sloganıyla eylem düzenledi. Bisikletli Yaşam Platformu'nun çağrsıyla Kalamış Parkı'nda biraraya gelen bisikletliler, “ölümler dursun” çağrısını birkez daha yüksek sesle dile getirdi; “arabadan in bisiklete bin” sloganı attı. Ölümlerin durması ve şiddetin son bulması için neler yapılabileceği konusunda önerilerin de dile getirildiği eylemde, grup adına basın açıklamasını Hande Karaca okudu.

258 bisikletli hayatını kaybetti”

Pandemi ile birlikte Türkiye genelinde bisiklete olan ilginin artarken can kayıplarının da aynı hızla arttığına, son iki yılda 258 bisikletlinin trafikte hayatını kaybettiğine, çarpmaların tamamının araç sürücülerinin bisikletlilere arkadan çarpmasıyla meydana geldiğine dikkat çeken Hande Karaca, “Bisikletli ulaşım sorunlarına dikkat çekmek, çözüm talebinde bulunmak için Türkiye’nin farklı şehirlerinden sivil toplum örgütleri biraraya gelerek Bisikletli Yaşam Platformu’nu oluşturduk. Ölümlere dur demek için tüm ilgili bakanlık ve kurumlara çağrı yapıyoruz. Bisikletlilerin hayatını kaybettiği çarpmaların en sonuncusu İzmir ve Ankara'da yaşandı. İzmir'in Çiğli ilçesinde antrenman yapan Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcusu Zeynep Aslan (32), ters yönden gelen bir kamyonun altında kalarak yaşamını yitirdi. Ankara'da ise 19 yaşındaki bisikletli Umut Gündüz, alkollü bir sürücünün kullandığı aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. Böylece sadece son bir ayda çarpmalarla ölen bisikletli sayısı 11'e yükseldi.” diye konuştu.

Kaza değil...”

Hande Karaca, “Bisikletlilerin emniyet şeridinde arkadan çarpmayla hayatını kaybettiğine dikkat çekmek istiyoruz. Motorlu taşıt sürücülerinin duyarsız, dikkatsiz oluşundan çarpmaların yaşandığını görüyor ve bunları kaza olarak nitelendirmeyi doğru bulmuyoruz. Çünkü birçok çarpma motorlu araç sürücüsünün en sağda ve önünde giden bisikletliyi görmesine karşın yaşanıyor. Yani görmesine karşın bisikletliye çarpıyor. Çarpma sonrası ise beyanlar hep 'görmedim ya da yolun ortasından gidiyordu' diye oluyor. 258 çarpmada 258 sürücünün de haklı olması mantık dışı. Çarpmaların önemli bölümünde kamera görüntülerine baktığınızda da bu durum açıkça ortaya çıkıyor. Bisikletli için ölüm göz göre göre geliyor.” dedi. 

Çarpma sayısındaki artışın toplumun her kesimi tarafından artık görülmesi gerektiğini ve bisikletli yaşamın gelişmesi için tedbir, denetim ve eğitimlerin artırılmasını istediklerini belirten Hande Karaca, şöyle devam etti: “Tüm ilgili bakanlık ve yerel yönetimlere Türkiye genelinde bir çağrı yapıyoruz. Hız sınırları kontrol altına alınmalı, bisikletin taşıt olarak sürücüler tarafından kabul görmesi sağlanmalıdır. Bisiklet için güvenli şeritler ayrılmalı. Evrensel kuralların müfredata alınması ve insana saygının üzerinde durulması için harekete geçilmeli.”

Bisiklet bir ulaşım aracıdır”

Güvenli bisikletli ulaşımın trafikte benimsenmesi gerektiğinin altını çizen Karaca, “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre bisiklet bir ulaşım aracıdır ve bisikletliler varsa bisiklet yolunu, bisiklet yolu yok ise motorlu araç yolunun sağ şeridini kullanırlar ve geçiş önceliğine sahiptirler. Bisiklet sürücüleri de tüm trafik kurallarına uymak zorundadır. Ama sürücü kurslarında Türkiye'de sadece otomobili kullanmaya yönelik bir algı var. Otomobili kurallara uygun kullanmaya yönelik algı yok. İnsanlarda bu algının yaratılması mümkün. Çünkü dünya aracını böyle kullanıyor. İnsana saygıyla kullanıyor" diye konuştu.

Ölümleri durdurmak elimizde”

“Bisiklet sürücüleri olarak öncelikle trafik güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz.” diyen Karaca, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çünkü bisikletime çarparsan ölürüm! Bunun için tüm trafik birimlerinden tüm araç sürücülerine bu konuda durmaksızın uyarılar yapılmasını, motorlu taşıt eğitimleri ve sınavlarında da bu konunun ciddi şekilde ele alınmasını istiyoruz. Ortada 258 can var. Sadece iki yılda kaybettiğimiz 258 kişi işte tüm bunların olmaması yüzünden hayatını kaybetti. Gerekli tedbirleri alarak bu ölümleri durdurmak hepimizin elinde, gelin bu çarpmaları durduralım. Motorlu araç odaklı değil, insan öncelikli ulaşım uygulamaları ile bu ölümlerin önüne geçelim.” Okunan basın açıklamasının ardından eylem, bisikletlilerin ölümlerin durması için Kalamış Parkı'ndan Göztepe Parkı'na kadar pedal çevirmesiyle son buldu.


ARŞİV