Bisikletleriyle gezenler Kadıköy'e demir attı!

Bisiklet tutkunu 3 bisikletseverin Kadıköy'de açtığı “Bisiklet Gezgini”, Türkiye’nin ilk tur bisikleti mağazası olarak dikkat çekiyor. Kadıköy'de bisikletseverlerin buluşma noktası olan mekânda, bisikletle yolculuk tutkunlarının hem fiziksel ihtiyaçları karşılanıyor hem de bisiklet kültürü paylaşılıyor. 

20 Kasım 2013 - 14:28

Gökçe UYGUN
 
Seçil Öznur Yakan, Başak Bulut ve Alexios Menexiadis. Bu 3 ismi buluşturan ve Kadıköy'de bir mekan açmaya iten ortak tutku, bisiklet sevdası..
Seçil Makine mühendisi, Alexios tarihçi, Başak ekonomist. Seçil ve Başak aynı ofisin çalışanları olarak işe bisikletle gidip gelmeyi düşünürken, kaynaşmışlar. Alexios ile Seçil zaten daha önceden bisiklet turları yapıyorlarmış. 3'ünün yollarını kesiştiren ise 2011'de katıldıkları Gökova bisiklet turu olmuş. Ki bu turda 200 bin km’den fazla pedallamış bir bisiklet gezgini ve Amsterdam’da De Vakantiefietser adında, tur bisikletleri konusunda uzman bir dükkânı olan Eric Schuijt ile tanışmışlar. Daha önce kendileri için bisiklet ve bisikletleri için yeterli ekipman bulamayan üçlü, bu ihtiyacı karşılamak üzerine Türkiye’de neler yapabileceklerini düşünmeye başlamışlar. Peki bu dükkân ihtiyacını tam olarak nasıl keşfetmişler? Yanıt Seçil Öznur Yakan'dan;
“Çocukluktan sonraki ilk bisikletimizi seçerken herkese olduğu gibi bize de bir dağ bisikleti verdiler. Bu bisikletle sahilde pedalladık, işe gidip geldik ama bir süre sonra bu rotalar bize dar geldi. Haftasonu, birkaç günlük ve daha uzun turlara çıkmaya başladık. Tüm bu sürüşler sırasında fark ettik ki bisikletlerimizin donanımı bize az geliyordu. Ve tur bisikletleri'ni keşfettik. Tur bisikleti diye bir kavram var ama Türkiye'de böyle bir dükkân yok. Bu işi seviyoruz, bisikletle yolculuk yapmayı seviyoruz. Bu eksikliği kapatacak dükkân açalım dedik.”
 
BİSİKLET SOHBETLERİ...
İşlerinden istifa ederek, Çiftehavuzlar’da “Bisiklet Gezgini”ni açmışlar bir süre önce. Yani hobilerini işe dönüştürmeyi başarmışlar. Bisiklet Gezgini temelde bisiklet satışının yapıldığı bir dükkân, ancak bunun çok daha ötesi aslında. Her şeyden önce bu şirin mekân, bisiklet sevdalılarının buluşma yeri olmuş. Zira burada yerli ve yabancı bisikletçi gezginler ücretsiz söyleşiler düzenliyor, deneyimlerini taze bisikletlilerle paylaşıyor. Bisikletli filmlerin de gösterildiği mekanı Seçil Öznur Yakan, şöyle anlatıyor; “Dükkâna gelenlerle sohbet ediyoruz. Bize nereye, nasıl, ne kadar süreliğine tur yapmak istediklerini söylüyorlar. Biz de ona göre bisiklet ve ekipman öneriyoruz. Bazen kararsız yahut deneyimsiz olanlara, rota da belirliyoruz. Dükkânda sattığımız ürünlerin yüzde 80’ini biz denedik, ürünlerin artı ve eksilerini anlatabiliyoruz. Şöyle bir durum vardır; herkes çocukluğunda bisiklet kullanır sonra büyüyünce arabaya geçer! Bir yandan hep bisiklet kullanmak isteriz. Bisiklet kullanıcıları da bisikletin günlük hayatın içinde olmasını istiyorlar, fakat bisiklet ve malzemeleri bulamıyorlar. Bisiklet Gezgini olarak biz bisikletle yolculuk yapmak isteyenlere kaliteli tur bisikletleri ve malzemeleri sağlayarak, bisikleti günlük hayatta da tercih edilebilen bir araç haline getirmek istiyoruz.”
 
DÜNYAYI TURLUYORLAR, EVLERİ KADIKÖY...
Seçil Öznur Yakan, Kadıköy ve bisikletlilik hakkında ise şunları söylüyor; “3’ümüz de Kadıköy'de, yaşıyoruz, burayı seviyoruz. Karşı yaka güzel ama çok karmaşık. Kadıköy'de etraf daha yeşil, sakin. Bisikletlere daha uygun. Kadıköy Belediyesi duyarlı. Ben belediyeye bol bol şikâyet yazan bir Kadıköy sakiniyim. Her soruna anında cevap veren bir belediye. Her zaman ve hemen sorun çözülemese de ilgileniyorlar konuyla. Bisiklet Gezgini Kadıköy’de çünkü Anadolu yakasında en uygun yer burası. Mesela Avrupa’dan gelen bir sürü turist bisiklet gezgini var diyelim, Kadıköy’den geçiyorlar. Mutlaka bize de uğruyorlar. Açıldığımızdan beri Belçikalı, Hollandalı, İskoç, Japon, Alman bisikletliler geldi. Mesela ben Moda’da yaşıyorum, buraya bisikletle 15 dakikada varıyorum.
Trafiğe takılmıyoruz, otobüs kaçırma derdi yok. Tamamen kendi rotanızı kendiniz belirleyerek ilerliyorsunuz ki bu çok güzel.”
  
KADINLARA ÖZEL TÂMİR EĞİTİMİ!
Bisiklet Gezgini'nin 3 kurucusundan ikisi kadın olunca, haliyle kadın bisikletçilere de pozitif ayrımcılık var. Seçil Öznur Yakan ve Başak Bulut, kadınlara özel bisiklet tamir eğitimi veriyorlar. Ayrıca genel bisiklet ayarları ve bakımı, bisikletle yolculuğa hazırlık gibi ücretli eğitimler de var. Dükkânda, bisikletle ilgili kitaplara da ulaşmak mümkün. 0216 386 82 85 www.bisikletgezgini.com
 


ARŞİV