Bitkiler; dost mu düşman mı?

Bitkilerin Kadıköylü başkanı Ayhan Ercan, kış gelişiyle birlikte aktarlara koşan vatandaşlara ‘Dikkatli olun’ uyarısında bulunuyor.

30 Ocak 2015 - 12:43

Gökçe UYGUN
ş aylarının vazgeçilmezidir bitkiler… Nezle olan, boğazı ağrıyan, burnu akan aktarda alır soluğu, bir bitki çayı alır kendine. Ancak bitkiler ne kadar dost ne kadar düşman? Kullanımda nelere dikkat etmeliyiz? Ne zaman doktora gitmeli, ne zaman aktara başvurmalıyız?
Bu soruların yanıtlarını almak üzere, kendisi de Kadıköylü bir aktar olan ve Bağdat Caddesi’nde aktar dükkânı bulunan Tüm Aktar Baharatçı Tibbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan’ın kapısını çaldık. Bitkilerin bilinçli hazırlanmazsa ve kullanılmazsa sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Ercan, “Hangi bitkinin hangisiyle karışabileceği, bu karışımı kimlerin kullanabileceği çok önemli ama maalesef ülkemizde bu konuda ciddi bir kaynak yok. İşler, deneme yanılmayla yöntemiyle yapılıyor”’ tespitinde bulunuyor.  


DOKTOR-AKTAR DENGESİ
Ercan, yurttaşlardaki ‘ne kadar çok bitki kullanırsam, o kadar yararlı olur’ inancının gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, “ Mesela bana gaz sorunuyla ilgili çözüm soruyorlar. Çok basit bir tarif veriyorum. ‘3 liraya 100 gram kimyon alın, yemekten önce 1 çay kaşığı yutun’ diyorum. ‘3 liraya tedavi olur mu’ diye inanmıyorlar. Başka bir aktar bunun içinde başka şeyler katıp, 100 liraya satarak, plesebo etkisi yaratabilir. Hem 3 lira yerine 100 liraya tedavi olursunuz, hem de gereksiz şeyler birikir vücudunuzda’’ diyor.  Ayhan Ercan, “Bitkilerle ilaçlar arasındaki dengeyi nasıl kurmalıyız?” sorusuna ise “Aktar teşhis ve tedavi yapamaz. Bunu hekim yapar. Hekim önerirse, bitkiler destek olarak kullanılır. Hekim de aktar da birbirinin işine karışmamalı. Toplum sağğı önemli…” yanıtını veriyor.

“KADIKÖYLÜ BİLİNÇLİ”
İstanbul’daki 3 bine yakın aktarın yaklaşık 500’ünün Kadıköy’de olduğu bilgisini veren TABDER Başkanı Ayhan Ercan, derneğin en çok üyesinin de yine Kadıköy’den olduğunu vurguluyor. Ercan, sözlerini şöyle tamamlıyor; “Çünkü Kadıköy tüketicisi, biz dernek olarak faaliyete girmeden, Kadıköy aktarlarını eğitmeye başlamıştı. Çünkü bilinçli Kadıköylü, bir aktarda satılan her şeyi sorar, sorgular. Hatta laf aramızda birçok aktar buranın müşterisini sevmez. Ama biz seviyoruz. Biz farklıyız, Kadıköylü de bu farkımızın farkında.’’

KADIKÖY’DE NELER YETİŞİR?

“Kadıköy, bitki yetiştirmek açısından çok şanslı. Misal geçenlerde Kalamış Parkı’nda kendiliğinden yetişmiş sinirli otu gördüm. Bahçemde 1 metrekarede 43 bitki yetiştiriyorum. Kadıköylüler de evlerinde, bahçelerinde, balkonlarında  nane, lavanta, kekik, melisa, aloe vera yetiştirebilirler.”

KIŞA ÖZEL ÇAY

TABDER Başkanı Ayhan Ercan’dan kış çayı tarifi; “Adaçayı, kök zencefil, kuşburnu ve yaprak ıhlamurdan yapılacak  4’lü karışım ideal bir kış çayıdır. Bir cezveye soğuk su ve bir parça zencefil koyun. Su, kaynama derecesine geldiğinde, çok kısık ateşte 5 dakika tutun. Sonra diğer malzemeleri ekleyin, bir kapakla kapatın, 5 dakika demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz.”


ARŞİV