Boro'da denizlere veda

1965’te teknesiyle Caddebostan’dan başladığı dünya turuyla tarihe geçen Sadun Boro, 87 yaşında Kısmet’ine veda etti

12 Haziran 2015 - 10:33
Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olan 87 yaşındaki Sadun Boro, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Dünya O’nu denizlere olan tutkusuyla tanıyordu…
1928’de İstanbul’da dünyaya gelen, çocukluk ve gençlik yılları Caddebostan ve Marmara  sahillerinde geçen usta denizci, eşi Oda Boro ile 1965’de Kısmet adlı teknesiyle dünya turuna çıktı. Onlara Kanarya Adaları’nda aldıkları kedileri Miço da katıldı. 2 yıl 10 ay 6 gün sonra Türkiye’ye döndü. Seyahat anılarını “Pupa Yelken adlı kitapta topladı. Sadun Boro, böylece teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olma unvanını da elde etti.
Galatasaray Lisesi’nin ardından İngiltere’de Manchester Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Sadun Boro, ilk açık deniz seyahatini 1952’de Ling adlı yelkenliyle İngiltere’den Karayip Adaları’na kadar uzanan Atlantik aşırı yolculuğu ile gerçekleştirdi. Bu seyahatindeki anılarını 2004’te Bir Hayalin Peşinde adlı eserinde yayınladı.
Boro ailesi 1977-1979 arasında, o zaman sekiz yaşında olan kızları Deniz ile birlikte Karayip Adaları’nı ve Amerika'nın doğu sahillerini gezdi.

KADIKÖY’DE ÖLÜMSÜZLEŞTİ
Marmaris’te tedavi gördüğü hastanede 5 Haziran Cuma günü hayatını kaybeden denizlerin efsane ismi Sadun Boro, “Toprağım” dediği Karacasöğüt Mahallesi’nde son yolculuğuna uğurlandı. Gökova Yelken Kulübü’ne bağlı teknesi “Sonbahar”a alınan Boro’nun naaşı, refakat filosu eşliğinde Boro’nun çok sevdiği koylarda dolaşılarak ömrünün büyük bölümünü geçirdiği Okluk Koyu’na getirildi.
Sadun Boro 1980’den beri Bodrum’da yaşıyordu. Ege koylarının korunması için çalışan Boro deniz ve doğa sevgisiyle ilgili yazılar yazıyordu. Dünya turuna çıktığı teknesi Kısmet, İstanbul Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenen Boro’nun bir heykeli, şu sıralar yapılaşma tartışmalarıyla gündemde olan Kalamış sahilinde bulunuyor.
Efsane denizci adına Kadıköy Kalamış’ta Sanatçı Ersal Yavi ve arkadaşları tarafından “Sadun-Oda Boro Amatör Denizciler Anıtı” yapılmış, 28 Mayıs 2011 tarihindeki açılışa Sadun Boro ve eşi Oda Boro, kızları Deniz ile katılmıştı.
 

ARŞİV