Tasarımı büyük galerilerden çıkarmayı amaçlayan Tasarım Bakkalı’nın kapıları, ürünlerini sergilemek isteyen herkese açık
Aysel KILIÇ
Işıl Şipal, Mimar Sinan Üniversitesi’nden mezun, genç bir mimar. Üniversite eğitiminin ardından çeşitli yerlerde mesleğini yapan Şipal, alternatif bir tasarım yaratmanın gerekliliğine inanmış. Şipal, ekolojik tasarım anlayışıyla yola çıkmış ve tasarım yapan herkesin ürünlerini sergilemesi için yeni arayışlara koyulmuş. Üniversite arkadaşı, fotoğrafçı Yunus Emre Akçora ile birlikte Yeldeğirmeni’nde ufak bir mekân açmış. “Tasarım Bakalı” adını verdikleri mekânın kapıları, hem mahalleliye hem de tasarımını sergilemek isteyen herkese açık.
KOLEKTİF BİR MEKÂN
Işıl Şipal, “pahalı iş” olarak bilinen tasarımın büyük galerilerden çıkarılıp, daha ulaşılabilir kılmanın mümkün olduğunu söylüyor. “Mimarinin daha ulaşılabilir olmasını istedik, bu nedenle bir adım attık” diyen Şipal, “bakkal” ismini ise şöyle açıklıyor: “Burası bir bakkal gibi insanların rahatça girip çıkabileceği, tasarımını sergileyebileceği bir yer. Tasarım fiyatlarının tavan yapmadığı, arada aracıların olmadığı kolektif bir mekân.”
Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) tarafından düzenlenen “Sokak Mobilyaları” yarışmasını kazanan Yunus Emre Akçora da, “Tasarım Bakkalı” gibi yerlerin çoğaltılması gerektiğine inanıyor. Akçora, “Kolektif bilinçle tasarımlarımızı neden sergilemeyelim?” diyor.
KAZOVA KAZAKLARI RAFLARDA
Tasarım Bakkalı, Uzunhafız Sokak, 101 /A’da. Bakkalın ahşap kapısını aralayıp içeri girdiğinizde, her duvarda ayrı bir renk ayrı bir tasarım karşılıyor sizi. Bir duvarda Yunus Emre Akçora’nın elektronik müzik tasarımını, diğer duvarlarda irili ufaklı tabloları görüyorsunuz. Bakkal’ın ortasına atılmış ve mini tasarımlarla süslenmiş masa ise Işıl Şipal’e ait. Şipal ve Akçora, patronsuz Kazova işçilerini de unutmamış. İşçilerin ürettikleri kazaklar Tasarım Bakkalı’nın raflarında yerini almış.