Bu mutfakta yemekler sağlıkla pişiyor

Yemeklerin sağlıklı ve alternatif yöntemlerle pişirildiği Gün Kurusu’nun mutfağında kimyasal temizlik malzemeleri de kullanılmıyor

03 Mart 2016 - 17:30
Aysel KILIÇ
Hayatın iyice pahalılaştığı, ürünlere olan güvenin azaldığı şu günlerde, Yeldeğirmeni’nde açılan Gün Kurusu Kafe –Restoran, seçici olanlara alternatif ürünler sunuyor. Tamamen kadınların elinden çıkan yemekler, sağlıklı yöntemlerle pişiriliyor. 
Banu Gün ve Ayşegül Kuru burayı birlikte açmış. Doğal ürünler konusunda hassas olan iki genç kadın, mekânın ismini de buna uygun koymuş. İsim bulmak çok da zor olmamış. Banu’nun soyadı “Gün”, Ayşegül’ünkü de “Kuru” olunca, her iki ismin birleşiminden bir “Gün Kurusu” çıkmış. “Yaptığımız işi de anlatan biraz esprili bir isim oldu” diyor Banu.

FOTOĞRAF VE MÜZİĞE ARA
Banu Gün fotoğrafçı, arkeoloji mezunu Ayşegül ise aynı zamanda müzisyen. Zor şartlar nedeniyle kendi mesleklerini yapamayan iki genç kadın, hem keyif alabilecekleri hem de geçimlerini sağlayabilecekleri bu mekânı açmış. Onlar için mekânın semti oldukça önemli. “Yeldeğirmeni artık evimiz gibi oldu. Mahalleden kopmamak için Gün Kurusu’nu burada açtık” diyor Banu Gün.

NASIL PİŞİRİLDİĞİ ÖNEMLİ
Gün Kurusu’nda her şey insan sağlığı için. Sağlıklı gıdalar gibi, yemek pişirmenin de sağlıklı olmasına özen gösteriliyor. Fritöz ve mikro dalga fırın kullanılmıyor, kızartmalar az yağda ve sızma zeytinyağıyla hazırlanıyor. Sağlığına ve formuna özen gösterenlerin tercih edebileceği Gün Kurusu’nda çorbalar, mevsim sebzeleriyle hazırlanıyor.

BU MUTFAKTA TAVUK YOK
Mevsimi olmayan hiçbir sebze kullanılmıyor. Ayşegül Kuru, “Doyurucu ve besleyici salatalarımızla, zeytinyağlılarımızla fast food’a alternatif beslenme olanağı sunmaya çalışıyoruz” diyor. Kuru, önemli bir noktaya daha dikkat çekiyor: “GDO’lu yemlerle beslenmiş hormonlu ve tavuk ürünlerini, kimyasal katkılı şarküteri ürünlerini hiçbir şekilde kullanmıyoruz. Et ve Süt Kurumu’ndan temin ettiğimiz kırmızı et ürünlerini tercih ediyoruz.” 

“CAM ŞİŞESİZ OLMAZ”
Gün Kurusu’nun olmazsa olmazlarından biri de cam şişe. Banu Gün, “Hem içeceklerin tadının bozulmadan ve değişime uğramadan kalmasını, hem de doğanın korunmasını sağladığı için depozito cam şişeyi tercih ediyoruz” diyor. Gün, temizlik ve temizlik ürünlerine de dikkat çekiyor:  “Günlük ve genel temizlikte deterjan, çamaşır suyu, yüzey temizleyici gibi doğaya zarar veren temizlik ürünleri yerine arap sabunu, elma sirkesi, karbonat, boraks gibi daha doğal ürünler tercih ediyoruz.”
KİTAP OKUYANA KAHVE İKRAMI
Duvarların boydan boya fotoğraflarla süslendiği, lambaların kavanozlardan tasarlandığı Gün Kurusu’nun oldukça sakin ve huzurlu bir ortamı var. Buranın ufak bir kitaplığı da var.  Dileyen bu kitaplıktan kitap seçip sessiz bir köşeye çekilip çayını, kahvesini yudumlayabilir. Gün Kurusu’nda son zamanlarda kitap okuma üzerine bir kampanya da yürütülüyor. Yanında getirdiği ya da Gün Kurusu kitaplığından aldığı kitabı okuyan herkese Türk kahvesi ikram ediliyor.

LEZİZ BAKLİYAT SALATASI
Gün Kurusu’nun menüsü oldukça sağlıklı yemeklerden oluşuyor. Tüm yemekler ev yapımı ve fiyatları da oldukça uygun. Karışık bakliyat salatası, brokolili makarna salatası, ton balıklı, ızgara köfte salata gibi çeşit çeşit doyurucu salataların fiyatı 7-12 TL arasında değişiyor. Pilav çeşitleri 4 TL, etli nohut 10 TL. Çorba çeşitleri de 5 TL.  Gün Kurusu’nun tostları ve kahvaltıları da kendine has. Karamelize soğan, mantar, kaşar peyniri ve közlenmiş kırmızıbiberden oluşan “Günkurusu Tost” oldukça farklı bir lezzet. Gün Kurusu Kafe Restoran, Rasimpaşa Mahallesi, İskele Sokak, No 9A’da.

 

ARŞİV