Buket Uzuner, mimarlık öğrencileriyle buluştu

Kadıköy Belediyesi ve TMMOB işbirliğiyle Erzurum Atatürk Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri için düzenlenen Yaz Atölyesi’nde gençlerin konuğu Modalı yazar Buket Uzuner’di

09 Ağustos 2018 - 11:29

Kadıköy Belediyesi ve TMMOB işbirliğiyle mimarlık öğrencilerine yönelik düzenlenen Yaz Atölyesi, Kadıköy’de devam ediyor. 25 öğrenci ve 6 akademisyenin katılımıyla 15 gün devam edecek olan proje kapsamında Kadıköy’deki tarihi yapıları gezen Erzurum Atatürk Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, şehircilik, kamu hakkı, sürdürülebilir çevre gibi konularda tartışmalara devam ediyor.

Tartışmalar mimarlık alanında yoğunlaşırken; mimarlık ve şehircilik alanı dışından birçok isim de öğrencilerle buluşuyor. Bu etkinliklerden biri de 2 Ağustos Perşembe günü Tasarım Atölyesi Kadıköy’de gerçekleşti. Çevre bilimi bölümünde okuyan ve ODTÜ’de çevre mühendisliği alanında dersler veren yazar Buket Uzuner öğrencilerle buluşarak hem kendi deneyimi hem de edebiyatla kent arasındaki ilişki üzerine konuştu.

“EDEBİYATLA ŞEHİRLERİN İLİŞKİSİ GÜÇLÜDÜR”

Edebiyatçının şehirle ilişkisinin ülkemizde daha fazla önemsenmesi gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Uzuner, “Dünya edebiyatından Charles Dickens ve Victor Hugo’yu biliriz. Bu iki adamın kitaplarında Londra ve Paris’i anlatma şeklini çoğu mimarın anlatılarında bulamayız. Endüstri devriminin başındaki Londra’nın durumunu Dickens’tan, Paris’teki çamurları, şehrin sefaletini Hugo’dan iyi kimse anlatamaz. Bu yüzden aslında edebiyatla şehir arasındaki ilişki güçlüdür ve iyi edebiyat kendi şehrini ister istemez anlatır.” diye devam etti.

Buket Uzuner, konuşması boyunca dünyanın çevre konusunda sancı içinde olduğunu vurguladı ve ağacın da hayvanın da aynı şekilde hakları olduğunu belirtti.

Konuşması boyunca kendi kitaplarından alıntılar yapan Uzuner, Şehir Romantiğinin Günlüğü adlı kitabına değindi ve şehirlerin planlanmasında kadınların rolünü şöyle değerlendirdi: “Şehirlerin hepsini erkekler kurmuştur. Ben hayal kurun istiyorum. Şehirleri kadınlar kursa nasıl olurdu? Mesela kadınların kurduğu bir şehir dikey olarak büyür müydü? Kadınlar olarak ne kadar bu alanlara girersek, o kadar biz de varız diyebiliriz.”

“SORUNLAR, DEV PROJELERLE AŞILAMAZ”

Şehircilik konusunda yurtdışında örnekleri paylaşan Uzuner, İstanbul’un güncel sorunlarına dair görüşlerini de öğrencilerle paylaştı: “İstanbul’un sorunu Kanal İstanbul gibi dev projelerle aşılamaz. Orada da rant oluşacak ve büyük ormanlık alanlar bu dev projeler için yok ediliyor. Yangınlar, seller hiç olmadığı kadar artıyor. İklim değişikliği yaşanıyor ve bunlar ormanların yok olmasıyla ilişkili.”

Buket Uzuner, “Su” adlı romanının Kadıköy’de geçtiğini ancak 2012’de yayınlanan kitapta yer alan kafenin artık var olmadığını belirtti. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen umutlu olduğunu söyleyen Uzuner, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Size ilham verecek insanlarla iletişim kurun. Güçsüz de olsa size bir şey katan yolunuzu açan insanlarla olun.”

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve 28 Temmuz Pazar günü başlayan Mimarlık Yaz Atölyesi, 15 günün ardından sonlanacak. Proje kapsamında geçtiğimiz yıl Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri Kadıköy Belediyesi’nin konuğu olmuştu.


ARŞİV