Burhan Günel'e vefa

Yazar Burhan Günel’in bir dönem yaşadığı Kadıköy Hasırcıbaşı’ndaki evine plaket asıldı

29 Mayıs 2015 - 10:15

Nilüfer AKÇAGÜNAY

Fotoğraflar: İrem AY

Roman, öykü, şiir, çocuk öyküleri, resim eleştiri yazıları ile bir çok alanda ürün veren yazar Burhan Günel’in Hasırcıbaşı’ndaki evine, Kadıköy Belediyesi’nin katkısıyla, aile ve arkadaşları tarafından plaket asıldı.
Plaket asılması önerisinin sahibi, yazar Necati Güngör, etkinliğin açılışında şunları söyledi:
“Biz onunla 70’li yıllarda Kadıköy’de tanışmıştık. Bir yazar çevremiz vardı. 2003 yılında buraya oturmak üzere geldi, Ankara’dan sıkılmıştı. Kadıköy’ü çok severdi. Kadıköy’de rahat edeceğim, kitaplarımı yazacağım diyordu fakat ömrü yetmedi. Bu plaketle ona vefa borcumuzu yerine getirmek istedik.”
Yazarın eşi Nisanur Günel de, Burhan Günel’in Kadıköy sevgisinden bahsederek “Burada mutluydu. Yoğurtçu Parkı’nı çok seviyordu, beraber yürüyüş yapıyorduk.” dedi. Nisanur Günel, eşinin son günlerini geçirdiği eve plaket asılmasının ailesi olarak kendilerini onurlandırdığını belirtti.
Günel’in oğlu Onur Günel de söz aldı, şunları söyledi: “Çocukluğumdan beri burayı çok severdi. Son dönemini de burada geçirmek istedi. Son haftalara kadar çok keyifliydi. Burada öleyim diye gelmiş gibi bir hali vardı. Çocukluğumda da bu eve geldiğimizde çok mutlu olurdu.”
Cemal Süreya Derneği Başkanı Seyit Nezir de yaptığı konuşmada, “Burhan Günel gerçekçi edebiyatımızın yenilikçi, bileşimci ama bir o kadar da kavgacı isimlerinden biriydi. Özellikle batıyla edebiyatımızın etkileşmesi noktalarında yenilik adına getirilen kimi kopyacılıkların ya da ithallerin amansız düşmanıydı. Bu noktada gerçekten çok çetin savaşlar verdi.” Dedi. Nezir, dernek olarak Günel’in edebi kişiliğini anlatan etkinlikler yapacaklarını belirtti.


nereye çevirsen başını
bahar orada başlar...
Burhan Günel

ARŞİV