"Bütün şairler Filistinlidir"

İsrail’in Filistin kuşatmasını protesto için biraraya gelen şairler Filistin halkıyla dayanışma mesajı yayınladı

15 Kasım 2023 - 15:11

İsrail’in Filistin kuşatmasını protesto eden Şairler Vicdanı grubu, Kadıköy’de  bir basın toplantısı düzenledi. Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde  gerçekleşen toplantıya Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS)Genel Başkanı Adnan Özyalçıner yazar ve şairler Arife Kalender, Turgay Fişekçi, Yaşar Miraç, Leyla Şahin, Mustafa Köz, Altay Öktem, Turgay Kantürk eşlik etti.

“BARIŞI SAVUNUYORUZ”

Basın toplantısında konuşan TYS Genel Başkanı Adnan  Özyalçıner “Biz hep barışı savunuyoruz, şu anda bir saldırı var. Biz iki tarafa da sakin olun diyemeyiz, biz burada ezelden beri hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin, o topraklarda kardeşçe yaşamasının hakkı olduğunu düşünen insanlar olarak, buradayız. Ama saldırana karşı, mazlum tarafın yanında yer almak zorundayız. “

32 şairin imza verdiği açıklam  Mustafa Köz tarafından okundu. Savaşın kötülük inşası olduğunun belirtildiği açıklamada “Devletlerin gittiği her yere savaşın ve dinin de gittiğinin bilincinde olan biz şairler de Filistin’de ve dünyanın hiçbir yerinde ırkçı-milliyetçilerin tarafında değiliz. Hafızayı da katledip, savaş suçu işleyenleri teşhir etmekle yükümlüyüz, biz seyredip susarsak tarih ve halklar bizi bağışlamaz” denildi.

“SAVAŞ KARŞITLARI KARDEŞLERİMİZDİR”

Şairlerinin düşünün barış ve özgürlük olduğunun dile getirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Şairlerin ‘Ben barıştan anlamam’ demeleri, varlık nedenlerinin inkârıdır. ‘Hakikatleri öldüren’ savaşa karşı mücadele, ‘hemen şimdi’ aktif bir sürecin olasılıklarını hesap eden mücadeleye davettir. İsrail’de, Filistin’de, dünyanın her yerinde mücadele eden savaş karşıtları barış, şiir ve özgürlük kardeşlerimizdir. ‘Ödleriyle öten kuşlara’ dönüşen korku toplumlarına rağmen, kalplerimize, vicdanlarımıza çekildiğimiz şu günlerde, savaşı ve Filistinli soykırımını sürdüren ırkçı, işgalci İsrail yönetimini ve onların arkasında saf tutan tüm kötülükleri kamuoyuna duyurmak ve Filistin halkıyla dayanışmak için buradayız, bir aradayız”. 

Açıklamanın ardından şairler birer şiir okudu.

 

ARŞİV