Fransız Mimar Alexander Vallaury tarafından 1898'de inşa edildi. “Prinkipo Palas” adıyla açılaktı, ancak ruhsat alamadı. 1900'lerin başında bir Rum tarafından satın alınarak yetimhane olarak kullanılması şartıyla Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağışlandı. Bir süre yurt olarak, sonrasında da devletin bazı kurumları tarafından kullanılan bina 1964 yılında kapısına kilit vurularak kaderine terk edildi. 57 senedir yıkılma noktasına gelen yetimhane, 25 Ağustos’ta yaptığı sosyal medyada paylaşımıyla “Yetimhane müştemilatı olan okul binasının restorasyon projesi Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı. Destek veren herkese teşekkürler.” açıklamasını yaptı.
“EN BÜYÜK ARZUMUZ…”
Restorasyon Projesi Koordinatörü Laki Vingas gazetemize yaptığı açıklamada, “Bu süreç büyük bir eşikti bizim için. 57 sene öylece duran bir binayı son 2 senedir çevremizin, bilim kurulumuzun, hocalarımızın, mimarların, yerel kurulların, Kültür Bakanlığı’nın ve kişilerin desteğiyle adım adım ilerlettik. O açıdan bu karar bizi çok mutlu etti. Hocalardan bir bilim kurulu oluşturduk; mimarlar, sanat tarihi uzmanları, inşaat mühendisleri var. Bu aşamadan sonra finans kaynaklarına yöneleceğiz. Diliyoruz ki uygulamalar yıl sonu itibariyle başlamış olur. En büyük arzumuz çevreye duyarlı bir bina yapmak. Hem kültüre hem mimariye sahip çıkmak.” Dedi.
“1.5 YILDA TAMAMLANIR”
Vingas, "Restorasyonun uygulama süreci için teklif dosyası hazırlanacak. Bu süreç uzun. Projeyi alın, ölçün olmuyor. Bütün bunları çalışacak, metrajlarını hazırlayacak, onun dosyasını hazırlayacak, teferruatlı bir çalışma yapacak arkadaşlarımız var. Ondan sonra o teklif dosyası hazırlanacak. Bu konu, bilim kurulunun uygun olduğu firmalarla paylaşılacak. Teklifler toplanacak, teklifler ekonomik ve referans açıdan değerlendirilecek. Ondan sonra iş bir ya da iki şirkete kalacak. Bu bir süreçtir, bu süreci 1 ay ya da birkaç haftada tamamlamak mümkün değil, aylarca sürecek olan bir şey. Biz diliyoruz ki bu süreci en kısa zamanda tamamlayalım. Ardından işi bilim kurulunun uygun gördüğü bir firmaya vereceğiz. İş akdi imzalanır ve firma çalışmaya başlar. İşveren işi uygulamaya vermiş olacak. Yıl sonuna kadar yapılacak çalışmalar var. Tahmin ediyorum ki ciddi bir şekilde finans kaynakları temin edilirse ve yoğun şekilde işi yapacak şirket tecrübeli ise bir buçuk senede tamamlanır" ifadelerini kullandı.
TARİHÇE
Fransız Mimar Alexander Vallaury tarafından 1898 tarihinde "Prinkipo Palas" adı altında otel olarak işletilmek üzere tasarlanıp inşa edildi. İnşaatı bittiğinde dünyanın en büyük ahşap binası unvanı aldı. Dönemin Osmanlı yönetimi otel ruhsatı vermedi. Bunun üzerine 1900’lerin başında Eleni Zarifi isimli bir Rum kadın tarafından satın alındı. Yetimhane olması koşuluyla Fener Rum Patrikhanesi’ne bağışladı.
Yedikule'deki Balıklı Rum Hastanesi bünyesinde bulunan Rum Yetimhanesi 1902 yılında bu binaya taşındı. Yapının kullanım amacı zaman içinde değişti. I. Dünya Savaşı yıllarında buraya Kuleli Askeri Mektebi yerleşti. Daha sonra işgal kuvvetleri tarafından adaya yollanan Rum göçmenlerini barındırdı. Ardından yetimhane, Heybeliada'ya nakledildi ve bina da 1964 yılında boşaltılarak kaderine terk edildi. 57 yıldır binaya tek çivi çakılmadı.