Böyle olur Kadıköy'ün tasarım pazarı!

Pop-Up Kadıköy, yüzlerce insanın yağmurlu ve soğuk Pazar gününü, rengârenk tasarımlarla şenlendirdi

13 Şubat 2015 - 10:46
Semra ÇELEBİ


Pop-up Kadıköy Tasarım Pazarı’nın ikincisi 8 Şubat Pazar günü Arkaoda’da kuruldu. Kasvetli Pazar gününü şenlendirmek isteyenler, bu keyifli pazara uğramadan geçmedi. Kadıköy’deki mitingden dolayı pek çok yol kapalı olsa da Tasarım Pazarı’na ilgi yoğundu. Sıcak bir ortamda çantadan, tişörte, takıdan, resme farklı tasarımları, vegan kekler ve taze çay eşliğinde keşfetmek; tasarımcılarla sohbet etmek ve biraz da alışveriş yapmak keyfine nail olanlar pazardan mutlu ayrıldı.

Biz de Tasarım Pazarı fikrini hayata geçiren, hatta bu hayallerini her ay gerçekleştirmek isteyen Atölye Yeti’den Aytül Üce ve barbo’dan Barış Gün ile konuştuk.

-Tasarımın pazarı olur mu? Ve adı neden Pop-up?
Pop-up’ın sözlük anlamı “birden ortaya çıkmak, patlamak”. Pop-up pazar ise, sabit bir etkinlik mekânı olmayan, her seferinde farklı bir mekânda ortaya çıkan pazarlara deniyor.  Bizim de amacımız her ay başka bir mekânda, başka bir konseptle ve sürekli değişen bir sanatçı ve tasarımcı ekibiyle İstanbulluları buluşturmak.

Artık tasarımcılar ve sanatçılar, çalışmalarını daha büyük bir kitleye ulaştırmak ve sanatseverle daha yakın diyaloga girerek, ulaşılabilir olmak gayretindeler. Aynı şekilde sanata ve tasarıma ilgi duyan kesim de, hem sanatçı ve çalışmalarıyla tanışmak, hem de uçuk olmayan fiyatlarla ürünlerini satın almak hevesindeler. Dolayısıyla bu tarz oluşumlar her iki tarafı da besleyen ve geliştiren, mutlu eden oluşumlar. 
 
-Nasıl bir araya geldiniz, ‘pazar’ fikri nasıl doğdu?
Pop-Up Kadıköy fikri, Kadıköylü birkaç sanatçı ve tasarımcı arkadaşın kendi arasında yaptığı muhabbet sırasında ortaya çıktı. Kadıköy’deki sanatçı ve tasarımcıların, arada kar amacı güden bir organizatör şirket olmadan, derdini daha rahat anlatabileceği ve çalışmalarını daha fazla insana ulaştırabileceği bir platformları olsun istedik. Kadıköylü sanatçı ve tasarımcıların listesini çıkartıp onlarla iletişime geçtik, tanımadığımızın kapısını çaldık, tanıştık, derdimizi anlattık. Hepsi Pop-Up Kadıköy fikrini çok beğendi ve destekledi. İlk denememizde Kadıköy’de yaşayan veya çalışan 15 ayrı atölyenin işlerini 6 gün süren bir tasarım etkinliğinde İstanbullularla buluşturmuş olduk. İkinci etkinliğimizde daha fazla katılımcıyla daha büyük bir kitleye ulaşmayı hedefledik ve geçtiğimiz Pazar günü Arkaoda’da Kadıköylü 24 ayrı atölyeyi bin 300 kişiye yakın sanatseverle buluşturduk.

 
-İlki pek duyulmamıştı ama bu sefer geniş bir kitleye ulaştı sanki... İnsanlar farklı şeyler mi arıyor hayatlarında?
İlk etkinliğimiz çok kısa bir süre içerisinde  hayata geçirdiğimiz bir organizasyon oldu. Dolayısıyla ikincisi kadar duyurma şansımız olmadı. Ancak yine de, beklentimizin de üzerinde bir toplulukla dopdolu 6 gün geçirdik.  İnsanlar stres dolu hayatını farklı ve keyifli geçirmesini sağlayacak, aldığı ürünü yapan tasarımcı/sanatçıyla tanışabileceği, hatta hikâyesini dinleyebileceği, sorularını rahatça sorabileceği, mütevazı ve mutlu bir gün sunan etkinliklere katılmak istiyor galiba, hepsi bu. 
 
-Kadıköy, tasarımcıların yoğun olduğu bir yer mi?
Kadıköy eskiden beri sanatçıların ve tasarımcıların hem yaşamak, hem de çalışmak için tercih ettiği bir lokasyon. Sadece Yeldeğirmeni’nde yüzlerce sanat atölyesi olduğu söyleniyor. Keza Moda’da da birçok sanatçı çalışmalarını sürdürüyor. Kadıköy’ü seçmemizin nedeni bizim de hâlihazırda Moda’da atölyelerimizin olması.

 -Hedefinize ulaştınız mı?
Bu projenin öncelikli hedefi; sanat ve tasarımla ilgilenen ve geçimini bununla sağlayan Kadıköylü atölyelerin, bağımsız çalışanların, dükkânların ya da akşam işten dönüp evinde hayalindeki şeyi yapmaya çalışan dostların yani yerel üreticilerin birbiriyle tanışmasını, sosyalleşmesini ve dayanışmasını sağlamak. 

İkincil hedefi ise, bu tarz oluşumları seven çevrenin, tasarım ürünlere ve sanatçı işlerine uzaktan uzaktan, çekinerek bakmasına bir son vermek ve sanatçı/tasarımcı ürünlerini ulaşılabilir kılmak. İki hedefimizi de başarıyla gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. 
 

-Bundan sonraki Pop-up ne zaman nerde?
Bir sonraki Pop-up Kadıköy etkinliğinin tarihi ve yeri henüz net değil. Mekân arayışlarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. Büyük bir açık hava etkinliği organize etmek hedeflerimiz arasında, ancak bunun için yazı beklememiz gerekecek. Kış süresince, Arkaoda gibi Kadıköy’ün özel mekânlarında etkinliklerimizi yapmaya devam edeceğiz. 

 

ARŞİV