Cam dostu esnaf

Kadıköy Belediyesi ve Şişecam Ambalaj işbirliğiyle hayata geçirilecek “Cam Dostu İşletme” projesi ile çöpe atılan şişe ve kavanozlar geri dönüşüme kazandırılacak

19 Kasım 2015 - 16:19


Erhan DEMİRTAŞ

Kadıköy Belediyesi doğayı koruma ve geri dönüşümle ilgili projelerini sürdürüyor. Evlerden çöpe atılan cam atıkların geri dönüşüme kazandırılması için Erenköy Mahallesi'ndeki 26 adet ‘cam kumbarası’nı 47'ye yükselten Kadıköy Belediyesi Çevre ve Koruma Müdürlüğü, şimdi de Kadıköy esnafının çöpe attığı cam atıkların geri dönüşüme kazandırılması için ön çalışma başlattı.
Çevre ve Koruma Müdürlüğü ekipleri projenin ihtiyaçlarını belirlemek için Kadıköy çarşısında anket çalışması yaptı ve  geri dönüşüm konusunda esnafı bilgilendirdi. Kadıköy esnafının ihtiyaçlarının ve isteklerinin belirleneceği anket sonuçlarına göre; çarşı içindeki şişe ve kavanozlar Kadıköy Belediyesi ekipleri tarafından toplanıp geri dönüşüme kazandırılacak. Projenin uygulanması halinde restoran, bar ve cafeler cam ambalaj atıklarını bundan sonra çöpe atmayacak. İşletmelerde oluşan atık cam şişe ve kavanozları yeşil poşetlerde biriktiren işletme sahipleri, yeşil poşetleri her gün belirli saatlerde belediye yetkililerine teslim edecek. Kadıköy Belediyesi ve Şişecam’ın işbirliğiyle  gerçekleşen projeye katılan işletmeler “Cam dostu işletme” ünvanını almaya hak kazanacak. Bu projenin hayata geçmesi ile beraber cam dostu işletmeler atık cam şişelerini ayrı biriktirerek doğaya ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak.

ESNAF MEMNUN
Kadıköy esnafı da Kadıköy Belediyesi’nin başlatacağı projeden memnun. İlçe esnaflarından Yavuz Aslan, Kadıköy esnafının projeye katılacağını belirterek şöyle konuştu: “Biz bu projeyi esnaf arkadaşlarla düşünmüştük. Kadıköy’ü ve Kadıköylüleri seven her esnaf ilçesini korumak ve düşünmek zorunda. Bu proje hem Kadıköy’ün hem de İstanbul’un yararına olacak bir çalışma. Kadıköy’de yüzlerce bar var ancak bu işletmelerden çıkan şişeler çöpe atılıyor. Umarım bundan sonra şişeler çöpte heba olmaz da geri dönüşüme kazandırılır.”
“Kıt kaynaklarla yaşamımızı sürdürüyoruz” diyen çarşı esnaflarından Erdal Kaya da projenin hayata geçmesi halinde Kadıköy’de örnek bir çalışmaya imza atılacağını ifade etti. Kadıköy esnafının hem çevreye hem de doğaya karşı duyarlı olduğunu belirten Kaya, diğer esnaflara da çağrı yaparak projeye katılmalarını istedi. Projeye destek veren Mustafa Yılmaz ise şöyle konuştu: “Kadıköy’e büyük katkı sağlayacak. Bu projenin elbette maddi faydaları var ama şunu da söylemek istiyorum: Bu proje ile birlikte çevremizi ve doğamızı da korumuş olacağız.”


ARŞİV