Cemile Hanım’dan içli köfte, Ebru Hanım’dan nohutlu pilav

Gerçekten evde yapılan yemekleri siparişle isteyenlere ulaştıran Bizde Yemek uygulaması Kadıköy’ü pilot bölge seçti. Kadıköylü kadınların evlerinde pişirdiği yemekler Kadıköy’de yaşayan ve çalışanlara ulaşıyor

12 Ağustos 2022 - 08:05

Ev yemeği adı altında pek çok lokanta var. Ama ne yazık ki çoğu ev yemeği değil. Yemek yapımında kullanılan maddeler evde kullanılanlarla aynı olsa bile sanayi tipi fırınlarda, ocaklarda yapıldıkları için aslında ev yemeği değil. Kullanılan malzemeler ise ayrı konu.  Lokantadan sipariş verip annenizin yaptığı gibi yemeğin lezzetinde olmuyor. Birkaç ay önce başlayan bir uygulama ile evde yapılan yemeklerden Kadıköy’de çalışan veya yaşayanların yemesi mümkün. https://www.bizdeyemek.com/ uygulaması pilot bölge olarak seçtiği Kadıköy’de yine Kadıköylü kadınların evlerinde günlük menülerini artırarak yaptıkları yemeklerin dağıtımını yapıyor. Mayıs ayında hayata geçen uygulama ile ilgili Bizde Yemek kurucusu İlker Şenol ile konuştuk.

Bizde Yemek nasıl bir oluşum? Ne zaman, nasıl başladınız

İzmir Seferihisar’da kadınlar pazar günleri kendi yaptıklarını satarlar. Bunu neden internet ortamında yapmıyoruz dedik ve fikir buradan doğdu. Yani kadınlar evde kendilerine ait yemekleri yapıyor, bizdeyemek.com’da satışını gerçekleştiriyorlar. İstediğimiz çok karlı bir iş değil, kadınları desteklemek, kendilerini ifade edebilecekleri bu arada para kazanabilecekleri bir platform oluşturmaktı. Bunu başardığımızı düşünüyorum. Pilot bölgemiz Kadıköy’dü. Ve çok iyi gidiyoruz

Ne zaman başladınız?

Başlangıç tarihimiz 10 Mayıs. O zamandan beri hem satış anlamında hem de ev kadınlarının katılımı anlamında çıta hep yükseldi. Biz dünyada bir ilkiz. Ev yemeği adı altında yemek bulursunuz ama ev kadınlarının yaptığı yemek bulmanız mümkün değil.

Şu anda kaç kadın bu sisteme dahil?

Üye olmak isteyen çok fazla kadın var. Ama pilot bölgemiz Kadıköy olduğu için sadece Kadıköy’den seçiyoruz. Şu anda Kadıköy’den 30 kadın bu sisteme dahil. Temkinli ve kontrollü gitmek istiyoruz. Kadıköy’ü oturttuktan sonra Anadolu Yakası’nın tamamına geçmeyi düşünüyoruz.

Kadınların sisteme dahil olması için ne yapması gerekiyor?

Öncelikle mutfağına bakıyoruz. Yemeklerini tadıyoruz. Özel bir şirketten hijyen koşulları ile ilgili eğitim almalarını sağlıyoruz. Sistemi anlatıyoruz. Bu koşullara uyuyorsa üye yapıyoruz. Aşçıların siteme girmek için özel girişleri var. Menülerini belirleyip sisteme giriyorlar. Sipariş aldığında ona bir bildirim gidiyor. Menüsünü hazırlıyor, bizim kuryelerimiz de gidip alırlar ve müşteriye teslim ederler.

“MENÜLERİNİ KADINLAR BELİRLİYOR”

Menülerini kendileri belirliyorlar değil mi?

Kesinlikle hiç müdahale etmiyoruz.

Fiyatı kim belirliyor?

Fiyatı da onlar belirliyor. Çünkü o hesabı kadınlardan daha iyi bilen yok. Onlar yemeklerinin maliyetini belirliyor, biz de onun üzerine kurye, paketleme ve vergi maliyetlerini koyuyoruz.

Paketlemeyi de kadınlar mı yapıyor?

Evet biz onlara belli miktarda paketler bırakıyoruz. Siparişi aldığında kendisi doldurup kapatıyor.

Sisteme sadece kadınlar mı dahil olabilir. Çalışmayan bir erkek de sisteme dahil olabilir mi?

Hayır. Sisteme sadece kadınlar dahil olabilir. Bizim hedefimiz çalışmayan kadınlardı. Bir erkek dahil olduğunda bu felsefemiz bozulur. Bu arada gıda üreten, yemek yapan herhangi bir işletme de sisteme dahil değil. 

Menü kadınların evde kendilerine ya da ailelerine yaptıkları yemekten mi oluşuyor?

Evet kendilerine yaptıkları yemekten oluşuyor. Burada da israfı önlemeye çalıştık. Evinde ne yiyorsa o menüyü çıkarıyor. Yani o menüden birkaç porsiyon daha fazla yapıyor. Sistemle birlikte ufukları da açıldı farklı menüler de yapmaya başladılar. O da bizim için güzel oluyor. Alışılagelmişin dışına çıkıyorlar.

Kaç kişilik yemek yapıyorlar. Mesela bir kadından 8 kişilik yemek istesek buna cevap verebilir mi?

Sayıyı kendi inisiyatifine bırakıyoruz. Bir kadının evinde dört aile üyesi var diyelim. Dört kişilik bir menü yapıyorsa 10 kişilik çıkarıyor. Evindeki günlük menü ile satmak istediği menüyü orantılıyor. 8 kişilik menüyü bir kadından alabilir miyim dediniz ya yok alamazsınız. Bugün siz 8 kişilik aldınız kadın bu sayıya güvenip onu 16 çıkarır bu da israfa neden olur. O yüzden daha temkinli ve hesaplı gidiyoruz.

TOPLU SİPARİŞ MÜMKÜN

Ertesi gün için sipariş vermek mümkün mü?

Ertesi güne yönelik sipariş verilemiyor ama yarının menüsü bu gece 00.00’da aktif oluyor. O saatten sonra isteyen siparişini verebilir. Siparişler akşam 21.00’e kadar veriliyor. Toplu siparişleri öncesinden alabiliyoruz. Hem israfın önüne geçmiş oluyor hem de taze ürün yedirmiş oluyoruz.

Sabah erken saatte öğlen yemeğinin siparişini verebiliyor muyuz?

Evet gece 00.00’dan sonra sipariş verebilirsiniz ve saati belirleyebilirsiniz ama bizde yemek saat 12.00’de çıkar.

Sistemde olan kadınların her gün bir yemek yapma ve menü oluşturma zorunluluğu yok sanırım

Kesinlikle yok. Çünkü amaç kadınların günlük rutinlerini de bozmamak. Zorunlu olduğunda yemek kalitesi de bozulur. Sadece şu var; eğer aşçımız bize yarın menü çıkaracaksa bugünden bize bilgi vermesi gerekiyor.

Kadıköylülerin ilgisi nasıl?

Çok iyi. Sadece bizim yemeklerimiz için eve mikrodalga fırın alan olmuş. Çift veya üçlü sipariş veriyor. Dolabına koyuyor. Acıktığı zaman yiyor.

Porsiyonlar da biraz büyük

Evet (gülüyor) Kadınlara ölçü veriyoruz ama yok dinletemiyoruz. “Doymazlar” deyip dolduruyorlar.

Peki siz kimsiniz? Bizde Yemek kaç kişilik bir ekip

Ben 2000’lerden bu zamana yazılım işiyle uğraşan bir adamcağızım. Ofisimiz 9 kişilik bir ekip ama kadınlar ve kurye arkadaşlarımızla birlikte 60 kişiyiz diyebilirim.

İsmi neden bizde yemek oldu?

Bizdeki yemek anlamında düşündük. Her bir kadını düşünerek onun evinde pişen yemek üzerinden düşünüp “Bizde Yemek” dedik.

 

 

Etiketler; Bizde Yemek

ARŞİV