“Cerrahi müdahale ve zorlama istemiyoruz”

26. İstanbul LGBTİ Onur Haftası çerçevesinde pek çok etkinlik düzenlenirken bunlardan biri de Kadıköy’de gerçekleşti. Doktor ve ailelerin cinsiyet atamalarına, cerrahi müdahalelere karşı olduklarını belirten interseks bireyler panelde buluştu

05 Temmuz 2018 - 14:12

LGBTİ bireyler, 25 Haziran - 1 Temmuz 2018 tarihleri arasında yapılan LGBTİ Onur Haftası etkinliklerinde buluştu. Kadıköy Mecra’da biraraya gelen eşcinseller, günümüzde interseks olmanın zorluklarını ve müdahaleleri tartıştı. Genel tanımı itibariyle biyolojik olarak eril ve dişi cinsiyet kategorilerine dahil olmayan, her iki cinsiyet özelliklerine de aynı veya değişik biçimlerde uyan bireylere interseks deniyor.

Panelde konuşmacılar Caner ve Şerife, interseksin hala bir hastalık olarak görüldüğünden bahsederken; günümüzde her 2000 doğumdan birinde interseks çocukların dünyaya geldiğine değinerek söze başladılar. Bu sayının dünyadaki ‘kızıl saçlı insanlar’ kadar çok olduğunun altını çizen Caner Yavuz, “Bütün buna rağmen görünür ve tanınır değiliz. Bu oldukça üzücü. Bugünkü durum 1500’lerde 1700’lerde yapılan uygulamalardan farklı değil. İntersekslere mitolojik karakterler gibi bakılıyordu, gerçek dışı gibi. Günümüzde de aynı. Ameliyatlarla müdahale edilerek iki cinsiyet arasında tercihe zorlandırılıyoruz. Ortaçağ ile günümüzdeki bakış açısına bakarsak hiçbir fark olmadığını düşünüyorum.” dedi.

“GEÇMİŞTEN DAHA KÖTÜ DURUMDAYIZ”

Yine kendisi de interseks olan Şerife’ye de neden bu dönemi “ortaçağ zihniyeti” olarak nitelendirdiklerini soruyoruz. Cevabı şu oluyor: “Biz dört duvar arasında sıkıştırılarak yaşamaya zorlanıyoruz. Toplumdan ve kendimizden ayrı yaşatılmaya zorlanıyoruz. Ailenin, toplumun ötekisiymişiz gibi davranılıyor bize. Geçmişten bile daha kötü durumdayız. Eskiden en azından cerrahi müdahale yapılmıyordu. Bugün aile ve doktorlar toplum ahlakı baz alınarak müdahale ediyor.”

Panel boyunca katılımcılar da söz alarak sorularını panelistlere yönelttiler. Özellikle interseks üzerine üniversitede tez yazan bir katılımcı akademinin bu konuda çaba göstermesini gerektiğini belirtirken doktorlara da büyük görevler düştüğünü söyledi.

Bireyler interseks olarak dünyaya gelseler dahi tıbbi müdahaleye maruz bırakılıyorlar. Bunu bizzat aileler talep ederken doktorlar da bu konuda oldukça müdahale yanlısı bir tavır sergiliyorlar.

ONUR HAFTASI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

LGBTİ’ler Amerika Stonewall’da 1969 yılında şiddete karşı ayaklandı ve dört gün boyunca eylemler yapıldı. Bu LGBTİ mücadelesinin başlangıcı olarak kabul edilir ve bugün dünyanın her yerinde Onur Haftası (Pride) olarak kutlanır.

İstanbul’da da 1993 yılında düzenlenen Onur Haftası, valilik tarafından yasaklanmış yıllardır kutlamalara izin verilmemişti. Ancak etkinlikler 1993 yılından itibaren ısrarla sürdürüldü. İlk yürüyüş ise 2003’te 20-30 kişinin katılımıyla yapıldı. 2013 Gezi Direnişi sırasında yapılan Onur Haftası’na yüzbinlerce kişi katılmıştı. Son senelerde olduğu gibi bu sene de İstanbul Valiliği, İstiklal Caddesi’nde yapılacak yürüyüşe izin vermedi.


ARŞİV