Orman denildiği zaman aslında birçok tanım ve anlam ardı arkasına sıralanır. En çok bilinen “Ciğerlerimiz” kelimesi en çok yakışan tanımlardan biri olsa gerek. Ne yazık ki yangınlar sonucunda ciğerlerimiz yerinden sökülüyor. Birçok canlının yaşama hakkı elinden alınıyor. En son Yunanistan’da yaşanan orman yangınlarında çok sayıda kişi, bitki ve hayvan hayatını kaybetti. Bu olay bizlere orman yangınlarının hayatımızdaki yerini acı bir şekilde yeniden hatırlattı. Biz de Gazete Kadıköy olarak okurlarımız için İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden orman yangınlarının nedenleri ve alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler edindik.
YÜZDE 98’İ İNSAN KAYNAKLI
Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilerin başında orman yangınlarının nedenleri yer alıyor. Orman yangınlarının nedenleri ise şu şekilde sıralanıyor; “Ülkemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 85’i ile İstanbul’da çıkan orman yangınlarının yüzde 98’i insan kaynaklı. İnsan kaynaklı dendiği zaman da akla ilk gelen ve ana nedenler olan piknik ateşi, ihmal ve dikkatsizlik geliyor. Nedeni tespit edilemeyen yangınların da aslında ana nedeni insan kaynaklı. Yıldırım gibi doğa olaylarından kaynaklı yangınlar da olabiliyor.”
37 ORMAN YANGINI YAŞANDI
Verilen bilgiye göre; İstanbul’da 15 tane “yangına ilk müdahale aracı” bulunuyor. 177 orman ihbar hattına bağlı personel ise 7 gün 24 saat çalışıyor. İstanbul’da bir, Türkiye genelinde ise 24 tane yangın söndürme helikopteri, 5 tane personel helikopteri ve 5 tane de uçak var.
İl bazında riskli bölgelerin detaylı planlarının yapıldığı ve planların hava, toprak ve bitki örtüsündeki değişikliğe göre de yenilendiği belirtildi. 1 Ocak ile 30 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da 37 orman yangınının yaşandığına ama yangınlara büyümeden müdahale edildiğine işaret edildi.
28 YANGIN SÖNDÜRME EKİBİ VAR
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nde 28 tane yangın söndürme ekibinin olduğu ve yangınların yoğun çıktığı yerlerde yangın söndürme araçlarının beklediği belirtildi. Yangın söndürme araçlarının beklediği yerlere örnek olarak ise Sultanbeyli, Kartal, Aydos Ormanları, Kanlıca, Şile, Çatalca, Arnavutköy verildi. İstanbul’da 8 buçuk dakikada orman yangınına müdahale edildiğini, yangın konusunda eğitilmiş 5 kişiden oluşan yangın söndürme ekibi ve arazöz (orman itfaiyesi) denilen araçların var olduğu dile getirildi. Orman itfaiyesi olarak tanımlanan aracın yaklaşık 4 ton su aldığı ve köpükle birlikte kullanıldığı zaman ise suyun etkisinin 40 tona kadar çıktığının da altı çizildi.
BİLİNÇLENMENİN BAŞINDA EĞİTİM
Yangınların olmaması için bilinçlenmenin önemine dikkat çekilirken, bilinçlenmenin başında ise eğitimin geldiği ifade edildi. Okullarda, askeri birliklerde ve mahallelerde orman yangınlarının nedenleri ve alınması gereken önlemler hakkında ayrıntılı eğitimler verildiğinin ve özellikle bilboardlarda uyarı niteliğinde duyuruların asıldığı belirtildi. Ayrıca ilkokul ve liselerde öğrencilere ormanların faydalarının anlatıldığı ve yangınların nedenlerinin yer aldığı eğitici filmlerin izletildiği vurgulandı. 12 ay boyunca hem personel hem de vatandaş eğitiminin devam ettiği de hatırlatıldı.
ADALARDA GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLER
Adalar’ın su bağlantısı anlamında önemli bir alan olduğu için burada gönüllü itfaiyeci olmak isteyen kişilere eğitimler verileceği ve bu şekilde yangın anında bilinçli bir destek sağlanacağı dile getirildi. Ayrıca gönüllü itfaiyecilere teçhizat ve malzeme desteğinin de sağlanacağı belirtildi.