Cinsel sağlık alanında örnek merkez

Kadıköy Belediyesi tarafından hizmete açılan Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Bilgilendirme Ve Danışmanlık Merkezi (CİSAM), Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim tarafından hizmete açılan cinsel ve üreme sağlığı merkezi olma özelliği taşıyor. CİSAM’a başvuran herkes ücretsiz destek alabiliyor

23 Aralık 2022 - 08:10

Hizmet ve faaliyetlerini toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini dikkate alarak hayata geçirmeyi hedefleyen Kadıköy Belediyesi, bu çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Geçtiğimiz aylarda hayata geçirilen Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Bilgilendirme Ve Danışmanlık Merkezi (CİSAM) her yaştan bireye cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda hizmet veriyor. Resmi açılışı henüz yapılmamış olsa da faaliyetlerine kasım ayında başlayan CİSAM, insan hakları, demokrasi, barış ve dayanışma alanlarında örnek oluşturabilecek ölçüde üstün çabalar göstermiş kişi veya kurumlara verilen SODEV Ödülü’nü alan kurumlardan biri oldu. CİSAM aynı zamanda Türkiye’de yerel yönetim tarafından açılan ilk cinsel sağlık üreme ve danışmanlık merkezi olma özelliğine sahip.

CİSAM’ı ziyaret edip çalışmaları hakkında bilgi aldık. 

“DOĞRU VE SAĞLIKLI BİLGİ ALMAK BİR HAK”

Cinsel sağlık denilince akla gelen ilk şey ‘cinsel ilişki’ olsa da cinsel sağlık bütün hayatı boyunca kişinin yaşamını ve tüm vücut sağlığını etkileyen bir konu. 

Üreme sağlığı ve cinsel sağlık hak ve hizmetlerinin uluslararası sözleşmelerde temel insan hakları arasında yer alan ve ulusal düzeyde sosyal bir hak olarak tanımlanan sağlık hakkı kapsamında değerlendirildiğini anlatan CİSAM Sorumlusu Sosyolog Duygu Kahraman, CİSAM’ın kurulma fikrinin Yerel Eşitlik Eylem Planı toplantısında oluştuğunu söyledi. Kahraman, kuruluş aşamasını şöyle özetledi: “Pandemi döneminde özellikle kadınların önleyici sağlık hizmetlerine erişim sıkıntıları yaşadığını gördük. Doğru ve sağlıklı bilgiyi nereden alacaklarını bilmiyorlar. Hangi sorunları olduğunda nereye başvurabilecekleri konusunda bir kafa karışıklığı var. Bunun yanında sistemsel problemler de var. Bizde yerel yönetim olarak bu sürece nasıl dahil olabilir, sağlık hizmetleriyle sosyal hizmetleri nasıl birleştirebiliriz diye düşünüp bununla ilgili çalışmalar yürüttük. Cinsel haklar ve üreme sağlığı hakları temel insan haklarıdır. CİSAM’da toplum sağlığını koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri ile sosyal hizmetler açısından bütüncül değerlendiriyoruz.” 

Rasimpaşa’da Kadıköy Belediyesi Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniği’nin üst katında yer alan merkezde Cinsel sağlık/üreme sağlığı alanında sağlık ve sosyal hizmetler dahilinde kadınlar, gençler başta olmak üzere koruyucu ve önleyici hizmetler geliştirmek amacıyla farkındalık yükseltme, bilgilendirme, danışmanlık, yönlendirme hizmetleri ile atölye, eğitim faaliyetleri yürütülüyor. 

KURUMLAR ARASI KÖPRÜ OLMAK

CİSAM’da bir klinik psikolog, bir ebe/hemşire, bir sosyolog ve iki büro personeli hizmet veriyor. Kadıköy Belediyesi Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniği’nde görevli kadın doğum uzmanıyla koordineli bir şekilde çalışan merkez, başvuran bireylerin bilgi ve danışmanlık  hizmeti almasının dışında jinekolojik muayene, ultrasonografi, gebelik takibi, RİA uygulaması, Crio uygulaması, Smear  ve HPV testi gibi, sağlık hizmetleri ile buluşması için hem Kadıköy Belediyesi sağlık kuruluşları hem de ilçede bulunan diğer sağlık kurumlarıyla işbirliğinde çalışma yürütüyor.  

Merkezin önemli çalışmalarından birinin yönlendirme hizmeti olduğunu vurgulayan Duygu Kahraman “Kadıköy Belediyesi’ne ait sağlık merkezleri ile kamu sağlık kuruluşlarına tanı ve tedavi için yönlendirme yapmayı ve bu kurumlara arasında köprü olmayı amaçlıyoruz” diyor. 

“Bir diğer işbirliğimiz sivil toplum kuruluşları ile” diyen Kahraman, cinsel şiddet ve istismar konularına dair hak savunuculuğu işbirlikleri ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştireceklerini söyledi. Merkezde özel sivil toplum kuruluşları ve alanında uzman kişilerin farklı konularda yapacağı seminer, atölye gibi aktiviteler de hayata geçirilecek. 

GİZLİLİK ESAS

Cinselliğin kişinin yaşamının bir parçası olduğunu ifade eden ebe Güler Morgül, merkezde cinsel sağlıkla ilgili her türlü konuyu konuşabildiklerini belirterek verdikleri bilgilendirme ve danışmanlık hizmetlerini şöyle sıraladı:

  • Aile planlanması

  • Gebeliği önleyici yöntemlerle ilgili detaylı bilgi ve danışmanlık,

  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı bilgi ve danışmanlık, 

  • Tanı öncesi ve sonrası takip,

  • Çocukların cinsel gelişimiyle ilgili bilgi ve danışmanlık,

  • Gebelik, lohusalık ve yenidoğan ile ilgili bilgi ve danışmanlık

  • Adet hijyeni ve adet döngüsü ile ilgili bilgi ve danışmanlık

  • Cinsel/üreme sistemine ilişkin sağlık sorunları ile ilgili bilgi ve danışmanlık

  • Cinselliğin anatomisi ve fizyolojisi ile ilgili bilgi ve danışmanlık

  • Cinsel işlev bozuklukları ile ilgili bilgi ve danışmanlık

CİSAM’da bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti verildiği gibi atölye ve eğitim çalışmaları, yönlendirme hizmetleri, sosyal ve psikolojik destek hizmetleri de veriliyor. 

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

Klinik Psikolog Begüm Çağla Kal da merkezde bireysel psikolojik danışmanlık ve çift terapisi danışmanlığı hizmetlerinden randevu alarak faydalanılabileceğini söyledi. 

Merkezde hayata geçirilmesi planlanan ve belli konularda başlayan çalışmalardan biri de eğitim ve atölye çalışmaları olacak, güvenli annelik, aile planlaması, yenidoğan sağlığı, güvenli cinsellik, ergen sağlığı, çocukların bedensel söz hakkı eğitimi, kadın sağlığı eğitim programı, flört şiddeti farkındalık atölyesi, kadının insan hakları eğitimi konuları işlenecek. Atölye ve eğitimler web sayfası üzerinden takip edilebilir. 

TÜM HİZMETLER ÜCRETSİZ

CİSAM’da bütün hizmetler gizlilik esasıyla veriliyor. Kişisel verileriniz Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereklerine uygun olarak işleniyor, korunuyor ve saklanıyor. Merkeze hafta içi her gün mesai saatlerinde başvuruda bulanabilirsiniz. Tüm hizmetlerin ücretsiz verildiği merkezden yaralanmak için Kadıköy’de ikamet şartı da aranmıyor. Kadıköy’de ikamet zorunluluğu sadece bireysel psikolojik danışmanlık ve çift terapisi desteği için aranıyor. 

Merkez’den destek alanların hiçbir şekilde ayrımcılığa maruz kalmayacağının altını çizen Duygu Kahraman, “Herhangi bir dil, ırk, etnisite, cinsel yönelim gözetmeksizin her yaş grubuna hizmet verdiğimizi söylemek önemli” diyor.

İLETİŞİM BİLGİLERİ 

Rasimpaşa Mah. Uzunhafız Sok. No:100 Kat:1 Kadıköy/İst.

(Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniği Üstü)

0216 414 31 86

0216 545 96 91

https://sosyaldestek.kadikoy.bel.tr

Çalışma Saatleri: 09.00-16.30 (Hafta içi her gün )

 

 
Etiketler; CİSAM

ARŞİV