Kadıköy Belediyesi’nin, yeni yönetim anlayışı çerçevesinde ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’ kuruldu.
Gökçe UYGUN
Fotoğraf: Sinem TEZER
Toplumun farklı kesimlerine eşit haklar hizmet götürmeyi ve bu kesimlerin yönetimde nüfusları oranında temsil edilmelerini ilke edinen Kadıköy Belediyesi, bu konuda önemli bir adım attı. Kadıköy belediye Meclisi’nde, 2011 yılında kurulmuş olan “Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komsiyonu”nun adı, CHP’li üyelerin talebiyle “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” olarak değiştirildi. Böylelikle, isim değiştiren yeni komisyon kadın ve erkek bireylerin yanı sıra LGBTI (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) bireyleri de kapsıyor olacak. 5 kişilik komisyonda, kadın ağırlığı dikkat çekiyor. Aydoğan Dülger, Emel Hubay, Damla Toprak ve Sema Sezgintüredi’den oluşan komisyonda, kadın üyelerin esprili deyimiyle “erkeklere pozitif ayrımcılık” uygulandı ve İsmail Karaman komisyon başkanlığına seçildi.
‘CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ’
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu üyeleri, zaten Anayasa’da da artık kadın-erkek yerine toplumsal cinsiyet kavramının kullanıldığını anımsatarak, şu görüşleri ifade ettiler: “Biyolojik cinsiyet ana karnında oluşur. Toplumsal cinsiyet ise sosyal yönden kadın ve erkeğe verilen roller, sorumluluklulardır. Toplumsal cinsiyet bireyin toplum içindeki statüsünü belirler. Cinsiyeti ne olursa olsun bireyin toplumsal yaşamda ayrımcı değil, özgürlükçü, eşitlikli bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gerek. Toplumsal cinsiyet eşitliği de kadın ve erkeklerin toplumsal yaşamın her alanına eşit katılımları olarak tanımlanıyor. İşte biz de komisyon olarak, başta Kadıköy toplumu olmak üzere, tüm toplumsa cinsiyet eşitliğini sağlamak için çalışacağız.”
KADINLARA ÖZEL BÜTÇE
Belediyenin verdiği sözlerin takipçisi olacaklarını vurgulayan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, “Kadıköy’de bu açıdan işimiz diğer ilçelere oranla nispeten kolay. Bu anlamda diğer belediyelere örnek ve destek olmakla yükümlüyüz” görüşünü ifade ediyor. Komisyonun önümüzdeki dönemlerde yapmayı hedeflediği projelerden bazı başlıklar şöyle;
* Kadın dostu bir Kadıköy… Örneğin kadınların gece geç vakitlerde rahatça gezebilmesi için sokak aydınlatmalarının arttırılması…
* Kadınlara özel bütçe…
* Kadın istihdamının geliştirilmesine yönelik çalışmalar.
* Kadıköy’deki sığınmaevlerinin arttırılması.
* Kadına destek hattı kurulması.
* Cinsiyete dayalı bütçe yapılması. Gençlere ve kadınlara pozitif ayrımcılık.
* Kadın Kooperatifi kurulması. Ekonomik ve sosyal açıdan az gelişmiş bölgelerdeki kadınların evde ürettikleri ürünlerin Kadıköy’de satılması.
* Genç, kadın ve LGBTI’lere yönelik tüm projelerin, Kadıköy Belediyesi’nin önümüzdeki 5 yıllık planına eklenmesi.
* Yönetimde herkesin her bireyin eşit temsil hakkına sahip olmasına yönelik çalışmalar.