Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği, 30’a yakın yayınevi ve kurumun yer aldığı Çizgi Festivali, 23 Eylül Cuma günü Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda başladı. Festivalin açılışı, “İllüstratörün Hayatta Kalma Rehberi - Modül 5: Sözleşme Şart Ama Nasıl?” başlıklı söyleşiyle yapıldı. Söyleşide Av. Haluk İnanıcı, Av. Ceren Küpeli ve Nurgül Şenefe yer aldı. Ardından Dune: Çöl Gezegeni filminin gösterimi gerçekleştirildi.
24 Eylül Cumartesi günü Maltepe Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü öğrencilerinin filmlerinden oluşan seçki katılımcılarla buluştu. Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin organize ettiği “Hayatımız Çizgi Roman” ile Devrim Kunter ve Suat Duman’ın katılımıyla “Çizgi Roman ve Polisiye” başlıklı söyleşiler yapıldı. Gün boyu süren çizim ve boyama atölyelerinin ardından Senin Adın isimli film gösterimiyle festivalin ikinci günü sona erdi.
Festivalin son günü olan 25 Eylül’de de yine Maltepe Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü öğrencilerinin filmlerinden oluşan animasyon seçkisi çizgiseverlerin beğenisine sunuldu. “Bir Otakunun Koleksiyonu” başlıklı söyleşi ve “Çizer Sohbeti”nin ardından günün son söyleşisinde dövme ve illüstrasyon ilişkisi ele alındı. “Sanatın Bedende Akışı” temalı söyleşide, Esra Kürtür, Venüs Ezgi Kurtoğlu ve İlyas Algın konuşmacı olarak yer aldı.
Doktor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığında filminin gösterimiyle sona eren festivalin son gününde Çizgi Roman Okurları Derneği tarafından düzenlenen çizgi roman mezatı da yapıldı. Festival kapsamında canlı çizim etkinliklerinin yanı sıra çizgiseverler sevdikleri çizerlerden imza alma fırsatı da buldu.
Çizgi Roman Okurları Derneği’nin düzenlediği “Çizgi Romanı Yaşatanlar” ve İllüstratörler Platformu’nun düzenlediği “Genç Yeteneklerin Gözünden: Kent, Yaşam, İstanbul” sergileri ile Karikatürcüler Derneği tarafından hazırlanan, kısa bir süre önce hayatını kaybeden usta karikatürist Latif Demirci anısına düzenlenen “Latif Sergi” festival boyunca ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
GENÇ ÇİZGİSEVERLERİN İLGİSİ YÜKSEKTİ
Üç gün süren ve yoğun ilgi gören festivale ilk kez katılma fırsatı bulduğunu söyleyen Buğra Bekler, çizime, çizerlere, çizgi romanlara ilgisi olduğunu dile getirdi. Festivalin çok eğlenceli geçtiğini belirterek, “Çok keyif aldım. Bunun dışında hem kitap hem de çizerlerden imza almak çok güzel.” dedi. Bekler, festival kapsamında birçok farklı etkinliğin gerçekleştirilmesinden de mutlu olduğunu ifade etti.
Her yaştan yurttaşın katılım gösterdiği festivalde, gençlerin çizgi romanlara gösterdiği ilgi ise dikkat çekiciydi. O gençlerden Afşin Çapan, etkinliklerden arkadaşı Tuğba Akgül sayesinde haberdar olduğunu belirterek “‘Tabancalı Kız’ kitabından sonra Murat Menteş’ten bir imza almak için buraya geldim.” dedi. Tuğba Akgül de Menteş’in kitabıyla arkadaşı sayesinde tanıştığını ifade ederek, “Böyle ortak bir noktada buluştuk.” dedi ve etkinliğin güzel bir hatıraya dönüştüğünü ifade etti. Ortamın güzel olduğunu dile getiren gençler, stant çeşitliliğinden de çok memnun olduklarını söylediler.
“ORTAM DA İNSANLAR DA ÇOK GÜZEL”
Stantlara olan yoğun ilginin arasında gazetemize festivale ilişkin görüşlerini sunan Tekin Yayınevi’nden Sevda Çilingir, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin her açıdan çok güzel geçtiğini söyledi. Katılımın çok yüksek olduğunu dile getiren Çilingir, “Kadıköy Belediyesi harika bir iş yapıyor. Ortam çok güzel, insanlar çok güzel. Tamamen okur kitlesi var. Her kitabı biliyorlar. Bu dönemde burada olabilmek bizim için çok önemli.” dedi. Festival alanında fiziksel şartlar açısından da her şeyin yolunda olduğunu ifade eden Çilingir, “İlk gün yağan yağmurda kitaplarımız dahi ıslanmadı. Mutluyuz, emeği geçenlere teşekkürler.” diyerek sözlerini noktaladı.
Çizgi Roman Okurları Derneği’nden Altan Biçen de katılım ve ilgiden dolayı mutluluğunu paylaştı. İnsanların bu tarz etkinlikleri özlemle beklediğini ifade eden Biçen, “Okurlarla buluşmamız çok güzel. Okurlar da hasret kalmış. Bu ekonomik şartlara ve artan fiyatlara rağmen halkımız imkanlarını zorlayarak kitaplara ilgi gösteriyorlar. Aynı zamanda sosyal olma özlemlerini de gideriyorlar. Güzel bir birliktelik, teşekkürlerimizi sunuyoruz.” diye konuştu.
“BURADA OLMAK BİZİM İÇİN ŞANS”
Daha çok sinema ve tiyatro oyunculuğuyla tanınan, son dönemde çizerliğiyle de adından söz ettiren Metin Akdülger de bu yıl katılımcılar arasındaydı. Akdülger, festivale olan ilgiye dair şunları söyledi: “Geçen sene de gelmiştim. O zaman katılımcı olarak burada değildim ama çok sevdiğim bir festival burası. Yoğurtçu Parkı’nı da çok seviyorum. Kitlesi oldukça renkli ve heyecanlı. İlgili insanlarla dolu. Bu yüzden burada olmak bizim için şans. Güzel heyecanlar bunlar. Bu ilgi böyle katlanarak devam ederse hepimiz hayal kurmaya biraz daha yaklaşacağız. Hayatımızı daha güzel yaşayacağız diye ümit ediyorum, inanıyorum.”
Uykusuz çizerlerinden Cihan Ceylan ise ilk kez katıldığını belirttiği festivale olan ilgi konusunda şaşkınlığını dile getirdi ve ekledi: “Çizgi romana, karikatüre, aslında yazılı basına ilginin azaldığı bir dönemde böyle bir kalabalık görmek keyifli, umut verici.”