CKM'de tarih sohbetlerinin ilki gerçekleştirildi

Televizyon dizilerinin ardından toplumda artan tarih ilgisinin karşılığı olarak “Hakan Bayrakçı ile Tarih Sohbetleri” dizisinin ilki, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

30 Mart 2011 - 10:36

Osmanlı Padişahı I. Süleyman’ın hayatı üzerine kurgulanmış olan televizyon dizisi “Muhteşem Yüzyııl” toplumda eksik olduğumuz, tarih bilgisinin noksanlığını sorgulamamızda bir başlangıç oldu. Dizi daha yayınlanmadan fragmanlardan yola çıkılarak birçok eleştiri aldı. RTÜK’ün yaptığı açıklamaya göre üç hafta içinde 2010 yılının toplam televizyon şikâyetinden daha fazla şikâyet edildi.
Dizi bazı muhafazakâr ve milliyetçi kesimler tarafından Kanuni Sultan Süleyman’ı zevk ve sefa düşkünü olarak gösterdiği gerekçesiyle suçlanırken Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç da dizi hakkında yasal işlem başlattı. Bunun üzerine dizi 3984 Sayılı Yasanın 4. maddesine dayanarak yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı olmamasına ilişkin yasayla RTÜK’ten uyarı aldı.
5 Ocak 2011 tarihinde yayınlanmaya başlayan dizi bu kadar kısa zamanda bunca tartışma yaratıp gündeme oturunca toplumun farklı kesimleri de uzun zamandır araştırmayı bıraktığı tarihi olaylara, kitaplarla, dergilerle, tartışma programlarıyla geri döndü. Özellikle Osmanlı tarihini ve saray yaşamını anlatan kitapların satışında patlama yaşanırken derin tarih bilgisine sahip uzmanlarla yapılan söyleşilere de gereksinim arttı.


İLK BULUŞMANIN KONUSU: KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN
Bu ihtiyacın farkında olan Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Performans Sanatları Yönetmenliği, bugüne kadar tarihi olayları anlattığı gazete yazıları ve radyo programlarıyla meraklıları tarafından ilgiyle takip edilen Hakan Bayrakçı ile Tarih Sohbetleri dizisi düzenlemeye karar verdi. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde 26 Mart Cumartesi günü saat 13.00’te gerçekleştirilen etkinlikte Hakan Bayrakçı, Kanuni Sultan Süleyman’ın babası Yavuz Sultan Selim’den başlayarak; Kanuni Sultan Süleyman dönemine kadar dönemin siyasi, iktisadi,askeri, sosyo kültürel durumunun tahlilini yaptı. Aynı zamanda Hürrem Sultan konusu üzerinde çokça durdu. “Muhteşem Yüzyıl” dizisindeki karakterlerin tarihte nerede durdukları, saray içerisindeki yerleri konusunda dinleyenleri aydınlattı. Aynı zamanda diziyi başarılı bulduğununda altını çizen Bayrakçı, etkinliğin ikinci kısmında dinleyecilerin sorularına yanıt verdi. Kardeş katliamı, askeri yapı, Cumhuriyet devrimleri ve Osmanlı tarihi gibi mukayeselerin yapıldığı sorulara yanıt veren Bayrakçı; soruların ardından Hacı Arif Bey’in “Sultani Yegah Saz Semaisi’ni” piyano eşliğinde dinleyicilere mini bir konser verdi. Kısa konserin ardından Hakan Bayrakçı kitaplarını imzalayarak konuklarına armağan etti.


Tolga KARAGÖZ
 


ARŞİV