Merhaba, ben Çılgın Gazete’den Eren Güleç. Bu hafta çok heyecanlıyım!
Öncelikle Kadıköy’ün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!!!
Eğlenmeyi planladığım gibi, tüm ülkenin sevinçle kutlayacağı 23 Nisan’ı da dört gözle bekliyorum. Üstelik okulum tatile bu hafta girdiği için 23 Nisan’ı bir günde değil, bir haftada kutlayacağım. Ata’mıza çok teşekkürler, biz çocuklara bayram hediye etmiş. İyi ki de etmiş, etmeseydi, şurada 23 Nisan konulu bir yazı yazıyor olmazdım. Türkiye olarak çok şanslıyız…
Meclisimiz 23 Nisan’da kuruldu, biliyorsunuz. Böyle diyoruz ama meclisimiz tam olarak ne yapıyor? İşte şimdi anlatacağım. Ülkemizde karar alınma sistemimiz demokrasi ile yapılıyor. Diyelim ki üç istek var. Bunları destekleyen kişiler de bir parti oluşturuyor. Bu partilerden seçilen kişiler de meclise yönlendiriliyor. Mecliste de kararlar eşit alınıyor. Böylece kanun belirleniyor. Meclisten bahsetmişken ben de bir meclis üyesiyim diyebilirim. Kadıköy Belediyesi Çocuk Meclisi’ne üyeyim. Kesinlikle size öneririm, sizler de üye olarak her zaman 23 Nisan bayramının ruhu ile çocuk haklarının korunmasına yardım edebilirsiniz.
Çocukla Yetişkin… Bir Günde Dünya Tersine Dönüyor!
Şermin Yaşar’ın Oh Ne Ala Memleket adlı kitabında okuduğum gibi, bazen 23 Nisan’da okullarda çocuklar müdür ve müdür yardımcısı oluveriyor. Ben hiç görmedim, ama eğlenceli olacağı kesin! Aklıma geldikçe hayallere dalıyorum… Müdürün yerine geçsem, hakkımı bir yıl boyunca garantiye almak için yıl boyunca müdür olma kararını verirdim😊
Aslında sonsuza kadar da diyebilirim, ama o zaman başka adayların hakkını yemiş olurum. Yok yok, bir yıl en iyisi…
Yani…Şey…Biraz düşündüm de bu iş bana göre değil galiba. Kitapta felaket olaylar oluyordu ve bunları kendi okulumda yaşamak istemem.
Neler mi oluyordu? Heyecanınızı kaçırmamak için çok ipucu vermek istemiyorum, size önerim kitabı okumanız.
Kitaplardan söz etmişken size harika bir kütüphane olan Ev Kütüphanesi’ni çok çok öneririm. İçinde ödünç alabileceğiniz her tür kitap var, üstelik çok sevdiğim ve ünlü bir yazar olan Sevim Ak’ı görme şansınız da var. Orayı bizzat kendisi kurdu! Tüm çocuklar adına bu harika kütüphane için çok teşekkür ediyorum. Cumartesi oradaydım ve sekiz kitap aldım, hepsi de şahane!
Ev Kütüphanesi Feneryolu Kadıköy’de!
Bir güzel kütüphane haberi de aşağıda sizi bekliyor. (Okumaya devam edin😊)
Ailemden 23 Nisan Anıları
Anneannem: İlkokul dördüncü sınıftayken bir bando takımı kuruldu. Ben de bando takımına seçilince çok sevindim. Bizi çok güzel hazırladılar ve 23 Nisan geçit törenine gittik. Çok iyi çaldık, bizi çok alkışladılar ve tüm Hendek yerel gazetelerinde resimlerimiz çıktı. Hiç unutamadığım bir 23 Nisan oldu.
Annem: Okula başlamadan önceki 23 Nisan bayramlarında dedem beni stadyumda olan törenlere götürürdü. Orada okulların, askerlerin gösterilerini izler ve büyük keyif alırdım. Üstelik dedem o zaman bayramlarda satılan uçan balonlardan alır ve gökyüzüne kaçmasın diye ipini bileğime bağlardı, fakat ben yine de avucumda sımsıkı tutardım. Diğer elimle dedemin elini tutup eve dönerken yaşadığım mutluluğu ve aldığı pamuk şekerin hala damağımda olan tadını hiç unutamam.
İlkokulda ise her bayram muhakkak gösterilerde rol alır, okuldan dönünce de Ankara’da yapılan ve televizyonda canlı yayınlanan 23 Nisan Gala Programıw4nı ailece izler ve dünyanın dört bir yanından gelmiş çocukların da bizimle beraber bu özel bayramı kutlamalarından büyük gurur duyardık.
Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler
İki sene önce Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler adlı bir kitap okumuştum. Ata’mızın hikayelerini, anılarını anlatıyordu. Şimdi size orada geçen 23 Nisan’da TBMM’nin kuruluşu bölümünü aktaracağım.
23 Nisan 1920! Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluş ve açılış günüdür.
Meclis daha sonraki yıllarda, o günün, her yıl Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmasına karar verdi. Karardan bir yıl sonra, 23 Nisan günü yaklaşırken, bütün Ankara, Egemenlik Bayramı’nı en güzel şekilde kutlamak için yoğun bir hazırlık içine girer... Kutlama hazırlıklarıyla ilgili olarak, herkes bir koşuşturma içindedir. Koşuşturanların başında da, yeni kurulan Öğretmen Okulu Mezunları Derneği gelmektedir. Öğretmenler, kutlamaların coşku içinde geçmesi için, kız-erkek ayrımı yapmadan tüm öğrencilerin bir tören alanında buluşması gerektiğini düşünmektedir.
Bunun için, o günkü Ziraat Okulu’nun yanındaki meydanı çam dallarıyla süsleyerek tüm erkek ve kız okullarına çağrı gönderip kutlamaya katılmalarını isterler. Zamanın Ankara Valisi ve Eğitim Müdürü, öğretmenlerin bu kutlama çağrısından hiç hoşlanmaz. Okulları dolaşıp kızlı erkekli bir kutlamanın yapılamayacağını, bu tür kutlamaya kimsenin katılmaması gerektiğini, katılacak öğretmenlerin de işten çıkarılacağını söylerler. Karşılaştıkları bu tavır, öğretmen okulu mezunlarını çok üzer. Kendi aralarında toplanıp ne yapabileceklerini düşünürler. Sonunda, bu durumu Mustafa Kemal’e duyurmaya karar verirler. Kutlamalara çok az bir zaman kaldığı için, Mustafa Kemal’e hep yakın olmuş bir kişiden, Yunus Nadi’den yardım isterler.
Aracılık yapmayı kabul eden Yunus Nadi, hemen Atatürk’e gidip yaşananları olduğu gibi anlatır. Onu dinleyen Atatürk, kısa bir suskunluktan sonra, “Öğretmenler haklı,” der ve ekler:
“Bu bayram bütün çocuklar tarafından kutlanmalı. Söyleyin, kutlamalara ben de katılacağım.”
Vali ve Eğitim Müdürü, Mustafa Kemal’in tavrını öğrenince, bütün okullara, kutlamalara katılımın serbest olduğunu duyurmak zorunda kalır. 1921 yılının 23 Nisan günü, Ziraat okulunun önündeki meydan öğrenciler tarafından doldurulur. Sevinç çığlıkları göklere yükselmektedir. Konuşmalar yapılır, şiirler okunur… Kutlamalar coşkuyla devam ederken, Atatürk de alana gelir. Herkesi selamladıktan sonra, okunan şiirleri dinler. Sonunda kürsüye çıkıp konuşmasını, ‘’Bu bayramın adı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olsun’’ diyerek bitirir. (Süleyman Bulut-Can Çocuk)
Çok küçükken bandoyu izleyen ben😊
Bu sene etkinliklerde Kadıköy Belediyesi bandosu yine var sakın kaçırmayın!!!
23 Nisan’ı modaya uygun kutladığım bir küçüklük resmim!
Akrabalarım kadar benim de anım var😊