“Çocuk yoksulluğu derinleşiyor"

TÜİK’in “Çocuk Sağlığı ve Yoksunluğu” verilerine göre çocukların yüzde 9,2’si maddi yetersizlik nedeniyle yeni giysiye sahip olamıyor, yüzde 10’u ise günde en az bir kez taze meyve ve sebze tüketemiyor

27 Mart 2025 - 09:21

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait “Çocuk Sağlığı ve Yoksunluğu” verilerini açıkladı. Çocukların genel sağlık durumu incelendiğinde; yüzde 94,5'inin "iyi veya çok iyi", yüzde 4,6'sının "orta", yüzde 0,9'unun ise "kötü veya çok kötü" düzeyde olduğu belirlendi.
Sağlık durumu çocukların yaş gruplarına göre incelendiğinde 0-5 yaş grubundakilerin yüzde 95,1'inin, 6-11 yaş grubundakilerin yüzde 94,7'sinin, 12-15 yaş grubundakilerin ise yüzde 93,5'inin "iyi veya çok iyi" durumda olduğu tahmin edildi. En düşük yaş grubu olan 0-5 yaş grubu çocukların yüzde 0,7'sinin, 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 0,9'unun, 12-15 yaş grubu çocukların ise yüzde 1,0'ının sağlık durumu "kötü veya çok kötü" olarak tespit edildi.
Sağlık durumu "kötü veya çok kötü" olan çocukların yüzde 53,7'sinin en az son 6 aydır yaşanan bir sağlık problemi nedeniyle günlük faaliyetlerinin çok sınırlandığı, yüzde 40,9'unun faaliyetlerinin sınırlandığı, yüzde 4'ünün ise faaliyetlerinin sınırlanmadığı belirtildi.

YOKSULLUK ETKİLİYOR
Anket sonuçlarına göre; 15 yaş ve altı tüm çocukların yeni giysilere sahip olduğu hanehalkı oranı yüzde 88,6 iken maddi yetersizlik nedeniyle çocukları yeni giysilere sahip olmayan hanehalkı oranı yüzde 9,2, diğer nedenlerle sahip olmayan hanehalkı oranı ise yüzde 2,2 olarak gerçekleşti. Hanehalkında yaşayan tüm 15 yaş ve altı çocukları günde en az bir kez taze meyve ve sebze tüketen hanehalkı oranı yüzde 86,7 iken maddi yetersizlik nedeniyle çocukları günde en az bir kez taze meyve ve sebze tüketemeyen hanehalkı oranı yüzde 10, diğer nedenlerle tüketemeyen hanehalkı oranı ise yüzde 3,3 olarak tahmin edildi.

Çocukları için evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilen hanehalkı oranı yüzde 51,2 iken maddi yetersizlik nedeniyle evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayamayan hanehalkı oranı yüzde 22,2, diğer nedenlerle karşılayamayan hanehalkı oranı ise yüzde 26,6 olarak gerçekleşti. Ders çalışılabilecek uygun yeri olmayan çocukların ebeveynlerinin yüzde 80,8'inin lise altı eğitimli olduğu belirlendi. 

“ÜCRETSİZ VE SAĞLIKLI YEMEK VERİLMELİ”
Ankara Tabip Odası, TÜİK tarafından açıklanan rapora ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Çocuk yoksulluğu giderek derinleşiyor, çocukların maddi gereksinimleri karşılanamıyor” uyarısının yapıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yoksulluk bir halk sağlığı sorunudur. Çocuklarda da yoksulluk ve hastalıkların görülmesi arasında doğrudan ilişkili bulunur. Yetersiz beslenme (malnütrisyon) çocuklarda büyüme geriliğine neden olurken aynı zamanda onların bağışıklık sistemlerini de zayıflatarak hastalık risklerini artırır ve bir hastalık ortaya çıktığında iyileşme zorlaşır. Geçmeyen halsizlik ve yorgunluk, bilişsel gerileme ve öğrenme güçlüğü, anemiler, raşitizm, kas zayıflıkları, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları, saç dökülmesi, tırnak kırılmaları gibi pek çok durumun görülme sıklığı artar. Ekonomik kriz ve yüksek gıda enflasyonu, çocukların bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık durumunu doğrudan etkilemektedir. Çocuklarımızın sağlıklı ve refah içerisinde büyümeleri için yoksulluğu önleyici sosyal ve ekonomik politikalar bir an önce yaşama geçirilmelidir. Pek çok ülkede uygulandığı gibi ülkemizde de çocuklara okullarda en az bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmelidir."


ARŞİV