Okulların açılmasına kısa bir süre kala Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, Türkiye’de giderek derinleşen yoksulluğun en çok çocukları etkilediğine dikkat çekti. Açıklamada, gelir ve servet dağılımındaki eşitsizlik ile yüksek enflasyonun toplumun geniş kesimlerini yoksullaştırdığı vurgulandı.
25 MİLYON KİŞİ YOKSULLUK RİSKİ ALTINDA
TÜİK’in 2024 yılı “Gelir Dağılımı İstatistikleri”ne atıfta bulunan Tabip Odası, en zengin yüzde 20’lik kesimin toplam gelirin yüzde 48,1’ini, en düşük gelirli yüzde 20’nin ise yalnızca yüzde 6,3’ünü alabildiğini belirtti. Açıklamada, TÜİK’in “Yoksulluk ve Yaşam Koşulları” verilerine göre yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında bulunanların oranının yüzde 30’a çıktığı ve yoksul fert sayısının 25 milyona yaklaştığı hatırlatıldı.
ÇOCUK YOKSULLUĞU YÜZDE 40 ARTTI
Ankara Tabip Odası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerini de paylaşarak, çocuk yoksulluğundaki artışın yakıcı boyutlara ulaştığını ifade etti. 2018’de 122 bin 489 olan, “ailesinin yanında temel ihtiyaçları karşılanamayan ve ailesinden alınma riski bulunan çocuk” sayısının, 2025’in ilk yarısında 171 bin 895’e çıktığı ve son 7 yılda yüzde 40,3 artış yaşandığı belirtildi.
Yetersiz beslenmenin çocuklarda büyüme geriliğine ve bodurluğa neden olduğunun vurgulandığı açıklamada, yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuklarda görülen rahatsızlıklar şöyle sıralandı:
10 AİLEDEN 1’İ ÇOCUĞUNA MEYVE-SEBZE ALAMIYOR
Açıklamada, resmi verilerin her 10 aileden 1’inin çocuklarına yeni giysi alamadığını, yine her 10 aileden 1’inin çocuklarının günlük taze meyve-sebze ihtiyacını karşılayamadığını ortaya koyduğu aktarıldı. Yetersiz beslenmenin çocuklarda kansızlık, raşitizm, vitamin eksiklikleri, öğrenme güçlüğü ve bağışıklık sisteminde zayıflamaya neden olduğuna dikkat çekildi.
"ÜCRETSİZ YEMEK VE SÜT DESTEĞİ SAĞLANMALI"
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, çocuk yoksulluğunu önlemek için şu önerilerde bulundu:
“Çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkmak için yoksulluğu önleyici, koruyucu ve sosyal adaleti güçlendiren politikalar yürürlüğe konmalıdır.
Okullarda ve tüm eğitim kurumlarında kalori değerleri hesaplanarak en az bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemek verilmelidir.
Gelişme çağındaki bütün çocuklarımıza ücretsiz süt desteği sağlanmalıdır. Tüm çocuklar sağlık hizmetlerine eşit ve ücretsiz erişebilmelidir.”