Daha çok yol daha çok bisiklet

Bisikletlilerin, uzmanların, akademisyenlerin, tasarımcıların ve yerel yönetim temsilcilerinin katıldığı İstanbul Bisiklet Çalıştayı'nın raporu yayımlandı

05 Kasım 2020 - 11:10

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 7 Şubat 2020 tarihinde, “İstanbul Bisiklet Master Planı” ve “Bisiklet Yolları Tasarım Rehberi” başlıklarında iki çalıştay düzenlenmişti. Çalıştayda, kent içi toplu taşıma sistemi ile entegre bisiklet yolu ağı ve altyapılarıyla ilgili sorun ve öneriler konuşulmuştu. Bisikletlilerin, uzmanların, akademisyenlerin, tasarımcıların ve yerel yönetim temsilcilerinin katıldığı; bisiklet yol ağı ve altyapısının öncelikli sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı İstanbul Bisiklet Çalıştayı’nın raporu yayımlandı.

Bisiklet kullanımı konusunda dünyadaki iyi örneklerin incelendiği raporda, İstanbul’da çeşitli sorunlar nedeniyle bisikletin tam anlamıyla bir ulaşım aracı haline gelmediği ifade edilirken; “İstanbul’da bisiklet yol ağının genişletilmesini, bisiklet kullanıcısı sayısının artmasını ve bisikletli ulaşımın yaygınlaşması ile İstanbul’un bisiklet dostu bir şehir olmasını amaçlıyoruz. Bisikletli sayısının artırılması, yoldaki herkes için güvenliği artırırken, aynı zamanda artan sayıları korumak ve şehrin bisiklet alt yapısında daha fazla iyileştirme için ivme yaratacaktır.” denildi.

POP-UP BİSİKLET

Dünya Sağlık Örgütü’nün korona virüsünü bir pandemi olarak ilan etmesi ile pek çok merkezi ve yerel yönetim sosyal mesafenin sağlanmasına ilişkin kurallar ve tavsiyeler yayımlamıştı. Bu durum, krizlere dayanıklı ve temel bir ulaşım şekli olarak bisikletin bir ulaşım çözümü olarak ele alınmasına dair bir süreci de beraberinde getirdi. Raporda bu konuya dair görüşlere de yer verildi. Pandemi ile birlikte yürüyüşü ve bisikleti teşvik etmek için kamusal mekanda geçici ve kalıcı müdahaleler yapmanın yerel yönetimler tarafından hızla benimsendiği ifade edilirken dünyanın farklı şehirlerinde tercih edilen “pop-up” bisiklet şeritleri, paylaşılan yollar ve yaya caddeleri hakkında şu veriler paylaşıldı:

“Pop-up bisiklet yolları, mevcut yol üzerine yapılan işaretlemeler ve ayırıcı dubalar yardımıyla oluşturulan yollardır. Pop-up bisiklet yollarının amacı Covid- 9 salgını ve normalleşme sürecinde işe gitmek ya da temel ihtiyaçlarını karşılamak için hareket etmek zorunda olan kent sakinleri için kısa sürede fiziksel mesafeye olanak tanıyan bisikletli ulaşım olanağı yaratmaktır. Normal bisiklet yolundan farklı olarak pop-up bisiklet yolları, mevcut tasarımın üzerinde teknik çalışma yapılarak en az maliyetle ve en kısa sürede gerçekleştirilir. Özel araç kullanımını özendiren çok şeritli caddelere, toplu taşıma türlerinin istasyon ve terminal noktalarına erişim yollarına ve toplu taşımanın kısa mesafe yolculuklar için yoğun kullanıldığı güzergâhlara yapılmalıdır. Geçici olarak yapılan pop-up bisiklet yolları üzerinden toplanacak veriler, teknik ekipler tarafından analiz edilecektir. Uygun tasarımlar ve çözümler geliştirilerek bu yolların kalıcı hale getirilmesi planlanmaktadır. Bu yolları kullanmak yolların kalıcı olması için en önemli etkendir.”

“APLİKASYON GELİŞTİRİLECEK”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki dönemde İstanbul’da bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanılmasını sağlayacak adımları atmayı amaçlıyor. Bu hedef doğrultusunda planlanan çalışmalar şu şekilde sıralandı:

-Mevcut bisiklet yollarındaki fiziksel altyapı sorunları (aydınlatma, topografya, mavi boyalı kaygan zemin, mazgallar, bisiklet yollarındaki kesintiler) tespit edilecek.

-Bisiklet kullanıcıları tarafından tercih edilen rotalar belirlenecek ve  yeni yapılacak projeler bu doğrultuda değerlendirilecek.

-Bisiklet kullanıcılarının güzergâhlarının belirlendiği, mesafe bilgisi sağlayan, rota oluşturabilen, toplu taşıma istasyonlarını, metro duraklarını, turistik ve tarihi yerleri, paylaşımlı bisiklet yollarını, bisiklet park alanlarını, müzeleri, bisiklet için tehlikeli alanları, güvenli park yerlerini, tamir atölyelerini, bisiklet mağazalarını ve bisiklet ile gidilebilecek restoran ve kafeleri görebildiği bir aplikasyon geliştirilecek.

- Toplu ulaşım duraklarında, kamusal alanlarda, kapalı ve güvenli park alanları oluşturulması için çalışmalar başlatılacak.

-Yeni belirlenecek bisiklet güzergâhlarının toplu ulaşıma entegre olacak şekilde planlanacak.


ARŞİV