Kadıköy, kentsel yenileme nedeniyle fiziki olarak bir değişim geçirse de mahalle dayanışmasının sürdürüldüğü ender semtlerden biri. Özellikle Kadıköylü kadınların ortak çabası ile bu dayanışma örnekleri her geçen gün artıyor. Bostancı başta olmak üzere birçok Halk Eğitim Merkezi’nde 10 yıl boyunca el sanatları dersi veren Kadıköylü Sema Ömerciklioğlu da bu kadınlardan sadece biri.
Ömercikoğlu, el sanatları alanındaki ustalığını emekli olduktan sonra da topluma faydalı hale getirmiş. 14 Şubat’ta iki arkadaşıyla beraber “Gönül Dostları Sitesi Hobi ve Yardımlaşma Grubu’nu” kurmuş. Sema Ömercikoğlu ve iki kadının başlattığı bu naif proje 2 ay içinde 25 kadının dâhil olduğu bir dayanışma ağına dönüşmüş.
SATTIKLARI ÖĞRENCİLERE BURS OLUYOR
Peki, Gönül Dostları Sitesi Hobi ve Yardımlaşma Grubu üyesi kadınlar neler yapıyor, amaçları neler? Gönül Dostları sitesinde yaşayan kadınlar sitenin toplantı salonunda hafta içi her gün belirli saatlerde toplanıp evlerinde fazla olan kumaş, boncuk, ahşap, yün gibi malzemeleri değerlendiriyorlar. Yünden kazak, bere yapıyorlar. Boncuklardan ise kolye ve bileklik.
Projeye başlama fikrinin gün geçtikçe azalan komşuluk ilişkilerini güçlendirme çabasıyla oluştuğunu söyleyen Ömerciklioğlu, bu çalışmanın asıl amacının ise yardıma muhtaç öğrencilere burs imkânı sağlamak olduğunu ifade ediyor. Ömerciklioğlu’nun paylaştığı bilgilere göre, kadınların kendi elleriyle ürettiği ürünlerin satışından elde edilen parayla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği vasıtası ile 3 lise öğrencisine burs imkânı sağlandı. 3 ay gibi kısa bir sürede gerçekleşen bu dayanışma lise öğrencileri ile sınırlı kalmamış. 25 kız ve 25 erkek öğrenciye ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda kıyafet yardımında bulunulmuş. Kıyafet yardımı ise yine Kadıköylü bir kadının 1 yıldır sürdürdüğü Güneş Umuttur projesi aracılığıyla gerçekleştirilmiş.
“KATILIM ARTMALI”
Sema Ömerciklioğlu iki kadınla başlattığı bu projenin şu an onlarca kadına ulaşmasından oldukça memnun. Ancak Ömerciklioğlu dayanışmanın artarak çoğalmasını istiyor. “Ürünlerimizi Potlaç, yardım amaçlı düzenlen kermeslerde, dost ve arkadaş destekleri ile satmayı düşünüyoruz” diyen Ömerciklioğlu, ileriye dönük hedeflerini ise şöyle anlatıyor: “Atölyemizdeki katılım sayısını artırarak daha fazla üretim yapmak, ürettiklerimizi daha hızlı satmak ve ihtiyacı olan daha fazla yavrumuza ulaşabilmek istiyoruz.”
Projeye katılan kadınların dayanışma sayesinde kendilerini daha güçlü hissettiğini söyleyen Ömerciklioğlu, “Gönül dostumuz kadınlarımızdan adlımız güzel ve olumlu tepkiler bizi hem mutlu ediyor hem de yeni çalışmalar için teşvik ediyor. İstanbul şartlarında en çabuk sosyalleşecek alanların oturduğumuz apartmanlar ve mahaller olduğunu düşünüyorum. Yıllarca aynı sitede sadece selam verdiğimiz komşularımızla beraber ortak bir proje için yan yana geldik. Ortak amaçlarımız var. Birbirimizi daha iyi tanıyıp iyi ve kötü günlerimizde birlikte olmaya başladık” diyor.
Çalışmalarına bundan sonra da devam edeceklerini söyleyen Ömerciklioğlu, kadınları projeye destek olmaya çağırıyor.
“İNANCIMIZ ARTTI”
Çalışmaya dâhil olan Ayşe Yüksel de bu proje sayesinde kadınların birbirine olan inancının arttığını söylüyor. Yüksel, duygularını şu sözlerle dile getiriyor: “13 yıldır bu sitede yaşıyorum. Üç komşum dışında kimseyi tanımıyordum. Sadece asansörde karşılaşıyorduk. Yardımlaşma grubu sayesinde birbirimize olan inancımız arttı. Hatta uzun yıllar bu sitede oturup da taşınan komşularımız da gönül bağlarını koparamıyor, bize destek olmak için geliyorlar.”
Geçen dönem Kriton Curi Gönüllü Evi Başkanlığı yapan Nurten Yaşayan da projenin destekçilerinden. “Bu projenin içinde olmaktan ve katkıda bulunmaktan çok mutluyum” diyen Yaşayan, “Böyle sosyal sorumlulukları paylaşmak, hele eğitime katkıda bulunmak bana kendimi iyi hissettiriyor, adeta şifa veriyor. Herkese böyle çalışmalar içinde olmayı tavsiye ediyorum ve grubumuza bekliyorum” diyor.